MSE - jak uruchomić ikonę w trayu

Stary, bo taki sam jest komunikat.

Jeśli masz W10 to nie powinneś mieć MSE bo jedyny słuszny jest Defender. Taka jest polityka Microsoftu.

Mam WIN 7

Hej,

A jakbyś mimo wszystko pokazał aktualny screen z błędem?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Pierwsza sprawa - wyłączenie usługi defendera, potem w składnikach systemu trzeba wyłączyć defendera, potem restart.
Być może nakładają się komunikaty, bo MSE wyłącza aktywność defendera, przez co usługa nie może pobrać nowej bazy sygnatur i stale komunikat może dotyczyć info, o nieaktualnych bazach defendera?

Albo napisz, w jakim układzie ustawień używasz WU, bo to przez WU aktualizują się bazy sygnatur.

1 polubienie

Aktualny komunikat dzisiaj po włączeniu komputera

Wczoraj zrobiłem pełne skanowanie, zaświecił na zielono. Dzisiaj włączam komputer świeci na żółto.

Albo się uparłeś.
Screeny mają datę ostatniego skanowania sprzed kilku dni. MSE nie pamięta wczorajszego.
Jakby baza nie aktualizowała się.
Aktualizacja bazy zależy od WU, od IE 11. Ma pobierać automatycznie.
Jak dotąd olewasz pytania kluczowe - jak masz poustawiane z WU. Bez aktualizacji definicji bazy wirusów, będziesz miał zawsze problemy z MSE.
Microsoft radzi ręcznie pobierać co jakiś czas:

Ręczne zainstaluj aktualizacje definicji wirusów i programów szpiegujących
Jeśli korzystasz z 32-bitowej wersji systemu operacyjnego Windows, pobierz najnowsze aktualizacje ręcznie ze strony http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=87342.
Jeśli korzystasz z 64-bitowej wersji systemu operacyjnego Windows, pobierz najnowsze aktualizacje ręcznie ze strony http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=87341.

Ale to też trzeba odpowiednio ustawić.

Dzisiejszy komunikat.

Sprawdź zaplanowane zadania (harmonogram), bo jakoś MSE nie pamięta, co robił po powtórnym uruchomieniu systemu.
Albo jakiś program nadgorliwie usuwa logi systemowe?

U mnie odkurzacz usuwał logi systemowe, szczególnie p użyciu nawet FRST i innych skanerów od adwcleanera, do antywirusów, usuwał nawet logi jetcleana, ccleanera itrochę za dużo.
Rok temu zadałem pytanie na forum odkurzacza, czy ten program robi także za delfix? To takie czyszczenie po użyciu programów skanujących.
Widzę, że masz go w harmonogramie po każdym logowaniu do systemu. Może być problemem.
A co Ci zależy - odinstaluj dokładnie.
Swoją drogą, to wyłączyłem monitoring ccleanerowi. Piriform, to program z malware group. Jako narzędzie portable bez wskazań wirusa - można używać ccleaner, ale tylko do czyszczenia.

Wylączyłem z autostartu ccleanera i odkurzacz, ale nic to nie dało.

Po restarcie komputera jak się uruchomi system i MSE to chwilę jest zielony, a po chwili zmienia się na żółty.

Dołączam raport z FRSTAddition.txt (41,2 KB)

Tak jak pisałem.
MSE wyraźnie wskazuje przyczynę zagrożenia.
Masz namieszane w systemie (czyściciele za bardzo ci czyszczą), albo mimo reinstalacji MSE, pozostaje jakiś bug w rejestrze lub poza nim, który powoduje, że MSE nie działa prawidłowo.

A można to naprawić?

Można te błędy naprawić za pomocą FRST?

Hej,

Ja wykonałbym czyszczenie rejestru CCleamer’em i uruchomił naprawę programu z poziomu apletu Programy i Funkcje.

Pozdrawiam,
Dimatheus

A jak uruchomić naprawę programu z poziomu apletu Programy i Funkcje?