Na ile jest ban na dobrychprogramach?

Zmieniasz IP restartując połączenie internetowe “i jedziesz dalej” :slight_smile:

jeden z adminów kiedyś pisał że da się wyłuskać kogoś takiego, trudniej ale da się

A co miał powiedzieć? Że nic nie mogą zrobić i użytkownicy są bezkarni? :lol:

może coś w tym jest. mógłby się wypowiedzieć jakiś admin

Ale po co ??

Można zbanować calą pule adresów, ale pytanie, czy skórka warta wyprawki.

A tak na marginesie, mam stałe IP, miałem parę żółtych kartek na tym forum i jakoś nadal funkcjonuję. I nie mówcie mi że mam układy, bo jak bym je miał nie dostawał bym warnów.

Więc może pora na to żeby się zastanowić się nad swoja postawą i znajomością reguł tu panujących ??

W razie czego to nikt tu nikogo nie trzyma siłę. Ja tu siedzę ładnych parę lat i bynajmniej nie jestem pokornym userem. Jak mam coś do kogoś, to zawsze potrafię załatwić swoją sprawę korzystając z regulaminowych form odwołania od decyzji moderatorskich.

Jeżeli gdybacie na temat obejścia bana, to prosty dowód na to że nie macie czystego konta :stuck_out_tongue:

chyba z osób wypowiadających się ja nie mam czystego konta, ale wybaczcie w końcu ja założyłem temat. gdzieś kiedy ktoś coś mówił o banie jakimś hardwerowym… istnieje coś takiego?

To powinno działać w ten sposób: magiczne słowo na dziś “abuse”, operator ma do wyboru, albo sam wycina pojedynczego delikwenta sprawiającego problemy, albo cała pula adresowa zostaje zablokowana po stronie serwera

No i zgadnijcie, na którą opcję się zdecyduje?

bez_pseudonimu , coś mi się kiedyś obiło o uszy. Skoro strony odczytują rozdzielczość itd. to na pewno istnieje coś takiego jak odczyt specyfikacji sprzętowej. Przecież każda karta sieciowa, czy też modem mają swój własny numer seryjny :^o =P~ Dobrze myślę, a może fantazjuję? :stuck_out_tongue:

A jak jest w przypadku licencji OEM? Podczas aktywacji system zbiera informacje o sprzęcie i w postaci zakodowanego identyfikatora wysyła do M$. Jak spróbujesz później aktywować system na innym komputerze, albo po gruntownych modernizacjach - odrzuci.

Z banem można zrobić odwrotnie - zgromadzić dane o sprzęcie i nie dopuszczać komputera o specyfikacji z identyfikatora. Ale to już jest szpiegowanie użytkownika.

dokładnie o to mi chodziło…

ale z drugiej strony czy nie po to jest firewall? taki odczyt danych powinien też zablokować ruter? czy nie?

No zasadniczo tak. Oprogramowanie zabezpieczające ma chronić przed wniknięciem intruza, skanem danych i wysłaniem ich do autora.

Zależy jaki firewall. :lol: Ten windowsowski przecież nie będzie blokował systemu (i jego wesołej gromadki - ie, wmp) jak wujek Steve-o będzie chciał poczytać na śniadanie trochę info. :stuck_out_tongue:

to jak mam neta z kablówki o stałym ip to teoretycznie “znajomi” z sieci z mojej winy mogą stracić dostęp do Dp?

Jeżeli zostanie zablokowane IP serwera to tak.

Ale po zgłoszeniu na abuse admin po odczytaniu logów z serwera może odciąć od neta puchatka sprawiającego problemy.