Na co zwracać uwagę przy kupnie komputera do gier?

Witajcie,

to znowu ja z moimi idiotycznymi pytaniami :stuck_out_tongue: Dzisiaj jednak mam pytanie nie dotyczące sprzętu komputerowego [no dobra poniekąd to pytanie dotyczy tegoż sprzętu :P].

Otóż mimo, że dopiero za jakiś czas zakupie komputer, wolałbym śledzić rynek już teraz.

Moje pytanie brzmi:

Na co mam zwracać uwagę przy kupnie komputera do gier, tj. na grafikę czy na procesor? Do tej pory tkwiłem w przekonaniu, że w komputerze do gier procesor jest najważniejszy, jednak teraz po przeczytaniu kilku artykułów, mam dylemat, bo wychodzi na to, że grafika ma być jak najlepsza, a procesor ma być taki, aby jej nie ograniczał - czy to prawda? Czy lepiej będzie wydać więcej na kartę, a mniej na procesor?

Jeśli mam zakupić tańszy procesor, a lepszą kartę, to proszę o polecenie mi jakiegoś dobrego procesora do max. 600zł [na boxowym chłodzeniu] lub tańszego na nowym coolerze.

Edit:

Ten procesor ma być przyszłościowy, a jeśli to Intel to nie do kręcnia :stuck_out_tongue:

Powiem tak: najlepiej zrobisz jeśli napiszesz tutaj ile możesz przeznaczyć na komputer oraz których części potrzebujesz i wtedy złoży się optymalny zestaw w tej cenie - i czy ma to być komputer tylko do gier czy również coś poważniejszego :smiley:

Osobiście odpowiem, że ja stawiałbym na mocniejszy procesor niż kartę graficzną - może dlatego, że grafikę łatwiej wymienić w przyszłości i bardziej zależy mi na mocy procesora niż wydajności samej grafiki, która dławiłaby się przez ów procesor :slight_smile:

Ogólnie na chwilę obecną tak samo ważny jest procesor, jak i karta graficzna, jak i zasilacz, a także twardy dysk i płyta główna.

W procesorze nie jest ważna ilość MHz, GHz, ale większą rolę odgrywa ilość rdzeni i to na jakich rdzeniach jest zrobiony. Procesory do grania zaczynają się od 3 rdzeni, najbardziej opłacalne są 4-rdzeniowe. Nie każda gra dobrze się skaluje, czyli nie w każdej grze wydajność rośnie wraz z kolejnymi rdzeniami, a niektóre gry lepiej wykorzystują większą ilość rdzeni i im więcej rdzeni w procesorze tym lepiej działa. Według mnie optimum to są te 4 rdzenie.

Serwis Tom’s hardware ostatnio zrobił ciekawy artykuł i zamieścił w nim świetną tabelę ukazującą ogólne porównanie procesorów, dzięki temu porównaniu można zobaczyć jakie procesory i do czego się nadają, oto ta tabela:

http://www.tomshardware.com/reviews/gam … 106-5.html

Gry od kilku lat graficznie stoją w miejscu albo wręcz cofają się dlatego nie jest już wymagana super wypasiona grafika za ponad 2000zł lub układ zbudowany z kilku grafik (sli, crossfire). Według mnie do przyzwoitego grania w połączeniu z dobrym procesorem w zupełności wystarczają grafiki z średniej półki. Cena średniej półki ostatnio niestety mocno podskoczyła i są to karty z przedziału 600-1000zł. 600-800zł to średnia półka poprzedniej generacji, a 800-1000zł to średnia półka obecnej generacji.

W przypadku płyt głównych na chwilę obecną płytę dobiera się pod procesor. Musi być kompatybilna z procesorem. Większość płyt ma tylko ddr3 i trudno o kupienie nowej płyty z ddr2 więc w przypadku płyt akurat wybór nie jest tak trudny. To tak uogólniając bardzo :wink:

Zasilacz oczywiście jest niezwykle ważnym komponentem. Do dobrania zasilacza przyda się kalkulator mocy:

http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp

Za pomocą tego kalkulatora wybadasz jakiej mocy zasilacz potrzebujesz do uciągnięcia sprzętu który zamierzasz kupić. Bardzo ważną cechą na jaką trzeba zwracać uwagę jest sprawność zasilacza. Najlepszym wyborem są zasilacze z certyfikatem 80+. Jest kilka poziomów tego certyfikatu: gold, platinum, itp. Szczegółową rozpiskę poziomów sprawności w certyfikacie 80+ masz tutaj:

http://en.wikipedia.org/wiki/80_PLUS

Pamięci ram w tej chwili tylko ddr3. Pamięci ddr3 najlepiej kupować z częstotliwościami 1333MHz, przy wyższych częstotliwościach nie odczujesz różnicy, a zaoszczędzisz kilka groszy kupując 1333MHz. Ilość pamięci to każda między 4-8GB. Mniej nie pozwoli Ci na komfortowe granie, a więcej nie ma sensu, bo chyba żadna gra nie wykorzysta więcej niż 8GB.

Dysk twardy… w tym temacie mam konserwatywne i kontrowersyjne zdanie, że jeszcze nie warto pakować się w ssd z powodu wysokiej ich awaryjności, i zdecydowanie lepszym, bezpieczniejszym wyborem jest hdd. Zgadzam się, ssd jest szybkie, ale według mnie zbyt ryzykowne.

Kartę dźwiękową najlepiej dobierać pod własne odczucia słuchowe, najlepiej by było móc odsłuchać :wink: Nie warto pakować się w nową serię creative recon z prostego powodu: brak przyspieszenia sprzętowego, co dla mnie z tego “sprzętu” robi drogie atrapy. Z przyspieszeniem sprzętowym jest seria x-fi choć i ta niecała. Z tej serii przyspieszenie sprzętowe ma x-fi titanium i wyższe modele. O asusach krąży wiele opinii choć ostatnio jest więcej tych pozytywnych niż negatywnych.

To chyba wszystko… :slight_smile:

Heh, ciężko będzie przy aktualnych cenach złożyć coś optymalnego… Komputer będzie mi służył do gier i grafiki komputerowej.

Ktoś mi kiedyś do gier polecał [i ten ktoś wie, że to o niego chodzi :x] i3-2120 + Radeona 6870.

Sam już nie wiem… Gdyby się dało to bym postawił na GTX560 Titanium [<— szpan, że wiem co znaczy Ti :P] i do tego jakiś dobry proc.

Może grafikę by się dało wymienić, ale minus jest taki, że komputer to nie będą moje jedyne wydatki przez całe życie :stuck_out_tongue:

Wolę więc coś przyszłościowego i mocnego zarazem.

Nie jestem jednakże skory do dawania Wam teraz skompletowania zestawu, bo mam dość duże wymagania [w zasadzie nie ja tylko sam komputer m.in. co najmniej 4 molexy na zasilaczu - 1 do DVD i 3 do coolerów obudowy].

Czy to ma sens nie wiem. Mogę Wam dać limit i jazda, ale to chyba zły pomysł, bo będzie dla was trochę czasochłonne :frowning:

Edit:

Dobra postanowiłem, jednak założę, ostatni już temat o komputerze do gier, który będzie jednocześnie wydajny i przyszłościowy. Pewnie zaraz pojawi się tu link :stuck_out_tongue:

Cztery MOLEX’y to żadne wymaganie, w sumie wiele zasilaczy je ma :slight_smile: Po zatem coolery obudowy, czyli rozumiem, ze masz na myśli wentylatory? To ile ty tego podpinasz?

Razem 3 z czego jeden jest elementem obudowy :slight_smile:

Czy ModeCom MC 530 CARBON to dobry zasilacz? Bo aktualnie go mam i się zastanawiam czy zmieniać na inny… Pracowałby z:

Procesor: AMD FX-6100 [+SilentiumPC Spartan]

GPU: MSi GeForce GTX560 Ti Hawk

MOBO: ASRock 870iCafe R2.0

RAM: A-Data GAMING 2x4GB, 1600MHz DDR3, CL9, Radiator

Bo w sumie nawet się ten zasilacz nie narobił na moim aktualnym sprzęcie :wink: Mam go od 2010 roku

Na tym sprzęcie który opisałeś nawet się nie spoci, spokojnie uciągnie taką konfigurację :wink:

Pociągnie, pociągnie :wink: Tylko czemu AMD i czemu Bulldożer?

Czemu AMD? Prosty przykład: ten Bulldozer jest tańszy od i5-2500 o ponad 100zł. Biorąc pod uwagę, że nie starczyło by mi kasy na cooler do Intela, wolę wziąć AMD z sześcioma rdzeniami z coolerem Spartan. A teraz do sedna :wink:

http://www.chip.pl/ranking/podzespoly-pc/procesory

Jednak taki beznadziejny nie jest. 20 miejsce Bulldozera. Jest raptem 100zł droższy od i3 2120, przy czym jest od niego lepszy, i ponad 100zł tańszy od i5-2500, przy czym jest niewiele słabszy.

Czemu mam złe wspomnienia z Intelem i czemu mnie nie przekonuje?

Bo mój starszy Intel który ma identyczny system chłodzenia z Intelem i5 wyje jak syrena. To jest pierwszy powód jest jeszcze kilka innych, za które mnie wyśmiejecie więc odpuszczę sobie wypisywanie ich.

Ewentualnie mogę zmienić FX-6100 na FX-8120, bo mi się przez zasilacz trochę kasy uwolniło :stuck_out_tongue:

AnoReksiu - wg. mnie dobry wybór z tym AMD, jak sam go kupowałem to twierdziłem tak jak ty - jest lepszy od i3-2120 i niewiele słabszy od i5-2500 - dlatego kupiłem FX-6100.

Bratnia dusza :wink:

Ja chyba jednak pokuszę się o FX-8120 z coolerem SilentiumPC Spartan.

i5-2500K miejsce 8.

FX-8120 miejsce 12.

Różnica cenowa 150zł - podkręcalność identyczna.

http://www.chip.pl/ranking/podzespoly-pc/procesory

ASRock 870iCafe R2.0 - z tego co wyczytałem ma dobry interfejs Biosu

i można się na niej ładnie pobawić w OC <— To tak dla zainteresowanych :stuck_out_tongue: <— Może jak będzie czas to i ja się w to pobawię? Kto wie, kto wie.

Pozdrawiam!

http://www.anandtech.com/bench/Product/434?vs=288

Pod koniec są gry - chyba nie muszę mówić, że Intel wygrywa prawie w każdej grze miażdżącą przewagą (które są w tym zestawieniu). Podobnie się ma sprawa z innymi grami.

A ja chyba nie muszę mówić, że testowanie czegokolwiek na grach strategicznych i RPG z komiksową grafiką [tak mówię o WoWie] to absurd… Różnica między AMD a Intelem w tym teście w grach które wymagają zaangażowania GPU jest praktycznie równa zeru! [przykładem Metro i DiRT 3 w wysokiej roz.]

No ja przepraszam bardzo, ale testy na grach typu DiRT 2, to są jakieś żarty. Dlaczego nigdzie w necie nie ma testów procesorów z gier bardzo wymagających? Jedyne dwie gry [te wymagające dobrego procka] na których się testuje to Wiesiek 2 i Metro 2033 [w których znacznych róznic między Intelem a AMD nie ma]. Inne gry, które stawiają na grafikę są pomijane… Czemu nie ma testów z najnowszych produkcji typu BF3 czy Skyrim? Każdy głupek wie, że nie wymagają niesamowitego procesora, ale za to dobrej grafiki… [mylę się? kup sobie Intela za 800zł i grafikę za 150zł i odpal BFa to pogadamy =D>]

Według mnie kupując Intela przepłacę i tyle. A jeśli chcecie mi udowodnić, że się mylę to pokażcie mi testy FX-8120 z i5-2500 w BF3, Wiedźminie 2, Metro2033 i Skyrimie.

Pozdrawiam [i oświadczam, ze mam dosyć tej Intelowej podniety #-o].

Skoro testowanie na grach, gdzie procesor się nie liczy jest bez sensu, to dlaczego w takich grach przewaga i5-2500K się wyłania i miażdży FX-8120? Ale dobra, żeby nie było, że dwa rok, dwa, trzy psioczysz, ze FX-8120 w grach się nie sprawdza.

Koniec z mojej strony, skoro chcesz AMD i pakować pieniądze w IMO beznadziejne CPU to pakuj, nie moje pieniądze, nie mój komputer - więc w sumie nie mam się czym przejmować.

Odpal Pan sobie np. Supreme Commander jak będziesz bardziej rozbudowany, zrzuć atomówkę i…nie pisz takich teorii :wink:

http://www.purepc.pl/zestawy_komputerow … ecien_2012

Tu masz link, podaj jeszcze ile dokładnie masz kasy bo jak czytałem to nie zauważyłem żebyś gdzieś sprecyzował (jeśli się mylę to sorry)

Nie skomentuje tego… Nic, a nic nie zrozumiałeś z mojej wypowiedzi…

A co to jest za gra??? :expressionless:

Możliwe, bo siejesz jakieś teorie niezrozumiałe. Intel w grach lepszy, chyba, że sobie wybierasz gry w jakie grasz tylko pod względem tego, czy grafika będzie przyciśnięta czy nie.

Ehhh. Czuć fanboya :smiley: Ale co chcecie? Chłop chce AMD to niech ma AMD!

AMD złe nie jest, ale nie w tym przedziale cenowym