Witam planuje zakup monitora LCD i niewiem czy opłaca mi sie wydawac 1000 PLN. Prosze o wasze komentaze dotyczące tych monitorów oraz oczywiscie powiedzcie mi jakie są wady i zalety.
Pozdrawiam
Witam planuje zakup monitora LCD i niewiem czy opłaca mi sie wydawac 1000 PLN. Prosze o wasze komentaze dotyczące tych monitorów oraz oczywiscie powiedzcie mi jakie są wady i zalety.
Pozdrawiam
Wrzuć w forumową szukajkę: monitor +LCD i poczytaj
Dodatkowo:
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=71280
Złączono Posta : 04.05.2006 (Czw) 15:30
Nie jest to do końca prawdą niestety. Uzasadnienie w linku wyżej.
powiem ci jedno - jak duzo siedzisz przed kompem i czesto patrzysz z bliska (jak ja na szczegoly rysujac w CAD) to lcd jest o niebo lepszy od crt, nawet tych plaskich - glownie dla oczu…
Ja mam lcd’ka i jestem bardzo zadowolony, podstawową wadą moniaków lcd to kiepskie odwzorowanie koloru czarnego (nie przesadzajmy ) oraz male kąty widzenia. Jeżeli chcialbyś kupić sobie monitor lcd to radze uzbierać jeszcza jakieś 300zl i kupic dobrą 17", a nawet 19". A co do plusów to bardzo soczyste barwy, ładny wygląd. Jeżeli chcialbyś coś brać to zwracaj uwage na czas reakcji (conajmniej 12ms), kąty, kontrast i jasność (im większe tym lepsze) i wedlug mnie każdy lcd powinnien miec cyfrowe wyjscie DVI
Złączono Posta : 04.05.2006 (Czw) 15:34
Z tym się zgadzam i nikt mnie nie przekona, że tak nie jest, bo lcd praktycznie wogole oczu nie męczą :!: Nie mowie, ze nie psują, bo napewno troche psują, ale męczą owiele mniej nic crt!
ok dzieki wam za wszelkie odpowiedzi
mam od kilku miesięcy, dałem prawie 1500zł za 19" i jedyna zaleta dla mnie to że więcej miejsca przed monitorem mam…
po 10-12h przed monitorem tak samo mam dosyć jak gdy siedziałem przed CRT, obojętnie czy siedzę przy CAD czy przy jakimś 3D…
jak się bawisz grafiką to za taką sumę to myśle że nie warto…
Jak bawisz się tak kompem i spedzasz tylko te kilka godzin z przerwami to kup.
W numerze 20-lecia PC Worda były testy 17", 19" i większych.
Komentarz RiK przekonał mnie, że raczej zostane przy starym monitorze
Za takie pieniądze będziesz miał dobry, 17’’ monitor CRT z przyzwoitym odświeżaniem… Warto w taki zainwestować
A co powiedzie o tym monitorze ? jest on dobry i warty tych pieniędzy ?
Radzę w ogóle nie patrzeć na używane monitory :!:
Jedynie nówki.
OK ale chodzi mi ogólnie o tego Nec Multisync v520 dobry jest ?
Poszukaj sobie jak już monitora z płaskim kineskopem , 17’’ renomowanej firmy
Chociażby ten:
i tu wielka racja więc
radził bym poszukać takiego który ma te min. 1600x1200 i wtedy przy 1280x1024 będzie miał w okolicach 85Hz a przy 1024x768 już koło 100Hz
Ja miałem LCD z reakcją 8ms i nie mogłem na to patrzeć a lubie sobie pograć w quake 3 to myślałem że mnie szlak trafi tak smużył a pozatym żadych plusów oprucz małych rozmiarów na biurku nie widze.Ja bym pozostał przy CRT 1024x768 100Hz opymalny i porządny kineskop.
Najlepszy Moniotor to Jest Acer Ferrari “17” lub"19".Sam posiadam takie cacko i jestem z niego full wyaps zadowolony polecam serdecznie.
jak by nie patrzeć główną zaletą jest to że mało miejsca zabiera na biurku
trzeba tylko uważac na te martwe pixele
PaPuX : tylko że monitor monitorowi nie równy = co z tego że pisze 8 ms, jak w rzeczywistości ma z 32 albo i więcej ? Wszystko zależy też od firmy…
rudik77 : nie wiesz nie piszesz To jest jeden z lepszych, ale nie najlepszy
miałem NEC-a i nie chcę nigdy więcej. Jak dla mnie gorszy od Daewoo(porównałem kiedyś z kumpla monitorem). A co do LCD to jak za 17" zapłącisz przynajmniej 1500 zł. to będzie ok, ale jak tańszy to raczej odradzałbym. Ja osobiście kupiłbym CRT(mam dużo miejsca na biurku), a miałem okazję “siedzieć’ parę razy przy LCD akurat NEC-a 17”-porażka, ale to tylko kwestia gustu i wyboru. twoja kasa, Twój wybór.
Na pewno wybierz monitorek z kontrastem conajmniej 700:1, bo mniej to ciemno jest.
zciwo : jak to ciemno ? Ja mam 500:1 i musze sobie przyciemnić bo mam za jasno :x Wydaje mi się że to raczej zależy od człowieka i jego upodobań