Monitor i klawiatura do 1300 zł

Ten mi wpadł w oko, ale jest niedostępny @x-kom.pl

A Wy co byście wybrali?

Zastosowanie: programowanie, pisanie tekstów, gry?

Zależy czy ma być z podpórką, czy turniejowa TKL bez bez klawiszy numerycznych. Kwestia też jakie chcesz przełączniki. Mają klikać w połowie wciśnięcia, czy nie.

Nie bierz 29" 21:9. Może liczba 29" wydaje się duża w porównaniu do 24", ale przy proporcji 21:9 to naprawdę mała klitka.

Lepiej kupić wspomnianego Acera 27".

Albo jeśli potrzebujesz takiej przestrzeni roboczej, dołożyć do 34":

(kwestia, kiedy x-kom będzie mieć dostawy). LG posiada też fajny soft do dzielenia ekranu.

W przypadku klawiatury SPC GK-530/540/550 - która Tobie się podoba i odpowiada (kwestia przełączników do przesłuchania na YouTube) :smiley:

Wyglądają okej, ale nie znam się na tym. Teraz mam klawiaturę, która ma 10 lat A4 Tech i jest głośna i nie działa już tak dobrze. Chciałbym z numerycznymi, bo używam ich do wpisywania sppecjalnych znaków. Poza tym nie wiem. Czyli generalnie SPC to jest najlepszy wybór w tej cenie? A co z Razerem i MSI?

No własnie przydałyby się większa przestrzeń, bo teraz mam starego LG 19" i ciężko na nim otworzyć dwa okna :confused:
Czyli generalnie LG i Acer spoko? A co z tym podświetleniem, 250 czy dopiero od 300 jest dobry monitor? Tylko IPS brać? A może lepiej kupić dwa 16:9 z małymi ramkami?

też niedostępny w @x-kom.pl a ma FlickerFree i 75 Hz

Ja osobiście nie lubię klawiatura mechanicznych, wolę zwykłe niskoprofilowe.
Coś takiego mam (cicha, wygodna):

Nie jestem jednak też zapalonym graczem… SPC jest spoko, bo ma dodatkową aplikacje (wiele recenzji o tym nie mówi, bo apka wyszła w 2019):
https://spcgear.com/wsparcie/oprogramowanie-kailh/
Razer - przereklamowany
MSI - nigdy nie miałem okazje pobawić się dłużej, aby oceniać. Generalnie spoko producent.

Przy monitorze dopytam jeszcze - jaką masz kartę graficzną, do czego korzystasz? (granie - jakie gry?, programowanie? praca?)

Nie używałem mechanika

1660 Ti
Wiedźmin 3, Tomb Raidery, Don’t Starve, Paladins, w planach Assasin i CP2077
Nie gram w CS:GO
Programowanie też, również dużo piszę tekstów.
Ważne, zeby był dla oczu OK.

34" wydaje się ogromny

Programowanie na 21:9 to mordęga o ile nie masz gigantycznego telewizora, bo tak jak @pablosek wspominał on nie jest wcale taki wysoki - tymczasem jakiekolwiek IDE ma dodatkowe okna na dole, paski narzędzi na górze, przestrzeń pionowa jest konieczna do komfortowej pracy. To już lepiej jeden porządny ekran a do tego wykorzystaj ten 19" monitor który już masz - w sam raz do otwarcia osobnego okna z dokumentacją czy pływającym oknem środowiska.

Klawiatura - również polecam biurowego Della, KB216 katowałem przez 4 lata i jest niezniszczalny a kosztuje grosze. Jedyna wada - brak podświetlenia, ale do pracy i tak dobrze mieć jakiekolwiek oświetlenie, a na klawiaturę nie za wiele się spogląda.

Każda z tych klawiatur będzie wygodniejsza od A4 i Della, bo mechaniki są wygodne i trwałe, ale też głośniejsze i droższe. Kwestia czy do pracy-programowania potrzebujesz klawiszy numerycznych.

BTW co to znaczy wygodniejsza? To kwestia mocno indywidualna jaka klawiatura jest dla kogo wygodna, to tak jakby powiedzieć, że Porsche to lepszy samochód niż Żuk. No niby droższy, wygodniejszy i szybszy, ale jak trzeba przewieźć 20 worków cementu to już przewagę ma nasza rodzima konstrukcja :wink:

To się zgadza miałem też nisko profilową Dell. Programistą nie jestem, więc jedyne co mogę powiedzieć że krótki skok klawisza mniej męczy, natomiast gamingowa dobrze sprawdza się w grach i wygodnie się piszę. Wieczorem podświetlenie jest mile widziane. Niektórzy wolą zwykłe, bo są cichsze, natomiast mechanik jest solidniejszy. Warto zwrócić przed zakupem uwagę na rodzaj przełączników. Jedne klikają a inne nie. Zależy co kto lubi.

Masz jakieś przyzwyczajenia, chciałbyś by w tych sprzętach pojawiło się coś szczególnego?

ciężko mieć z takiej klawy: https://www.x-kom.pl/p/30687-klawiatura-przewodowa-a4tech-km-720-czarna-ps-2.html

Jeśli chodzi Ci o dobre klawisze do grania i pisania, to może warto zakupić klawiaturę mechaniczną z dobrym skokiem?

Co do monitora - ile cali?

Ciężko mi powiedzieć, bo nie mogę jechać do sklepu obejrzeć.
Wydaje mi się, że te 27" 29" to są już spore
75 Hz chyba może być albo więcej, Flicker Free też chyba spoko

Wytnij sobie makietę z papieru (posklejane kartki A4 czy najlepiej jakiś karton żeby sztywne było). Działa dużo lepiej niż porównywanie numerków :slight_smile:

Myślę, że kupię tego LG 29wk600-w za 900 zł, bo tamte 34 już są za duże dla mnie.

A klawiatura wciąż nie wiem…

No jeśli zostanie Ci 400 zł, to ja bym inwestował np. w :

• Logitech G512 SE
  • LOGITECH G413 Carbon

A może mi kolega wyjaśnić czym one się różnią od SPC?

Nieco lepsza wydajność i minimalnie lepsza jakość komponentów