Myszka, procesor

Witam. Wczoraj zainstalowalem sobie windowsa 10 pro i wlasnie od tamtego czasu podczas ruszania myszka obciazenie procesora rosnie do okolo 80%.
jest ktos w stanie pomoc?

Nie. Bo nie raczyłeś się podzielić informacją jakie CPU, ile RAM, jaka myszka, czy “ruszanie myszką” w grze czy w W10, itp.

amd athlon 2 x3 455, 8gb ram, myszka steelseries rival110 // ruszanie myszka w w10 jak i w grach typu cs:go

z takim procesorem na 100% będą lagi.

Myszka ma jakies dedykowane oprogramowanie do konfigurowania poszczególnych przycisków , podświetlenia itp.?

tylko ze przed zainstalowaniem windowsa bylo wszystko dobrze // tak ma

Uruchom menadżera zadań.
Zacznij poruszać myszką na ekranie.
Zobacz który proces w tym momencie zjada najwięcej zasobów procesorowi.
Zrób wtedy zrzut ekranu i wstaw go tutaj, lub zapodaj nazwę procesu który sprawia najwięcej kłopotów CPU. Procesor słaby ale z przeliczeniami ruchu kursora na ekranie powinien sobie jeszcze poradzić przez wiele lat. :wink:

Przepraszam jeżeli zabrzmi to niegrzecznie, ale na 100% masz legalnego WIndowsa? Żadne tam cracki i aktywatory? Wiesz, kupno 10 na takiego złomka to 3x jego wartość, a 7 do upgrade raczej nie miałeś…?

gdy ruszam myszka wiekszosc wszystkich procesow rosnie w gore

tak jest on na 100% legalny // moj znajomy ma ten sam przypadek co ja tylko ze on ma go od grudnia a ja od wczoraj :wink:

zrób zrzut ekranu przy największym zużyciu zasobów. Zobaczymy co to za “wszystkie procesy”.

// procesy*

Wiesz, sprawdziłem. Myszka na sztywno 10% obciążenia, poruszam powoli 30%, zaczynam jeździć jak szalony po wszystkich oknach i paskach 60%. To wynika prawdopodobnie z tego, że najeżdżając na jakieś okna, ikonki w10 przełącza się na nasłuchiwanie. Jak lagów nie ma… :wink:

Na moje wszystko w normie.
20% Eksploratora to dość dużo jednak biorąc pod uwagę, że masz nie najwydajniejszy procesor i system który nonstop robi coś w tle to są to wartości normalne.

normalne jest tez to ze gdy mam otworzoną karte google chrome to ten proces rosnie az do 50%?
i jest az 90% zużycia procka?

Z pustą kartą to nie jest raczej normalne. Ale już z włączoną wymagającą stroną, to tak. Na przykład z takim Youtubem.

jest tylko otworzona ta strona

Wszystko zależy jaka to strona. Youtube potrafi zajechać mniej wydajniejsze procesory. Ja na swoim starym Celeronie nie byłem wstanie nawet YT otworzyć.

jest tylko ta stona na ktorej wlasnie pisze

Sprawdź może jak będzie wyglądała sytuacja na innych przeglądarkach. Opera, FF, Edge. Uważam, że choć nie masz wydajnego procesora to do netu powinien wystarczyć i w miarę powinno przyzwoicie się na nim pracować