Ogólnie na chwilę obecną tak samo ważny jest procesor, jak i karta graficzna, jak i zasilacz, a także twardy dysk i płyta główna.
W procesorze nie jest ważna ilość MHz, GHz, ale większą rolę odgrywa ilość rdzeni i to na jakich rdzeniach jest zrobiony. Procesory do grania zaczynają się od 3 rdzeni, najbardziej opłacalne są 4-rdzeniowe. Nie każda gra dobrze się skaluje, czyli nie w każdej grze wydajność rośnie wraz z kolejnymi rdzeniami, a niektóre gry lepiej wykorzystują większą ilość rdzeni i im więcej rdzeni w procesorze tym lepiej działa. Według mnie optimum to są te 4 rdzenie.
Serwis Tom’s hardware ostatnio zrobił ciekawy artykuł i zamieścił w nim świetną tabelę ukazującą ogólne porównanie procesorów, dzięki temu porównaniu można zobaczyć jakie procesory i do czego się nadają, oto ta tabela:
http://www.tomshardware.com/reviews/gam … 106-5.html
Gry od kilku lat graficznie stoją w miejscu albo wręcz cofają się dlatego nie jest już wymagana super wypasiona grafika za ponad 2000zł lub układ zbudowany z kilku grafik (sli, crossfire). Według mnie do przyzwoitego grania w połączeniu z dobrym procesorem w zupełności wystarczają grafiki z średniej półki. Cena średniej półki ostatnio niestety mocno podskoczyła i są to karty z przedziału 600-1000zł. 600-800zł to średnia półka poprzedniej generacji, a 800-1000zł to średnia półka obecnej generacji.
W przypadku płyt głównych na chwilę obecną płytę dobiera się pod procesor. Musi być kompatybilna z procesorem. Większość płyt ma tylko ddr3 i trudno o kupienie nowej płyty z ddr2 więc w przypadku płyt akurat wybór nie jest tak trudny. To tak uogólniając bardzo 
Zasilacz oczywiście jest niezwykle ważnym komponentem. Do dobrania zasilacza przyda się kalkulator mocy:
http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp
Za pomocą tego kalkulatora wybadasz jakiej mocy zasilacz potrzebujesz do uciągnięcia sprzętu który zamierzasz kupić. Bardzo ważną cechą na jaką trzeba zwracać uwagę jest sprawność zasilacza. Najlepszym wyborem są zasilacze z certyfikatem 80+. Jest kilka poziomów tego certyfikatu: gold, platinum, itp. Szczegółową rozpiskę poziomów sprawności w certyfikacie 80+ masz tutaj:
http://en.wikipedia.org/wiki/80_PLUS
Pamięci ram w tej chwili tylko ddr3. Pamięci ddr3 najlepiej kupować z częstotliwościami 1333MHz, przy wyższych częstotliwościach nie odczujesz różnicy, a zaoszczędzisz kilka groszy kupując 1333MHz. Ilość pamięci to każda między 4-8GB. Mniej nie pozwoli Ci na komfortowe granie, a więcej nie ma sensu, bo chyba żadna gra nie wykorzysta więcej niż 8GB.
Dysk twardy… w tym temacie mam konserwatywne i kontrowersyjne zdanie, że jeszcze nie warto pakować się w ssd z powodu wysokiej ich awaryjności, i zdecydowanie lepszym, bezpieczniejszym wyborem jest hdd. Zgadzam się, ssd jest szybkie, ale według mnie zbyt ryzykowne.
Kartę dźwiękową najlepiej dobierać pod własne odczucia słuchowe, najlepiej by było móc odsłuchać
Nie warto pakować się w nową serię creative recon z prostego powodu: brak przyspieszenia sprzętowego, co dla mnie z tego “sprzętu” robi drogie atrapy. Z przyspieszeniem sprzętowym jest seria x-fi choć i ta niecała. Z tej serii przyspieszenie sprzętowe ma x-fi titanium i wyższe modele. O asusach krąży wiele opinii choć ostatnio jest więcej tych pozytywnych niż negatywnych.
To chyba wszystko…