Nic. W polskich serwisach/forach przyjęło się gloryfikować Minta i hejtować Zuśkę
Mógłby ktos podrzucić linki w różnicach interfejsu w openSuse bo sa tam trzy do wyboru widze w instalacji, a nie moge znaleźć chodzby pulpitu samego i różnicy, zeby sobie wcześniej wybrac??
KDE Plasma i Gnome jak wyglądaja?
Czy w open suse tak ajkw mincie mozna zmieniac interfejs czy jak tow mincie bylo nazwane motywy interfejsu?
Nadal mi nikt nie powiedział czym sie różni w Ubuntu wersja LTS od 16.10?? - to tak bardziej z ciekawosci
Portal uzytkowników zatrzymał się na wersji 13 openSuse, a zrzuty w google to nie wiem które Plazma, a które gnome
@garoz1: Mam bardzo proste do Ciebie pytanie: czy doprawdy tak trudno jest wpisać np. w YT: Plasma 5, Gnome 3 itp. by dowiedzieć się jak one wyglądają?
A teraz kubeł zimnej wody: wygląd ich nie ma nic do rzeczy (np. jestem w stanie upodobnić swój pulpit do wystroju Gnome 3, co i tak nie spowoduje, że tak się to będzie zachowywać). Inna jest w ogóle filozofia użytkowania Plasma 5 i Gnome 3. Niestety znów powtórzę - uruchamiasz jakieś livecd/VM i choćby przez chwilę popracuj. Wybierz to środowisko, z którym Ci lepiej się pracuje.
Ogólnie - jeśli użytkowałeś Windows w wersji =< 7, to lepiej pewnie będziesz się czuł w Plasma 5. Użytkownik OSX/MacOS pewnie szybciej się odnajdzie w Gnome 3. Plasma 5 uchodzi za nadmiernie przebudowaną w opcje konfiguracyjne. Gnome 3 w wersji OTB nie zezwoli Ci praktycznie na żadne zmiany o ile nie zainstalujesz dodatków.
Interfejs czy motyw, bo to są kompletnie różne rzeczy?
Wersja *buntu 16.10 - wersja o zwykłym, bodaj 9 miesięcznym wsparciu. Wersja LTS - ma wsparcie wydłużone do 3 lub 5 lat (nie pamiętam dokładnie). Wersja o “wyższym” numerku po kropce ma nowsze paczki.
W przypadku Minta, unikałbym jakiejkolwiek wersji.
Interfejs czy motyw, bo to są kompletnie różne rzeczy?
W Mincie mogłem zrobic interfejs z Windows 10 dla przykłądu
Dlaczego? Ja używam i sobie chwalę. A skoro nie Mint, to dlaczego Gentoo?
Co to Gentoo ??
Dzieki
Ile razy bym nie podchodził do Minta, to po 2 minutach używania sypie błędami i potrafi wywalić się na plecy i to nie wina sprzętu, bo inne dystrybucje działają stabilnie.
Zaczynam podejrzewać że trollujesz. Masz bana na Google?
Czego “interfejs” z Windows 10 dla przykładu?
Mint oferuje 4 różne środowiska graficzne: Cinnamon, MATE, XFCE i Plasma 5. Każde ma swoje różne możliwości konfiguracji wyglądu. Niektóre z nich mają także “skórki” jak Windows 10. Narzędzia do zmiany wystroju są najczęściej wbudowane w dane środowisko. Owe wystroje są dostarczane albo w paczkach w dystrybucji, albo można je pobrać z różnych stron np. https://store.kde.org/ (i otwórz sobie Desktops dla innych niż Plasma).
Tylko… czy nie prościej w takim przypadku po prostu używać Windows 10?
To już nie wiem openSuse dla poczatkujacego, ubuntu czy Debian ?? troszkę doprecyzujcie swoje odpowiedzi bo karty nic nie mówia
Twoje pytanie na koncu zwala z nóg. Gdyby Windows to sam interfejs to ok, ale Windows to nie tylko interfejs