Najszybsze procki na forum [SuperPI] II edycja!

rób vmoda.

EDYTA:

Mam wynik 11.08, ale walczę dalej. Zejdę do 10.xx :smiley:

dzisaj dostałem nowe chłodzenie i paste ( Thermaltake Volcano 11+ pasta Arctic silver 5) i postanowiłem troche podkręcić procka :slight_smile: zaczełem od FSB 175MHz, wszystko działało poprawnie, na 180 także jednak na 185 już komp niechcciał wstać :frowning: tak więc zostałem na 182MHz ,może to wina ramu, jedna kość jest na PC2700 druga na PC3200 :? albo to wina płyty głównej :expressionless:

1. Jakie podzespoły (CPU + mobo + zasilacz)

2. DO OC zostaw tylko ten lepszy ram (podaj oznaczenia na obu).

3. Jeśli dalej to samo zmień dzielnik pamięci.

4. Wciąż to samo? Więcej V… :wink:

A mi się DFI zbuntowała i stanąłem na załatwainiu nowej mobo. Jutro jeszcze ostatnie próby na abicie (brak mi kilku timingów i nie wiem co z tego wyjdzie).

Parę dni temu zainspirowany tym rankingiem postanowiłem podkręcić swojego kompa. Raz udało mi się na moim gigaszrocie osiągnąć HTT 300MHz (14:22 SuperPI), ale zapomniałem zrobić screena. Dziś na HTT 300 nie chodził stabilnie i dlatego daje czas na HTT 280MHz (czas 14:39).

c87b59081bb72e15m.jpg

Za jakiś czas spróbuję poprawić swój czas.

kurzyk daj prockowi więcej papu… 1,55V bezpiecznie na boxie. Jakie masz chłodzenie?

I jak ustawione pamięci.

BOX

Ten procek przy HTT 300 na napięciu 1,375 codził stabilnie. Przy 310 nie był stabilny, ostatnio nawet na 300 nie chciał działać poprawnie…

Timingi oryginalne (3-3-3-8 ), a częstotliwość 210.7MHz.

Mam problem przy 310. Płyta chodziła stabilnie na 315(mnożnik proca 6, pamięci ok 150 MHz). Wydaje mi się, że to wina RAMu, ale podnoszenie napięcia nic nie daje. Timingami też się bawiłem, lecz było tylko gorzej.

McDracullo nie wiesz może czy nForce 4-4X ma jakieś zabezpieczenia przed spaleniem? Na chipsecie mam oryginalny radiator, który jest gorący. Nie da się go wymienić na nic lepszego, bo przeszkadza karta graficzna. Czy opłaca zmieniać się pastę termoprzewodzącą chipsetu na Ceramique? Napięcie mogę podnosić max o 0.3V.

kurzyk miałem tą płytę i wiem jak to boli. :smiley:

Daj mu wyższe napięcie i zobacz na ile się wykręci. Zdobędziesz jeszcxze kilka(naście/dziśiąt) megaherców.

Pamięci ustaw na najniższy dzielnik jaki jest dostępny, a potem zabawa timingami (jak już wykręcisz procka to timingi w dół i sprawdzaj jak wyniki w spi).

nForce 4 bardzo się grzeją, i nic na to nie poradzisz. Wszystkie płyty oparte o ten chipset miały gorący radiator MCP. Taka już jego uroda.

Wymiana pasty mija się z celem - jeśli radiator jest gorący, znacyz, że ciepło przewodzone jest dobrze. Gdyby był zimny to wymiana była by zalecana, ale tak, to nie widzę powodu, dla którego miałbyś wymieniać pastę.

BTW, Venice E3 może zrobić ponad 3GHz, nie męcz go już tym niskim napięciem… :smiley:

Zobacz jak kręci się E3

http://mardok.ovh.org/screen/pi/SPI16M_10-08.png

gdzie screen? bo nie uwierze…

mniej niż 11? Proszę bardzo:

Klik! :slight_smile:

Uaktualnia ktoś tą liste :stuck_out_tongue: ?

A co zrobiłeś lepszy wynik od mojego? :smiley: Ranking nie jest uaktualniany od razu. Ja na wklepanie mojego nowszego wyniku czekałem ~~tygodnia :slight_smile:

Walcze by pokonać Twój Wynik :P… ale nie chce mi sie… przez msconfig odznaczac wszystkich uslug i resetowac kompa :P:P:P:P

Póki co jedyne skromne 2,7GHZ na przymiarkę…

Wyłączenie wszystkich usług nie da Ci zbyt wiele. Musisz wiedzieć co wyłaczyć :slight_smile: Ale to też dopiero początek optymalizacji.

Z 2.7GHz to mi nie zagrozisz… Jak bede miał chwilę czasu to przesiadam sie na kolejną płytę (Foxcon) i bede myslał o zaatakowaniu 9.xx (górne 9.xx).

A czy mówie że Ci zagroże… satysfakcjonowała mnie będzie pozycja nawet pod Tobą :stuck_out_tongue:

Póki co 2.9 było. 3.0 Coś przedobrzyłem bo chciałem na 3.1 ale kupa.

Ale na DFI lepiej byś pokręcił :slight_smile:

McDracullo podkręcał na DFI ale miał jakieś problemy i doszedł tylko do 3 GHz z tego co czytałem.

McDracullo to będzie Foxconn C51XEM2AA-8EKRS2H ??, a czemu nie zostałeś przy 3.4 GHz ??

Szkoda, chętnie bym się z kimś pościgał :stuck_out_tongue_winking_eye:

DFI zaczęła kraczyć - HTT = 250 wytrzymuje. Trzeba będzie ją odeslać :stuck_out_tongue_winking_eye:

Narazie nie wiem co to będzie - mam inny prirytet - klasa maturalna. Jeśli się uda to to będzie własnie ten model. Jednak z powodu ograniczenia czasowego nie wiem co mi się uda zorganizować i stworzyć. Więc jest to odległa przyszłość.

Bo ze stabilnością ta prędkość to dużo wspólnego nie ma :stuck_out_tongue_winking_eye:

hmmm nie mam pojęcia jak pokonać bariere 2,9ghz na moim procku czy mobo jest winne czy co :shock: ?? Pamięci ostatnio testowałem to szły ostro na 1100mhz były niestabilne ale na 1050 bez problemu chodziły, mobo jeszcze wytrzymuje, zmniejszyłem mnożnik cpu na x5 i htt wytrzymywała nawet 360 dalej nie testowałem bo nie miałem powodu i teraz się zastanawiam czy to już koniec procka czy co?? :sciana: podnoszenia napięcia nic nie daje na stocku robi 2,7ghz a 2,8ghz robi na leciutko podniesionym napięciu. Czy ma ktoś jakiś pomysł jak zrobić żeby zrobić :lol:

To jakie masz napięcie na 2.9?

BTW - ja dziś na DFI siedziałem… no i gdyby nie to że nie chce na ŻADNYM biosie zrobić HTT większego niż 250MHz to już bym miał wyniczek 9 minut… ;/

stock to 1,4V i na tym robi 2,7ghz na 2,8 już muszę lekko przestawić gdzieś tak na 1,45V a przy 2,9ghz obojętnie na jakim napięciu już jest niestabilny i to jest bariera nie do przejścia nawet ryzykowałem i ustawiłem napięcie 1,7V ale to nic nie dało

CO to za ryzyko. Mój latał na 1.85 :smiley: A memki Cie nie ograniczają?