Jak mi powiesz że niczego takiego nie widzisz to Cie wyśmieje, rewia mody polega na swego radzaju wyścigu kto ma lepszy ciuch i za jakie pieniadze, takie zjawisko jest i będzie zawsze
nierozumiem pytania…
oczywiście że nie przeszkadza, ale one nie maja tam krecić tyłkami, szkoła nie jest od tego, a przy okazji nie musza sie szczycić markowymi ciuchami przed biedniejszymi kolezankami
nie jest gorszy, ale jeśli jest taki nakaz to musi sie do nieo dostosować
tak, są przypadki wyśmiewania, poniżania, może tego nie widzisz ale to zjawisko jest w szkołach i nie powiesz ze to mineło poniewaz to nieprawda, to tak jakbyś powiedział że w szkołach czy w wojsku nie ma “otrzesin” kotów …
chrucik i jeszce jedno, ludzie potrafią zabić dla 2zł, a co dopiero wyśmiać czy poniżyć drugą osobe… dla przyszpanowania i upodobania sie innym, chyba nie musze podawać konkretnych przykładów…
Ale to nie mam dotyczy szkół średnich, tam Pan Giertych ma mało do gadania, bo wszystko jest ustalone w statusie szkoły, i mundurki nie będą wprowadzane chyba ze tak sobie zarzeczy dyrekcja
No właśnie a potem jade do Birmingham i słysze jak polak kupuje bilety; “Dwa bilety, pliiis” i Londynie papierosy “yyyy, yyyy cigaretenn ?!” (autentyki)
A uczcie się tylko tego co chcecie, ale nietety w życiu żeby niewyjść w śród ludzi na durnia to trzeba mieć niestety wiedze wszechstronną.
nie chcę nic mówić, ale wcześniej używałem tgo słowa na forum i nie dostałem ostrzeżenia - jeden z modów nawet je cytowł i nic. Skąd ta nagła zmiana pogłądów?
Zależy w jakich W Krakowie mało które dobre Liceum ma mundurki, tylko 1 z renomowanych. Żadne inne tego nie ma, do dyrekcja wie ze to nie jest dobry pomysł. Zresztą w Liceum nie ma problemu z zachowaniem , chodzisz to się musisz dostosować jak nie to wylatujesz i nikt nie patrzy co z tobą będzie dalej. W Gimnazjum jest inaczej bo jest obowiązkowe i to jest cały powód zachowań itp. Jak dla mnie Dyrekcja powinna mieć prawo na wyrzucenie ucznia i to on powonień się później martwić co będzie dalej, a nie jego była szkoła.
U mnie w klasie jest klient który ma może 1 bluzę, ubiera sie jak to on… nie za schludnie… ale nigdy nie był wyśmiewany. Bardzo dobże się uczy i jest ceniony wśród ludzi.
FilipS to że Ty sie z czymś takim nie spotkałes nie znaczy że problemu nigdzie indziej nie ma. Byłeś kiedyś ma marsie? skad wiesz że nie ma tam tlenu? rozumiesz?
A co Wy chcecie od tych "mundurków ? “Mundur” to symbol elitarności.
Juz ktoś wspomniał o tym. Takie jednolite ubrania mają prywatne firmy np. McDonald czy Mariott, państwowe instytucje jak np. poczta, banki. Ponadto harcerze, wojsko, policja, straż miejska, księża, sędziowie i adwokaci, lekarze, kelnerzy, kucharze, stewardesy i wiele wiele innych przykładów. Jakoś nikt nie czuje się, że brakuje mu z tego powodu wolności albo czy jest dyskryminowany.
Jezeli chodzi o te jednolite ubrania w szkołach to one nie muszą byc takie same we wszystkich szkołach w Polsce. Każda szkoła sobie wymyśla swój własny strój.
A widzieliście jak jest w Japonii czy Korei Płd ? Czy to kraje jaskiniowców ? Nie. To kraje zaawansowane cywilizacyjnie i technologicznie. A takie kraje jak Australia? Tez jaskiniowcy ?
Nie można mysleć tylko w kategoriach negatywnych. Ja rozumiem te czasy, które minęły i pozostawiły nam takie wypaczenia na pewne sprawy ale bez przesady. Trzeba mysleć, że to jest w dobrym interesie dla nas wszystkich.
“Polacy nie gęsi i swój język mają”, czy wszystko co jest z zagraniczny musi być dobre ? . Jeżeli uważasz z ubiór świadczy o człowieku, to gratuluje podejścia i światopoglądu. A ciekawe co byś powiedział jakbym ja ciebie ocenił po wyglądzie?
Wybacz, ale praca a szkolnictwo to dwie odmienne sprawy, i nie można ich porównywać.
Nie masz racji, to jest przedsionek pracy, a czym skorupka za młodu nasiąknie … .
I nie ma co tu wiele dyskutować, gimbusy są rozwydrzone i trzeba im definitywnie przykręcić śrubę, a mundurek jest ze sposobów na to. A wasze oburzenia będą zwisać decydentom
Może i masz rację, bo moja klasa z gimnazjum była naprawdę straszna, dwie osoby w poprawczaku. Może i jest to jakiś sposób, ale powinno się zacząć na początek od troszkę większego rygoru. To co chce wprowadzić Romciu, może jeszcze bardziej zbuntować młodzież. Powinno się to wprowadzać stopniowo, no ale cóż wybory…
jak Wam mundurki nie pasuja, to moze jzu wyjedzcie zagranice majac 16 lat tam jest lepiej, lepsze szkoly, lepsza praca wkoncu to Polska jest fee fee, i wszystko co sie wtym krajurobi jest złe i bez przyszłości to taki optymistyczny akcent
Oczywiście, że nie wszystko co zagraniczne jest do przyjęcia ale można przyjąć sprawdzone wzory i doświadczenia z tych krajów i dostosować je na swój sposób.
Nie zrozumiałeś o co chodziło z tym przykładem z “mundurem”. No i daleki jestem od oceniania człowieka po ubiorze.
Chodzi o to, żeby policjant wiedział, że to uczeń. LOL. (żart)