Najszybsze procki na forum [SuperPI] II edycja!

Ja chętnie bym podgonił czas, ale płyta i pamięci nie dają. Gdybym miał DFI nf4 to by się działo :twisted:

a co to CW bo sie nie orientuje co to takiego

Tworzysz plik 1GB~4GB na partycji innej niż systemowa, i kopiujesz ten plik na partycję C:. Gdy przestanie się kopiować czekasz, aż dysk przestanie pracować (15-30 sekund) i zaczynasz liczyć Pi.

Generalnie, gdy kogoś interesuje więcej tweaków polecam lekturkę tego.

Miałem DFI i uwierz, że kręciło gorzej niż KN9. Ja mam fajne czasy na KN9. A po 21 maja postaram się wrzucić jeszcze kilka ciekawych wyników.

Chodzi o to, że w moim Abicie nie wyrabia już HTT

Nie FSB tylko HTT. Wątpie, żeby się skończyło. Podnieś voltaż (mamy ten sam model płyty i jakoś wszystko jest z moim egzamplarzem wporządku - teraz ciągnie 6000+ @ 10*340MHz :slight_smile:

Daj voltaż na procka w okolice 1.65V, pamięci na minimum (może Cię kontroler ogrnicza?) i sprawdź przy ilu MHz przejdzie Pi.

przy 330 płytka jest jeszcze stabilna, jednak 340 już nie zrobi. Procek przy 10x 330 nie jest stabilny na 1.65v choć do windowsa wejdzie, po chwili orthosa wywala błędy i nie przechodzi PI. Pamięć mnie nie ogranicza, bo dzielnik obniżam na 400mhz i luzuje timingi. Wszystko wskazuje na to, że “cep” się skończył.

Zwiększ napięcie CPUVDDA i ustaw napięcie Vcore na 1.6-1.625. U mnie to daje najwyższe zegary.

TRFC masz ustawione na ile? Zwiększ i sprawdź. Sprawdź również ustawienie timingu MAL w memsecie.

A tu to tez nie jest pewne, że pamięci są stabilne - mogą mieć zapisane kiepskie SPD dla tego dzielnika. Ale to już temat na dłużej… :wink:

Nowy wynik z dzisiejszego dnia. System z SP3, ale SP3 nie wpłynął na szybkość. Ponieważ przy taktowaniu procka 2405 mhz o pamięciach 241 mhz 2,5-4-4-8, wynik wynois 1610, a z SP 2 1602.

Tak więc taktowania procka: 2547 mhz, a pamięci 231 mhz 2,5-4-4-10.

Proszę o aktualizacje. 117eb7dd6898d07bm.gif

Hmm… tak pomyślałem czy nie zainstalować spowrotem Windowsa z SP2 na czysty system, bo ten troszkę już ma, może będzie lepszy wynik.

Pytanie…

Czy system wpływa, na stabilność przy podkręcaniu, i wynik w OC? Bo za bardzo się nie orientuję… Bo przy SP2 nie mogłem osiągnąć takiego taktowania a tutaj system chodzi. Sprawdzałem nawet chwilę Orthosem. Podkręcam z pod biosu.

SP3 spowalnia Pi. Średnio o około 3-4 sekundy.

Zainstaluj Winde z płyty ze zintegrowanym SP2, przeprowadź podstawowe optymalizacje i voile.

Chodzi Ci o wyniki np. w superpi? To tak. Na stabilnośc raczej nie (może Ci się proc wygrzał i teraz kręci się lepiej, może skil skoczył?).

10 czerwca 2008r. 22:12

Zaktualizowane!

Jak zaktualizowałeś, jak mojego wyniku nie wpisałeś.

Nie mam twojego wyniku w PW!

W dniu 20.06.2008 , o godzinie 21:30 został dopisany post przez Djablo

Pisze w 1 poście:

Już zgłosiłem się i wysłałem wynik na PW.

http://www.speedyshare.com/343512815.html

Zaaktualizowane! :slight_smile:

Jak znajdę screeny to będę pierwszy we wszytskich kategoriach. I to z dużą przewagą. Nie wiem tylko gdzie mam screeny, jak są nazwane, nie wiem nawet na którym dysku są. Zabawa była z suchym lodem i było więcej bałaganu.

Djablo

Popraw ta prędkość taktowania u mnie (kat. C2D)… bo to woła o pomstę do nieba. Tłumaczyłem już dlaczego tak się stało. A do momentu w którym screena nie znajdę to będzie mój nalpeszy czas w C2D.

eee to lepiej nie szukaj ok? :smiley:

Pomimo szukania nie znalazłem. Dysk pewnie sformatowałem. Szukałem na 3 dyskach i nic… :frowning:

xxx- brak linku…

Screen jest zły. Po przeliczeniu Pi należy przesunąć wyskakujące okienko, tak aby można było odczytać WSZYSTKIE międzaczasy.