Nie chce mi odpalić komp bo złożeniu

Mam problem otóż właśnie złożyłem podzespoły które dostałem przed chwilą czyli foxconn p35a-s , E2180 , dysk 500gb sata II , AMACROX WARRIOR AX-450 , chłodzenie pentagram nxc-100

wsadziłem procek , nasmarowałem go pastą przypiął ę chłodzenie , podłączyłem zasilanie do płyty(24pin) do proca (6pin - choć miejsca jest na 8pin) kartę graficzną (ati x550) i dysk . Podłączyłem do prądu naciskam przycisk na płycie power i nic obok jest czerwone światełko świeci sie ale po naciśnięciu power nic się nie dzieje , jaka może być tego przyczyna? być może źle wsadziłem proca? strzałka była skierowana w prawy dolny róg. było jeszcze gniazdo na zasilanie nad kartą graficzną też je podłączyłem ale nadal nic , cd-rom podłączyłem taśmą do niebieskiej wtyczki pisze nad nią ,PIDE" lecz to chyba nie ma wpływu bo podłączona czy nie i tak sie komp nie włączał

czy coś się stanie z procem jak będzie obrócony w tą stronę co nie trza a włączy sie komp znaczy sie naciśnie na sam power

Z tego co napisałeś można mieć wątpliwość czy podpiąłeś płytę główną pod obudowę. Nie wspomniałeś o tym, a są takie cieniuteńkie kolorowe kabelki które należy wpiąć w zwykle prawy dolny róg płyty głównej (sprawdź w instrukcji). Przez to może nie być połączenia między przyciskami obudowy o płytą.

Jeżeli tego nie podpiął to na pewno nie włączy Powerem. Posprawdzaj wszystko.

Na bokach procesora są wycięcia,które uniemożliwiają jego odwrotny montaż.Podociskaj dla pewności wtyki od zasilania.Na płycie są wlutowane przyciski POWER i RESET więc można płytę włączyć i zresetować bez podłączania kabelków.

a dodatkowe 4pin dla proca z linii +12V?? oraz czy front panel prawidłowo podpięty jak piszą przedmówcy.

podłączyłem dodatkowe 4piny lini 12v i prawidłowo podłączyłem te kabelki sprawdzałem nawet z moim działającym kompem który odpala normalnie

pamiętaj że 2 razy należy nacisnąć na power button :stuck_out_tongue: spróbuj wyjąć wszystko i zamontować jeszcze raz…

[quote=“technik_elektro”

pamiętaj że 2 razy należy nacisnąć na power button

teoretycznie proca nie da się zamontować nieprawidłowo - rozstaw nóżek w sokecie jest niesymetryczny, jeśli pasta będzie na procu rozprowadzona to nie trzeba będzie jej wymieniać.

komp dalej nie odpala … jak naciskam pierwszy raz power to szłysze dźwięk taki jakby coś sie przepaliło :smiley: ale nic nie śmierdzi spalenizną więc raczej nic się nie spaliło potem już nie ma tego dźwięku i czy te czerwone światełko to normalne w tej płycie ?

zwykle oznacza iż napięcie jest doprowadzone do płyty głównej, wyjmij proca i grafę i spróbuj odpalić wiatraki (powinny się zakręcić).

to można odpalić płyte bez proca ?

nie, ale można wykluczyć uwalony proc czy inne podzespoły bez nich powinien się zakręcić wiatrak w zasilaczu chociażby, jak rozumiem nic się nie dzieje po naciśnięciu buttona startowego… czytaj ze zrozumieniem.

a masz załączone zasilanie? może głupie pytanie ale ja miałem podobnie a okazało się że z tyłu zasilacz był wyłączony przyciskiem :wink:

zasilanie musi być jak mi sie świeci lampka na płycie ;]

do końca dnia udało mi się uruchomić kompa, powodem tego było złe podłączenie zasilania do proca podłączyłem wtyczkę 6pin do 8 pinowego wejścia myślałem że tak będzie lepiej jednak jak podłączyłem 4 pinową wtyczkę to ruszyło … teraz mam kolejne problemy otóż po naciśnięciu powera ekran odpala za 2-3 razem(karta 7900gs) i jak już mi odpali ekran to jest logo karty graficznej potem jakby logo procesora bo pisze jaki jest procek taktowanie jakies logo i dalej nie idzie :frowning: próbowałem podłączać dyski nie pomogło nie mogę wejść do biosu bo to jeszcze jakby nie ten “etap włanczania się kompa” co robić ?

zresetuj ustawienia cmos zworką lub baterią na płycie (reset biosu).

tą baterie strasznie ciężko wyciągnąć więc lepiej przestawię tą zworkę , a dokładniej jak to zrobić? mam wyciągnąć tą zatyczke i poczekać? czy przesunąć ją o 1 pręcik dalej ?

przesunąć o 1 pręcik dalej , włączyć kompa poczekać kilka sekund, wyłączyć i powrócić do poprzedniego ustawienia.

jaki masz procesor ??

W pierwszym poście maladus pisał że ma Intel Pentium Dual-Core E2180 :slight_smile:

jeśli sądzisz, że za każdym razem gdy wracam do jakiegoś postu to czytam go w całości lub pamiętam o czym była mowa w jego 1 części to jesteś w błędzie :P.