MSE - jak uruchomić ikonę w trayu

z poziomu apletu Programy i Funkcje?

Nijak brak opcji wbudowanej w antywirus / instalator antywirusa:

1 polubienie

Odinstalowałem i zainstalowałem na nowo, zrobiłem pełne skanowanie, zaświecił na zielono na drugi dzień świeci na żółto.

Hej,

A w ustawieniach Windows Update nie masz żadnych poprawek, które zostały ukryte i niezainstalowane?
Czy jak włączasz komputer, to włączasz także listę zasilającą bądź zasilacz?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Nie mam żadnych ukrytych poprawek. Jak włączam komputer to włączam listwę UPS, a na końcu komputer.

Chyba, że powodem jest to, że nie mam zainstalowanej aktualizacji KB2310138 (Definicja 1.267.688.0) z 2 maja?

Wątpię: http://www.catalog.update.microsoft.com/search.aspx?q=kb2310138 - tu są wersje z dzisiaj i wczoraj.

Zazwyczaj MSE daje radę pobrać aktualizacje przed wykryciem całościowej w WU i po nowym skanowaniu już ich nie wykrywa WU.

To co może być przyczyną?

Hej,

Może to?

Zrób test - po nocnym wyłączeniu komputera od razu wejdź do ustawień BIOS/UEFI i sprawdź czy data i godzina są poprawne. Jeśli nie, prawdopodobnie bateria na płycie głównej jest słaba. To może prowadzić do utraty ustawień - w tym daty i godziny. Gdy komputer startuje, chwilę trwa, nim czas zostanie zsynchronizowany przez Internet i może dlatego Defender pokazuje wspomniany na początku komunikat. Oczywiście na razie to teoria, ale warto sprawdzić.

Pozdrawiam,
Dimatheus

Data i godzina w biosie są OK.

Hej,

Ale sprawdziłeś to teraz czy dopiero włączyłeś komputer? Chodzi o to, żeby komputer pobył trochę bez prądu. Ewentualnie dzisiaj na noc nie odłączaj zasilania od komputera i sprawdź, czy rano Defender zgłasza zagrożenie.

Pozdrawiam,
Dimatheus

Sprawdzałem zaraz po włączeniu komputera. Data i godzina były i są prawidłowe. Włączyłem przed chwilą pełne skanowanie. Pochodził z 5 minut, wyłączyłem skanowanie i zaświecił na zielono, ale pewnie jak wyłączę na noc komputer i włączę jutro rano będzie żółty.

Hej,

Więc wyłącz komputer, ale nie odłączaj zasilania na listwie. Zobaczymy, co będzie jutro.

Pozdrawiam,
Dimatheus

Dzisiaj włączam komputer, a on zielony i się nie zmienia na żółty. Wczoraj zrobił pełne skanowanie. I co było przyczyną?

Może problem z baterią zasilającą bios? Nie gubi się godzina lub jakieś inne problemy przy starcie?

Nic nie zmieniałem ani baterii ani przy starcie

Przyczyną jest sam Microsoft Security Essentials! To nie jest dobry program i na dodatek kapryśny, co sam doświadczasz. Prawdopodobnie pobrał po uruchomieniu nową bazę danych i doszedł do wniosku, że wszystko w komputerze jest OK. Mimo tego, nie używałbym go w Win7.

A jaki program antywirusowy jest dobry?

WinPatrol WAR blokuje ataki typu Ransomware i złośliwe oprogramowanie przed zainfekowaniem. https://www.winpatrol.com/war/
MWSnap254

Masz licencję bezterminową, ale do ponownego sformatowania kompitera.
Licencja za niecałe 5 dolców.
Nie wpuści do systemu, nie wpuści do rejestru.
Anonymous License - Single Registration $4.99

Hej,

A zostawiłeś włączoną listwę zasilającą na noc, tak jak prosiłem?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Nie, wyłączyłem wszystko, tak jak zawsze.