Nie działa internet (radiowy) lecz skype jest


(Seba178) #1

otóż mam problem z internetem radiowym. niby wszystko jest ok bo tak mi pokazuje i w dodatku operator mi to potwierdził ale nie działa żadna strona w przeglądarce. probowałem użyc innej przegladarki lecz tez nie działa. zaskakujace dla mnie jest to ze skype działa. prosze o pomoc


(Longhorn2009) #2

Spróbuj zmienić serwery DNS.


(Seba178) #3

niestety to nic nie pomaga, jakies dalsze propozycje? bo szkoda mi wydawac 50 czy 100zl aby ktos mi to zrobil bo mam przeczucie ze to jakas drobnostka.


(Leszek2204) #4

sprawdź na stronie wyszukiwarki właściwości internetu


(Agatonster) #5

seba178 ,

Proszę zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.


(Seba178) #6

a co konkrernie?


(Dimatheus) #7

Hej,

A czy przypadkiem router, którego używasz, częściowo się nie zawiesił? Próbowałeś uruchomić go ponownie? Czasami tak jest, że po przywieszeniu się routera niektóre porty pozostają otwarte, inne zaś nie. Koniecznie więc spróbuj uruchomić sprzęt sieciowy jeszcze raz.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Seba178) #8

niestety to nic nie pomaga. co dalej robić??


(Dimatheus) #9

Hej,

:arrow: Z jakiego pakietu zabezpieczającego korzystasz?

:arrow: Czy używasz zapory sieciowej? Jeśli tak, to czy masz w niej ustawione odpowiednie reguły, by przeglądarki mogły łączyć się z siecią globalną?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Seba178) #10

jestem zielony troche :smiley:

nie wiem jak sprawdzić z jakiego pakietu korzystam.

nie wiem tez jak sprawdzic te ustawienia sieci globalnej


(Dimatheus) #11

Hej,

Może nie do końca jasno się wyraziłem - jakiego programu antywirusowego używasz?

:arrow: Z jakiego systemu korzystasz?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Seba178) #12

uzywam avasta i mam win 7home premium


(Dimatheus) #13

Hej,

Wersji Free, czyli tej bezpłatnej?

:arrow: Rozumiem, że nie jest to jakaś przeróbka systemu?

:arrow: Service Pack 1 do systemu zainstalowany? Możesz sprawdzić to klikając kolejno: Panel sterowania -> System i zabezpieczeni -> System.

86738489271468056092_thumb.jpg

:arrow: Czy masz włączoną zaporę sieciową? Wiesz jak to sprawdzić? Myślę, że pomocny może być ten artykuł Microsoftu.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(roobal) #14

Uruchom wiersz poleceń i podaj wyniki poniższych poleceń :arrow: kopiowanie-wynikow-polecen-wiersza-polecen-windows-t499881.html

ipconfig /all

nslookup dobreprogramy.pl

netsh wlan show drivers

netsh wlan show profile

netsh wlan show networks mode=bssid

(Seba178) #15

(Dimatheus) #16

Hej,

Generalnie kiedyś były tylko bezpłatne jego wersje - teraz jest już nieco inaczej. Wersja Internet Security jest na przykład płatna.

Czyli zapora przyczyną problemów raczej nie jest.

Skype bardzo wolno aktualizuje swój status, więc może być bardziej odporny na przerwania w dostępie do sieci. Pytanie tylko czy możliwe jest na Skype'ie uzyskanie trwałego połączenia głosowego.

Jakikolwiek będzie efekt, śmiało pisz. Swoją drogą nie zastanawiałeś się, czy nie lepiej na parę chwil pożyczyć od kogoś kartę sieciową, zamiast w ciemno od razu kupować? Wiem, że koszt niewielki, ale mimo wszystko zawsze to coś...

Pozdrawiam,

Dimatheus


(roobal) #17

Możesz zapisać wyniki do pliku tekstowego (pisałem o tym w poradniku, do którego dałem odnośnik), skopiować na telefon i wrzucić na jakiś serwer, Dropbox, Ubuntu One itp., jeśli korzystasz z takiej usługi. Nie jest to konieczne, ale może ułatwić diagnozę problemu.


(Seba178) #18

przez skype moge normalnie gadać i to jest dziwne. czasem jednak przerywa, a status raz jest aktywny raz nie i tak na zmianę.

sprawdzalem ping i co jakiś czas przerywa,

kupiłem nową karte sieciową i to samo jak wcześniej

czyli karta sieciowa nie jest problemem. myślałem tez że moze gniazdo pci coś szwankuje ale na innym to samo.

dziś zajme sie systemem. wieczorem dam znać czy działa czy nie.


(Dimatheus) #19

Hej,

A sprawdzałeś możliwie najbardziej trywialny powód, czyli uszkodzenie kabla sieciowego?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Seba178) #20

nie jest to kabel sieciowy bo podpinałem do laptopa i internet działał