do netu moze tak ale szczegolnie gram w gierki a w takim csie fpsy stale 150 a przy ruszaniu myszką sa spadki do nawet 30
Ale jak testujesz wydajność jednej przeglądarki to drugą wyłączaj bo procesor w ten sposób musi teraz obsługiwać dwie i faktycznie ma prawo się zapchać. Sam widzisz, że masz procesy Chrome (15) które procesor obsługuje a testujesz operę na którą nie może przerzucić swoich zasobów bo jest zajęty obsługą działającego w tle Chrome.
to samo co z chrome…
… ok powiedzmy sobie szczerze, ten procek jest słaby i to co u mnie zajmie 20 u Ciebie 40, a u Sidkwy na nowym Ryzenie 10%. Nie porównuj więc i nie dziw się wysokiemu zużyciu, to norma. Tak długo jak na pulpicie nie masz 100%.
ale co jest trudnego do zrozumienia ze przedwczoraj gdy mialem jeszcze windowsa 7 bylo normalnie ?
W7 jest mniej wymagającym system. W10 jest optymalizowany pod kątem nowoczesnych procesorów - zwłaszcza jego aktualna kompilacja. Zauważyłem też, że u mnie W10 ciągle coś robi w tle - bez przerwy. Nawet jak nic nie robię na komputerze, to ten coś mieli w tle. U mnie nie wpływa to na wydajność bo nawet wtedy gdy W10 coś w tle mieli to procesor jest wykorzystywany w od 5 do 8 procent. Z tym że ja mam dużo wydajniejszy procesor od twojego.
Co jest trudnego do zrozumienia, że po włożeniu silnika BMW maluch zacznie więcej palić…?
I w czym Ci to przeszkadza jak z baku nie ubywa paliwa? Do czasu aż zaczniesz mieć spadki w grach lub zawieszony system, to naprawdę nie “żyj cyferkami”. Przyjmij, że to tak działa, bo komputer działa i jest dobrze.
Głupi przykład:
Windows 7 nie miał, jak pamiętam, zintegrowanego antywirusa. Windows 10 ma.
czyli trzeba zakupic nowego procka
…po co?
Możesz, jeżeli płyta obsłuży, próbować dorwać 4 rdzeniowego Phenoma, ale platforma już raczej -> śmietnik powinna witać powoli. Pakowanie powyżej 50 czy 70 zł… to bezsens.
To nie wina procesora.
Owszem, jest wolny, ale widziałem W10 na słabszych i takich rzeczy nie było, na pewno nie od ruszania myszką.
wiec jak rozwiazac ten problem?
zrób test, ustaw okno menadżera i na nim kursor, w tle niech będzie forum. Teraz szybko przesuń na zakładki w górnym pasku przeglądarki i “machaj, bez klikania, po nich kursorem”. W oknie obciążenia cpu powinieneś mieć solidny wzrost. Dla mnie to sprawę wyjaśnia. Jak u mnie z 10 do 40 skacze, a mam 2x lepszy…
skoro nie zakup nowego to co mam zrobic?
… ale dlaczego chcesz wymienić? Bo procenty, Ci się nie podobają, czy w grze za słaby (w jakiej grze, jaka grafika?). Jeżeli gry, jeżeli płyta obsłuży i jeżeli zasilacz OK (dobry i z zapasem), dodatkowo solidne chłodzenie, to za 50 zł chodzą takie grzałki Phenom II X4 965 niemal 2x Twój.
Jestem po teście. z 0-1% skacze mi też do około 40%.
Ale jak ruszam kursorem szybko na pulpicie po ikonach to rzadko wchodzi wyżej niż 2%.
https://www.thesycon.de/dpclat/dpclat.exe
Uruchom ten program, machaj kursorem, zrób zrzut ekranu i pokaż.
Skończył się aktualizować już?
Dodam, że na W8 i W10 (chyba) ma być na żółto, a na W7 i starszych na zielono jak na obrazku.
https://hosting.photobucket.com/albums/kk79/iconivan/P5303Comdisabled2-1.jpg
Dobrze.
A jak wyłączysz AVG to procesorowi jest lżej?
nie, nadal tak samo // dodam jeszcze ze gdy nie ruszam myszka jest rowne 1000 i sa zielone wykresy