Nie działa mi internet na debianie 6.
Na starszej wersji działa ok.
Używam VirtualBox i mam karte w trybie NAT.
Gdy pinguje do siebie to wyskakuje komunikat: connect: Network is unreachable, a na starszej wersji jest ok.
Co może być powodem?
Nie działa mi internet na debianie 6.
Na starszej wersji działa ok.
Używam VirtualBox i mam karte w trybie NAT.
Gdy pinguje do siebie to wyskakuje komunikat: connect: Network is unreachable, a na starszej wersji jest ok.
Co może być powodem?
Sprawdź, czy przypadkiem w ustawieniach wirtualnej karty sieciowej, pod ‘zaawansowane’ nie wyłączyłeś opcji “Kabel podłączony”.
co pokazuje polecenie ‘ifconfig’?
Musisz skonfigurować interfejs eth0, żeby był automatycznie włączany i pobierał adres ip przez DHCP.
Debian Wiki - NetworkConfiguration # Using DHCP to automatically configure the interface
System nie pobrał konfiguracji TCP/IP poprzez serwer DHCP, więc albo musisz uruchomić klienta DHCP poleceniem (jako root),
dhclient eth0
lub skonfigurować ręcznie, np. poleceniem ifconfig lub ip, albo w pliku interfaces.
Pokaż zawartość pliku /etc/network/interfaces
“ifup eth0” powinno doraźnie (do najbliższego reboota) załatwić sprawę, ale dlaczego nie jest włączone automatycznie, to nie mam pojęcia. Możesz jeszcze zajrzeć do /etc/default/networking i poszukać eth0 w /var/log/syslog
Jak wklepuje tą komende to wywala mi między innymi: No such device
Pokaż konfigurację wirtualnej karty sieciowej w VirtualBoxie (najlepiej razem z zaawansowanymi opcjami)
Ustawienia są takie same jak na linuxie na którym działa internet
– Dodane 15.05.2013 (Śr) 13:56 –
Jeśli masz czas i chęci to chętnie mogę Cię wpuścić poprzez TeamViewer, pewnie tak szybciej dojdziemy do końca problemu.
Może być. Kontakt na PW.
Oczywiście jeżeli uda się problem rozwiązać, to podzielimy się zdobytą wiedzą.
W konfiguracji sieci brakuje Ci automatycznego podniesienia interfejsu dla eth0, powinno to wyglądać tak.
auto eth0
iface eth0 inet dhcp
Jeśli system pokazuje Ci przy poleceniu dhclient lub ifconfig no such device, to sprawdzasz poleceniem ifconfig -a jakie masz interfejsy, nawet te niekatywne. Tak swoją drogą (na zrzucie słabo widać), czy ty przypadkiem nie wpisałeś dhclient etho (e te ha o jak Ola) zamiast eth0 (e te ha zero)? Pokaż jeszcze ustawienia twojej maszyny wirtualnej
VBoxManage showvminfo "nazwa_maszyny_VM"
gdzie nazwa_maszyny_VM to nazwa maszyny wirtualnej, tak jak ją nazwałeś. Możesz też podać jej uuid.
Rozwiązanie problemu: w pliku /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules karta sieciowa była przypisana do eth1, a do eth0 była jakaś nieistniejąca. Wystarczyło usunąć linijkę dotyczącą nieistniejącej karty i właściwą przypisać do eth0.
Maszyna wirtualna nie była czasem klonowana?
Nie jestem pewien co to oznacza, w każdym razie linux sciagniety z wiarygodnego zrodla i uruchomiony tylko raz
– Dodane 15.05.2013 (Śr) 15:19 –
Nie jestem pewien, ale chyba mam problem jeszcze z sources.list, bo gdy wpisuję apt-get install mc to zwraca mi:
moj plik sources.list
Czytanie ze zrozumieniem się kłania:
No racja… Nieraz już używałem tego, ale to przez zmeczenie uciekają mi takie niuanse. Jeszcze raz dzięki za pomoc
Maszyny wirtualne możesz klonować, tzn. instalujesz system na jednej maszynie wirtualnej, a potem możesz ją sklonować i mieć dwie maszyny i na każdej wykonywać inne operacje.