Najlepszy procesor pod socket 775

Witam.
Chciałbym zakupić najlepszy procesor pod socket 775.
Mój zestaw to :
Intel core 2 duo e 8400
Palit ge force 9600gt 512mb
Asus pk5/epu
2x patriot 2gb 800mhz
Seagate barracuda 350gb
Modecom feel III 500ATX
Chciałbym dokupić nowy dysk ssd 120/128 GB, używany procesor, używaną kartę graficzną oraz używane kości ram 2x 4gb. Poprosił bym aby procesor oraz karta graficzna brała tyle prądu co te poprzednie ponieważ nie mogę zmienić zasilacza. Nie interesuje mnie również nowy socket 1155 oraz 1150 chciałbym pozostać przy tym sockecie.

Czemu uparłeś się na 775? Jaki masz budżet na całą wymianę? W co chciałbyś grać?

Tutaj można wsadzić nawet procka za 500zł, tylko pytanie czy jest sens, skoro płyta będzie sporym ograniczeniem w doborze karty, wiec cudów nie będzie. Q6600 bym włożył i pewnie nic wyżej. Podobnie kwestia ram - nic, co uciągnie ten sprzęt na tej podstawce nie potrzebuje więcej niż 4 GB RAM.

Jednak wymiana płyty byłaby lepszym pomysłem.

Faktycznie nie dałem budżetu więc daję +/- 600 zł cała wymianę ale liczyć bez ssd. Uparłem się na 775 ponieważ nie opłaca zmieniać mi się płyty ponieważ +/- za pół roku kupuje nowy komputer. A jeżeli chodzi o gry to gta v, battlefield 4/1 ważne aby procesor był 64 bitowy

Sama karta grafiki kilka stówek.
Modernizacja nieoplacalna skoro za pół roku zmieniasz zestaw.

Chciałbym na teraz bo kolega koniecznie chce grać w gta v :confused:.

mozesz wgrac odpowiednie mikroinstrukcje do biosu kupic np. takiego xeona
lub bez zabawy z wgrywaniem mikroinstrukcji zakupic jeden z topowych modeli C2Q Q9550 lub Q9650 (mozliwa koniecznosc aktualizacji biosu)

nie napisales jaką karte graficzną masz, z dodatkowym zasilaniem 6pin czy bez, bo są dwie wersje tej karty ani jaką kwotą dysponujesz. w każdym razie do takiego zestawu proponowalbym GTX750Ti lub GT1030 GDDR5

jesli nie bedzie duzej roznicy w cenie warto zmienic ram na 1066Mhz

wybierając dysk SSD nie sugeruj się osiągami, na tej plycie glownej nie wykorzystasz w pelni szybkosci nawet najwolniejszego dysku SSD, ze 120GB polecilbym goodrama

Dzięki za odpowiedź dysk ssd będzie do następnego komputera

Po lekkim zastanowieniu doszłem do wniosku że wezmę xeona tylko pytanie jakiego? Prosił bym o poradę. A i jescze jedno mógłbym go podkręcić na obecnej płycie głównej i zasilaczu? Chodzi mi o podkręcanie do granic możliwości

nie ma duzej roznicy ktory procesor wezmiesz, Q6600, xeona czy Q9550, wszystkie oplaca sie podkrecac tak do 3,2Ghz po pozniej zaczynaja sie bardzo grzac. druga sprawa, ze do takiego podkreconego CPU to warto dac ramy 1066Mhz bo inaczej nie wykorzystasz w pelni tego co uda Ci się uzyskac przez O.C. tu masz ciekawa oferte q6600

te 3,2Ghz powinienez uzyskac nawet bez podnoszenia napiecia

Ok czyli mam brać q6600 nowe ramy 8gb 1066mhz oraz 750 ti. Z dyskiem ssd narazie nie będę się zastanawiał. Ale mam jescze 2 pytania czy q6600 jest 64 bitowy (szukałem w internecie ale nie mogłem znaleźć) i drugie pytanie to czy mój zasilacz zasili to wszystko? Bo jeżeli tak to mogę wziąść gtx 660 ale ma owiele więcej TDP niż gtx 750ti
A i jescze odpowiadając na pytanie na górze to moja karta zawiera dodatkowe wejście 6 pin do zasilania
Proszę o szybką odpowiedź

Tak, jest 64 bitowy.

Ok jedno pytanie z dwóch, czekam na odpowiedź

Ze strony Nvidii
gtx660 (TDP 140W): Minimalna wymagana moc zasilacza 450 W

Twój zasilacz nie jest rewelacyjny i może wzbudzać pewne obawy ale z opisu wynika, że powinien wystarczyć.

Ok czyli końcowy zestaw :
Intel core 2 quad q6600
Gigabyte gtx 660 2gb
Samsung ddr3 2x 4g
Czy ramy DDR 3 kompatybilne są z moją płyta główna?

Nie są, łatwo to sprawdzić w internecie.

Ok czyli DDR 2

Dobra dzięki temat chyba do zamknięcia

tu masz 8gb ddr2 1066mhz https://allegro.pl/ddr2-8gb-4x2-1066-adata-ax2u1066gb2g6-2g-3cy-i7578722333.html

Kk dzięki

Więc tak ostatnie zdanie czy cały zestaw jest ok, czy procesor oraz kartę graficzną nie jest za mocna dla zasilacza (czy wystarczy) i część są dopasowanie tam specyfikacja u góry tylko kupię jescze DDR 2 ramy i będzie git?
Bo czekam na zamówienie części