Plusy:
-neo w zasadzie może iść wszędzie tam, gdzie działa tel. stacjonarny
jest wiele miejsc w kraju gdzie brak alternatywy -jakieś małe miejscowości, czy ze względu na trudny teren etc. Mam kilku znajomych którzy tak właśnie mają.
-ceny czasem wydają się zachęcające (przy promocji)
-w zasadzie mało awaryjna (przynajmniej w stosuuku do LANa czy radiówki)
-zwykle brak problemów z prędkością down/up
-modemy za złotówke
Minusy:
-limity
-umiłowanie Telekomuny do tandetnego, awaryjnego sprzętu
-normalnie ceny wiele wyższe niż np. w przypadku osiedlowego lana
(np. ja teraz mam neta 2xszybszego za cene 2xmniejszą niż TP.)
-modemy synchronizują się tylko i wyłącznie na prędkości odp. Twojej opcji neo (czyli np. w razie problemów z synchro na 1024 nie będzie nawet probować synchro na 512, 256 czy 126)
-sporo wyższe opłaty w przypadku umowy na czas nieokreślony
-brak obsługi posprzedażowej (TP nie dba o swoich klientów tylko o potencjalnych klientów)
-bałagan w samej TP, brak poszanowania dla klienta, olewactwo, dziwne procedury etc.
-jeżeli działa ok. tosię ciesz …jak nie działa, to :x
Na działanie neo wpływ ma wiele czynników w tym np. długość i stan linii,pcm’ki,stan wyposażenia centrali,dslam’u …czynnik ludzki etc.
Zdarzają się (i to dosyć często) kosmiczne wręcz przypadki:
np. sprzedaż za wysokiej opcji, przypadki braku wolnych portów, pcm’ki widmo, przypadki podpinania sąsiadów do różnych central i zw. z tym braku wymaganej długości linii, czarne dziury w systemie (brak mozliwości realizacji zamówienia, jego zmiany, rezygnacji) itd.
-technicy i monterzy olewusy (nie tyczy się to większości …ale sporo jest takich)
-regulamin w który nalezy się dokładnie wczytać …bo zawiera kilka myczków z których TPSA lubi korzystaś w trudnych przypadkach
To tylko tak w skrócie …bo to temat rzeka