Najlepszy program do aktualizacji sterowników

Używam Drive Booster, ale tu na forum doczytałem się, że ma złą opinię.
Więc jaki jest dobry, czy w ogóle taki istnieje?

Manualnie. Skup się na karcie graficznej i to wszystko.

To nie do końca jest tak jak myślisz. Program to jedno, druga sprawa - to sprzęt do którego ma pobierać sterowniki. Nic nie zastąpi jednak myślenia.

Uzywam driver booster od dawna i nigdy nie miałem nawet najmniejszych problemów

O tym właśnie piszę: ty używasz i nie masz problemów. Ja nie używam i … też nie mam problemów. A kiedy używałem - i czasem pojawiał się jakiś babol - to wiedziałem jak sobie dać radę. Niestety, ale z programem czy bez - trzeba mieć WIEDZĘ o tym co się robi…

Ja używam i polecam   Drive Boostera :wink:

Użyłem tego programu raz… musiałem przywracać system.

Jeszcze nie miałem problemów ze znalezieniem sterowników do peceta, ani do laptopa. Tylko te dedykowane przez producenta płyty i tylko z jego supportu gwarantuje, że sterowniki będą odpowiednie do systemu i urządzeń, oraz bezpieczne.

A testowałem parę płatnych programów i darmowych. Co właziło w takim programie - ból zębów, do tego numery niektórych sterowników nie nie udostępniał support. Nawet, gdy się takim programem do sterowników pobierze bezpiecznie, to zazwyczaj jest ruska ruletka. Błedy, problemy, gryzienie się z innymi sterami - to codzienność.

A co - ubędzie mnie? Pobiorę właściwie, nagram na płytę i jest.

Pobiera wszystko, aż za dużo potem ludzie mogą mieć problemy.

Z ciekawości - po co się tak skupiać nad sterownikami? Jak ktoś jest graczem - można pilnować sterowników do karty graficznej - ale to przecież załatwiają dodadki producenta (np. informowanie o nowym oprogramowaniu do karty). No ale sterowniki do k.dźwiękowej? Płyty głównej? Czasem można zajrzeć, czy jest firmware do SSD.

Absolutnie nie należy używać wątpliwej jakości programów firm trzecich. Najprostsze rozwiązania są najlepsze, tj. pobranie sterownika u źródła, tj. ze strony producenta sprzętu. Poza tym podpisuję się pod tym co napisał bachus.

Dołączam się do grona, które używa Driver Boostera od dawna. Póki co - nie miałem problemów (jeszcze) :slight_smile:

Bo nie miałeś specyficznego sprzętu do którego DB dobrał sterownik na zasadzie “skoro nie znam, to ten wyląda podobnie”.

Ale bez obaw, korzystajcie z takich wynalazków. Dzięki temu serwisy zarabiają.

Jak najbardziej się zgadzam - używam programu tylko na tym sprzęcie, na którym przetestowałem działanie (czyli wyłącznie na swoich maszynach). W przypadku obcych maszyn, sterowniki pobieram nie inaczej, jak ze strony producenta. Produkcyjnie nie odważyłbym się zastosować Driver Boostera, ani żadnego wynalazku pokrewnego.

Myślisz, że ludzie pytający o taki soft zrozumieją “produkcyjnie” ? :wink:

Nie używam Driver Booster, to tylko kwestia czasu kiedy namiesza w systemie.  Tak właśnie kiedyś mi zrobił…

Żeby nie korzystać z programów wątpliwej jakości, poniżej instrukcja wyszukiwania sterowników na podstawie identyfikatora sprzętu, jeżeli jest problem ze znalezieniem sterownika do danego urządzenia.

W przypadku problemów ze sterownikami, możemy sprawdzić identyfikator sprzętu i poszukać sterowników na stronie http://www.devid.info/
 Najpierw należy dowiedzieć się o identyfikatorze sprzętowym danego urządzenia. Możemy to zrobić na przykład poprzez Menedżer urządzeń. W tym celu naciskamy logo Windows (flaga) + R >>> w okno Uruchamianie wpisujemy devmgmt.msc i klikamy OK >>> w oknie Menedżera urządzeń klikamy prawym przyciskiem myszy na interesujące nas urządzenie i wybieramy Właściwości >>> w oknie, które zostanie otwarte przechodzimy na kartę Szczegóły i z rozwijanej listy Właściwości wybieramy Identyfikatory sprzętu. Zamiast Menedżera urządzeń możemy skorzystać z programów do odczytu informacji o sprzęcie, np. System Info for Windows (SIW).

Inteligentnego użytkownika żaden automat nie zastąpi. Nie istnieje.

tzn. że jak ktoś nie może wygrać z programem szachowym to nie może być inteligentny?

I dlaczego pojawiają się napisy na czarnym tle po lewej stronie podczas pisania postu?