Nie chcęmi się uruchomić komputer?


(Krzysiub1) #1

Siema . Mam taki problem . Zlozylem gdzies z 3 tygodnie temu kompa calkiem dobrego . Zainstalowalem windowsa 7 bylo wszystko w porzadku az nagle zalapalem wirusa i musialem zrobic format . Wgralem windowsa 7 Ultimate . Wszystko wrocilo do normy . Gralem w gry itp . i nagle Reset . Myslalem ze to moze jakis wirus czy cos . Wlaczylem kompa ,nawet nie doszedl do biosu i reset tak chyba z 3 razy . Po paru meczarniach komputer sie uruchomil i normalnie funkcjonowal ale znow wywalil mi reset . Nie wiem co sie dzieje bo teraz to nawet nie chce mi sie wlaczyc do panelu logowania . Caly czas resetuje mi sie po 5 sekundach . W biosie mam ustawiony tryb IDE i na tym mi resetuje jednak jak zmienie go na AHCI to komputer dziala normalnie zacina sie tylko przy tej ikonce windowsa ale to przez to ze komp nie byl na tym trybie zainstalowany poniewaz nie chcialem ie bawic z tymi sterownikami . Teraz to wogule włączam go i non stop tylko reset samoczynny . NIE MOGĘ GO WOGULE URUCHOMIĆ !!

A to moj komputer :

Oto screeny z HW MONITOR i ORthosa . Inni pisali żebym z aktualizował BIOSA . Z aktualizowałem i nadal to samo . Reinstall systemu i nadal to samo .

http://www.fotosik.p...a9def97a79.html

http://www.fotosik.p...8fa6cd05a0.html

http://www.morele.ne...ry/info/lhDjZB/

Zamiast 4b ram , mam 8gb 2 kosci po 4b firmy Goodram

Jak uruchamiam Komputer tak z 20 razy resetuje sie to wywala mi taki napis .

THe previous overlock settings have failed.System has benn restored to its default .

Coś tam " F10 " i " F11 " .

co wy na to ?

Cytuj selektywnie


(Liiv002) #2

Resetowałeś BIOS-a?


(system) #3

Wyjmij baterie z płyty na 5 minut i pozwól się zresetować biosowi


(jeikobu614) #4

5 minut? Długo :smiley: Wystarczy 20 sekund. Swoją drogą skoro aktualizował BIOS to i tak powinien się on zresetować do opcji domyślnych.


(Krzysiub1) #5

A gdzie jest ta bateria z płyty ?

-- Dodane 30.09.2012 (N) 12:44 --

I oczywiście jak komputer jest wyłączony ?


(jeikobu614) #6

Zależy od płyty. Powinno być ją widać. To zwykła bateria jak od zegarka :stuck_out_tongue:

Tak przy wyłączonym komputerze...


(Krzysiub1) #7

Kurcze nie mogę niestety jej zobaczyć . Może ktoś dać podpowiedź . Moja płyta : MSI B75A - G43


(jeikobu614) #8

Pomiędzy złączem PCI Express a zwykłym PCI. Być może karta grafiki Ci ją zasłania.


(Krzysiub1) #9

Ta jest , trzeba kartę wyjmować :slight_smile:


(jeikobu614) #10

To wyjmij i odczekaj zanim włożysz z powrotem. Daj znać czy coś się zmieniło :slight_smile:


(Krzysiub1) #11

Ok już czekam .

-- Dodane 30.09.2012 (N) 13:12 --

I lipa . Dalej to samo . Wyciągnąłem baterie czekałem z 2 minuty włożyłem z powrotem . I tak . Komputer normalnie się włączył pokazało się jakieś okienko ( inne niż zwykle ) i reset . Z resetował mi się 5 razy ale normalnie włączył mi się windows .


(jeikobu614) #12

Inne okienko? Tzn. jakie? Restarty występowały po przejściu do ekranu ładowania systemu?


(Krzysiub1) #13

Było tak . Włożyłem bateria z powrotem i włożyłem kartę graficzną. Włączyłem kompa i od razu się uruchomił ( Tak to jak uruchomię komputer to nawet do BIOSA nie dochodzi i już reset ) . Wyskoczyło jakieś okienko Pisało ile ram , procesor , karta i nagle reset nie zdążyłem wszystkiego zobaczyć nawet . Zrobił się reset ale komp normalnie się załadował . Minęło 5 minut i znów reset . 10 razy się z resetował ( nawet nie dochodzi do BIOSA tylko jest pewny moment że włącza się i wyskakuje okienko czy chcę z restartować BIOSA tak ja przedtem ) .

-- Dodane 30.09.2012 (N) 13:30 --

Wogule nawet jak nic nie robię tylko czekam to on się sam resetuję.


(Grosjean) #14

Podaj pełną konfigurację tego komputera, bo klikam w Twoje linki ale nie działają.

P.S I dokładny model modułów pamięci RAM.


(Krzysiub1) #15

Tak o :

Ramy 2 kości po 4gb GOODRAM

Procesor : Intel core i3 2120 3,3GHz

Karta : AMD RADEON 7850 2 GB

Płyta : MSI B75A-G43

Dysk :Seagate Barracuda 500gb

Zasilacz : Corsair 600W


(jeikobu614) #16

Albo jest to problem z sekcją zasilania, albo BIOS został źle wgrany bądź została wgrana zła wersja. Sprawdź czy żaden z kondensatorów nie jest wypukły .


(Krzysiub1) #17

Pamięć Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 (GR1333D364L9/4G)


(ra-v) #18

Oczywiście wyłączyłeś zasilanie z płyty głównej? (czytaj - wyjąłeś kabel z prądu)?

Od czyszczenia pamięci BIOS masz zworkę, tylko że trzeba instrukcje od płyty zacząć czytać.


(Grosjean) #19

Jeżeli wykluczysz przyczyny podane przez "jeikobu614", to "wywal" kartę graficzną i spróbuj na zintegrowanej.

Sprawdź napięcia z zasilacza podawane przez bios. Przetestuj też pamięć RAM programem memtest, z płyty lub pendriva.

Jak nic nie znajdziesz, to będziemy myśleć dalej.


(Krzysiub1) #20

Napisali mi że mam wyjąć tylko baterie i tyle ? Ale że kabel od zasilacza ogólnie wyjąć też? Jak wyciągałem bateria to zasilacz był wyłączony .

-- Dodane 30.09.2012 (N) 13:46 --

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f2f ... 9161d.html

-- Dodane 30.09.2012 (N) 13:47 --

działa obrazek ? to było robione po wgraniu BIOSA 10.3 .