Nie działa mi wirtualizacja?

(Ferros) #1

Witam, chciałem ostatnio pobawić się na linuxie na VB, ale po odpaleniu wirtualnej maszyny (1 raz), kiedy dochodzi do rozruchu, ekran stoi w miejscu i nic się nie dzieje.
Czy może to być wina wirtualizacji? Jest włączona.
Mam Ryzena jeśli chodzi o procesor.

(gom1) #2

Upewnij się, że obraz ISO, z którego instalujesz wirtualny system, jest bez błędów.

Spróbuj uruchomić instalację tekstową.

1 Like
(Ferros) #3

Niedawno ściągnięty obraz z oficjalnej strony.

Czy to może być wina małego dysku twardego wirtualnego?

(gom1) #4

Sprawdź sumę kontrolną pliku.

1 Like
(Ferros) #5

nie moge znalezc tego na stronie producenta

(gom1) #6

https://www.ubuntu.com/download/desktop/thank-you?country=NL&version=18.04.2&architecture=amd64

1 Like
(Ferros) #7

to też właśnie stąd pobrałem.

(gom1) #8

I tam masz też informację jak sprawdzić czy wszystko ściągnęło się jak trzeba.

1 Like
(bachus) #9

EDIT: teraz doczytałem, że na Windowsie…

1 Like
(Ferros) #10

nie dziala mi to wyskakuje
PS C:\Users\xarho\Downloads> echo “22580b9f3b186cc66818e60f44c46f795d708a1ad86b9225c458413b638459c4 *ubuntu-18.04.2-desktop-amd64.iso” | sha256sum --check
sha256sum : The term ‘sha256sum’ is not recognized as the name of a cmdlet, function, script file, or operable program.
Check the spelling of the name, or if a path was included, verify that the path is correct and try again.
At line:1 char:109

  • … 58413b638459c4 *ubuntu-18.04.2-desktop-amd64.iso" | sha256sum --check
  •                                                     ~~~~~~~~~
    
    • CategoryInfo : ObjectNotFound: (sha256sum:String) [], CommandNotFoundException
    • FullyQualifiedErrorId : CommandNotFoundException
(bachus) #11
1 Like
(Ferros) #12

no okej wpisałem te komendy i co w związku z tym?

(jzelek) #13

Próbowałeś coś klikać jak Ci się pojawił ten ekran ? Ten znaczek na screenie to odpowiednik Press any key to boot from CD. Kliknij spację, powinien się załadować instalator.

1 Like
(bachus) #14

Jak to mawia mój kolega: “możesz spróbować przewrócić się na plecy i machać rękami i nogami jak biedronka”. Spróbuj zrobić to, co Ci @gom1 sugerował, czyli sprawdzić sumę kontrolną.
Później możesz np. podać konfigurację komputera i czy włączyłeś np. wirtualizację w biosie/UEFI.

(Ferros) #15

sprawdzałem sumę kontrolną, po nazwie tematu powinieneś też stwierdzić, że jest już włączona wirtualizacja.
a co do specyfikacji
to ryzen 2600, 8gb, gtx 1070, nie wiem co ma do tego specyfikacja ale podaje.
Tak jak napisałem w temacie, bardziej uważam, że to może być wina samej wirtualizacji, czy to że ona jest włączona wystarczy? Czy trzeba ją skonfigurować jakoś? Nie wiem wyłączyć zabezpieczenia.
Btw. próbowałem też na hyper-v odpalic ubuntu (po przez asystenta wybrałem z menu opcji ubuntu lts 18), to też tam wyskakiwał mi error, więc wg mnie najlepszym tropem jest sama wirtualizacja, a nie autentyczność pliku iso.

(gom1) #16

Wirtualny system wystartował, więc należy zakładać, że wirtualizacja działa. Ale coś się wydarzyło na starcie, bo wirtualka zawisła na ekranie bootowania. Dlatego moje pierwsze podejrzenie padło na błędny plik ISO.

Spróbowałeś mojej drugiej porady?

1 Like
(Ferros) #17

z ta instalka tekstowa nic nie daje, teraz zauważyłem, że dosłownie po 1 sekundzie od odpalenia okna z iso, zatrzymuje się cały rozruch tzn, mam wybór install graphics itd, po przesunięciu na inna opcje nie da się już powrócić, tak jakby zacięła się instalka. Dla pewności zrobiłem to jeszcze raz i kliknąłem instalacje tekstową, ale koniec końców obraz stanął w miejscu i wyskakuje mi brak odpowiedzi.

(gom1) #18

Jeśli suma kontrolna obrazu ISO jest w porządku, to pozostaje sprawdzić z inną dystrybucją.

1 Like
(Ferros) #19

a przepraszam nie dodałem ,teraz to co napisałem to zauwazylem z debianem

(Seba228215) #20

W biosie/uefi włączone Secure Virtual machines? Próbowałeś z VMWare też?

1 Like