Wiem, ze takich pytań jak mrówek w mrowizku, ale chce dystrybucje stabilna, która najmniej sie psuje, najprostrza w obsłudze czyli 98% rzeczy klikaniem sie robi i po polsku?
Myślalem nad najnowszym Ubuntu warto??
Sprzęt Athlon X4 860K, 8GB ram, SSD w M.2 Samsung 961 128GB, grafika Asus RX470 strix ROG 4GB
Każda dystrybucja jest tak “stabilna” jak ją obsługuje człowiek siedzący przed ekranem. Nie zdefiniowałeś zresztą pojęcia “stabilność”, a to ma co najmniej kilka znaczeń.
Obecnie w zasadzie nie ma mniej lub bardziej spolszczonych dystrybucji, albowiem pliki spolszczające, zasadniczo nie zależą od jakiejkolwiek dystrybucji (są rozwijane niezależnie) i oprócz bardzo epigonalnych (najczęściej azjatyckich), raczej oferują ten sam poziom spolszczenia.
Prostota obsługi (szczególnie GUI) jest zależna od użytkownika. Każdy ma inne przyzwyczajenia. Musisz spróbować sam i nikt Ciebie w tym nie wyręczy. Podobnie jak z pytaniem o to, czy “Ubuntu warto”.
Za te, które uchodzą za takie, które spełniają niemal wszystkie Twoje potrzeby (wymienione w nie po polsku napisanym pierwszym temacie) uchodzą: Mint, OpenMandriva/Mageia/ROSA, OpenSUSE (kolejność alfabetyczna). W przypadku Minta unikałbym wersji z Plasmą.
Czy spolszczenie do danej dystrybucji znajde na jakims forum??
Stabilnośc chodzi mi o to, ze jakaś drobna zmiana sprzetu np. grafiki nie wysypie Linuksa, czy nie wiem latwo zainstalowac drukarki szczególnie Samsunga, ktore chodza po wifi w domu z routerem.
NIe - spolszczenie to są zwykle odrębne paczki, które znajdują się w repozytoriach. Niektóre dystrybucje potrafią je zainstalować już podczas instalacji systemu, w niektórych trzeba je doinstalować później. W niemal wszystkich, po “spolszczeniu” i tak trzeba w ustawieniach danego użytkownika ustawić spolszczenie.
Każda zmiana w zakresie hardware’u może, choć nie musi, wysypać dowolny system (nie tylko linuksa).
Łatwość instalacji drukarki Samsunga raczej nie jest związana ze stabilnością. Całość “drukowania” w linuksie rozwiązuje tzw. CUPS (głównie), który jest taki sam w każdym linuksie (choć różni się wersją). Podobnie też konfiguracja drukarki (bo o tym piszesz) jest niemal taka sama w każdym linuksie.
Akurat Samsung do swoich drukarek lubi dołączać oprogramowanie dla linuksa. Niestety zwykle jest ono w chwili wyjścia bardzo już leciwe, zwykle też nie jest aktualizowane, a tłumaczenie z koreańskiego na dowolny język o pomstę do nieba woła (nie tak dawno pewien natywnie posługujący się angielskim linuksiarz usiłował dojść ładu i składu z instrukcją właśnie instalacji i konfiguracji drukarki Samsunga po wifi i jak stwierdził, najwięcej czasu zajęło mu tłumaczenie z angielskiego na angielski ).
Pamiętaj, że w przeciwieństwie do tego typu systemów jak Windows, czy MacOS/OSX, dystrybucje są najczęściej składankami z gotowców, które są rozwijane przez zupełnie inne zespoły osób. Zasadniczo różnią się przyjętym systemem paczek, polityką w zakresie aktualizacji systemu, a co za tym idzie - wersjami paczek.
Innymi słowy - pytanie, jakie postawiłeś, aczkolwiek samo się nasuwa i jak sam stwierdziłeś zadano ich już tysiące (zatem jest zbędne), jest wadliwym pytaniem w przypadku dokonywania wyboru dystrybucji, a i tak trzeba kilka wpierw sprawdzić na jakimś VM, czy po prostu livecd. Bo najwygodniej i najskuteczniej.
Ubuntu Kylin? Chińskim dobrze się posługujesz?
Jakiegokolwiek *buntu w wersji 15.10 nie warto instalować, bowiem nie ma już wsparcia.
Reszta - spróbuj. Nikt za Ciebie tego nie zrobi. Jednemu przypadnie do gustu któraś wersja *buntu innemu OpenSUSE. To ostatnie ma dość fajny menedżer od wszystkiego pn. YaST2, gdzie sporo rzeczy dość prosto ustawić. Uchodzi jednak za “mulastą” dystrybucję i wymagającą lepszego (wydajniejszego) sprzętu.
Mogę jedynie za siebie odpowiedzieć: gdybym ja miał wybierać i miałaby to być jedna z pierwszych moich dystrybucji, to spośród wymienionych, wybrałbym OpenSUSE w wersji Leap 42.2.
Skoro mowisz opensuse to juz go obrałem. Dzieki. Takiej odpowiedzi oczekiwałem, a nie rozpiski w aspektach technicznych gdzie jestem początkujacy i mi to nie wiele mowi
Bo w Ubuntu masz wyłącznie Unity, aplikacje i system bazowy, a w OpenSUSE - akurat w tym, który wybrałeś - masz aplikacje, system bazowy, oraz co najmniej Plasma 5 i Gnome 3 (czy jakieś inne są środowiska - nie wiem). Oprócz tych wersji - ze strony OpenSUSE - możesz pobrać dużo mniejsze obrazy z jednym środowiskiem.
O tym wszystkim - na stronach dystrybucji
Wszystkie są dobre i wszystkie są po polsku.Nie ma znaczenia jakie distro się zainstaluje bo i tak będzie dobrze działać.Tylko w jednych trzeba bardziej konfigurować a w innych mniej.
Najprostsze i najbardziej wygodne sa : Ubuntu Mint Zorin Manjaro Sparky Linux
Takie sobie średnio trudne w konfiguracji i wygodne : Debian Fedora Opensuse
Wymagające wiedzy na poziomie zaawansowanym : Gentoo Arch Slackware
Jak nie wiesz co zainstalować to zaczynaj od najprostszych najlepiej się sprawdzi Ubuntu.
Używałem Mint 18.1 i po wyjeciu grafiki w celu przeczyszcenia i włożeniu ponownie posypał sie system gasł ekran. Druga sprawa na PC-cie drukarka Wifi Samsunga działała, na laptopie z core i3 Lenovo juz nie. Może i ja coś zwaliłem gdzieś, nie powiem, ale poprostu chodzi mi pytając o STABILNOŚĆ głównie o to, zeby podobnie jak Windows wiekszość rzeczy do codziennego uzytku miał, proste aktualizacje i interfejs, który nie bedze pasków robił od menu start czy jak tma zwał w Linuksie. Tu an forum jak i pod artykułami o Linuksie wiele osób pisze, że Mint to najbardziej sypiąca się dystrybucja.
Odpowiadając na niezadane przez Ciebie pytanie; tak, w przypadku drukarki to Ty musiałeś coś zawalić.
Linux to nie jest Windows. Interfejsów tu nie ma jednego. Masz, jaki chcesz mieć. Wybierasz jaki Tobie wygodny. Aktualizacje - z wyjątkiem kilku dystrybucji (systemów zarządzania pakietami) - są na tym samym/podobnym poziomie. Różnią się w szczegółach.
Generalnie natomiast każda dystrybucja jest taka, jakie jej życie zapewnił jej użytkownik (administrator).
nie ma niczego złego, mint opiera się na pakietach Ubuntu czyli de facto najbardziej znanego linuxa dla początkujących , różnica tkwi w środowisku graficznym