Widać mamy różne wyobrażenia o tym co jest faktem a co nie jest
@Quassar Czy Tobie chodzi o to, że Wałęsa z kolegami stoczniowcami obalili komunę i Związek Radziecki?
Widać mamy różne wyobrażenia o tym co jest faktem a co nie jest
@Quassar Czy Tobie chodzi o to, że Wałęsa z kolegami stoczniowcami obalili komunę i Związek Radziecki?
A u nas dominują mleko i jabłka??? Skąd wziąłeś takie głupotki? Panie Kolego - żywność (wg mnie niestety, bo będzie o nią coraz trudniej i będzie jednym z najszybciej drożejących towarów na świecie) nie jest nawet w naszym top 3 kategorii eksportowych - źródło. Nie pomyliłeś sobie struktury eksportu z Nową Zelandią albo Danią?
A co do rynku pracy i pracowników (robotników?) - tu znowu zdajesz się nie dostrzegać zmian (i to wcale nie takich odległych) - źródło 1, źródło 2, źródło 3, źródło 4. Bardziej niż braku tzw. rąk do pracy obawiam się trendu odwrotnego.
Piaskowy Dziadek w młodości?
Masz. Chciałeś być oryginalny
Też, ale i Przygody gąski Balbinki, Jacek i Agatka, Miś z okienka, Zaczarowany ołówek…
Och, czyli nie tylko mi się PIS z PZPR kojarzy a PisPolska z PRL
To bez różnicy. Robot, czy nieobsadzone stanowisko pracy, to i tak ZUS nie opłąci.
Co do robotyzacji, jest takie ryzyko i wiem o tym.
Nie, nie pomyliłem. Dane GUS są dobre, ale maja jeden feler, za ogólne.
Nie powiem Ci teraz gdzie, ale widziałem zestawienie, które pokazywało strukturę produktów-branż. I tak eksport surowców np. metali (pewnie KGHM) był znaczący, podobnie cały sektor żywnościowy. Tu nie chodzi detale, ale o fakt, że nasz eksport jest mniej przetworzony od tego z Zachodu.
Porzuć złudne nadzieje.
Jak już pisałem wcześniej, polska klasa polityczna jest odbiciem polskiego społeczeństwa.
Jeżeli politycy kłamią, i kradną to dlatego ze ich wyborcy tego oczekują albo akceptują.
Chodzi Ci o głos “przeciw wszystkim”? Jeżeli tak to popieram.
To nie Wałęsa z kolegami stoczniowcami obalili komunę.
No to pojechałeś! To może jesteśmy jak Rosja? Dowody, Towarzyszu, dowody! Sprawdź sobie, co oznacza klasyfikacja SITC, którą posługuje się GUS (tego nie wymyślił PiS) i naprawdę nie brnij w te cudowne objawienia prawd o rzeczywistej rzeczywistości. Czy Ty czasem jeszcze nie żyjesz retoryką bodajże Balcerowicza - coś w stylu: Polacy nie mogą zarabiać tyle, co na Zachodzie, bo ich praca jest wielokrotnie mniej wydajna.
Dokładnie! Wszyscy wiedzą, że byli to panowie Ryszard Kukliński oraz Karol Wojtyła (nie wiadomo tylko czy działali w porozumieniu - raczej nie).
Proszę, to są dowody jak powinna wyglądać porządna statystyka. Do tego piję, dane GUS zawierają zbyt szerokie kategorie i tyle. I nie, nie mówię, że dane GUS są zmanipulowane. Mówię, że majac takie dane można sobie podzielić na produkty rolnicze, przetworzone, elektronikę lub rękodzieło.
Nie, Polacy powinni zarabiać tyle co na Zachodzie, bo ich praca jest równie wydajna. Niestety tak pechowo się składa, ze największe firmy farmaceutyczne, czy elektroniczne w RP nie istnieją. Pompowanie wynagrodzeń w PLN odbije się nie ze sporej nadwyżki eksportu, a z napędzania inflacji. Nadwyżka w danej firmie też ją generuje, ale mniej od odgórnego majstrowania.
“Mleko, meble i jabłka jakoś tam nie dominują.” - no i sam sobie zaprzeczyłeś - gdzie Pan masz te mityczne jabłka i mleko choćby w tej “swojej” statystyce??? Nawet meble to pozycja nr 3 w 2015 a nie żaden statystyczny dominator.
Skoro chcesz tak dokładnych danych to w takim razie polecam ten raport za 2018 - zwłaszcza od strony 20. No i cytat ze str.26:
Na szczególną uwagę wśród dóbr wysokiej technologii zasługują odnotowujące wyższe dla Polski niż dla Unii Europejskiej dynamiki eksportu w kategoriach:• sprzęt lotniczy• komputery i maszyny biurowe• aparatura naukowo – badawcza• substancje chemiczne • maszyny nieelektryczne.
Co do zarobków - największe firmy elektroniczne istnieją w wielu krajach Azji, gdzie zarobki są niższe niż w Polsce.
PiS nadal. Uczą się zwyczajów lewicy jeśli chodzi o pensje i zasiłki, autostrady budują w najlepszym stylu ‘podaj cegłę’, a nie zwijają się ze sceny jak Palikot i nie skubią okruchów ze stołu jak Kukiz.