Witam. Posiadam internet mobilny w sieci Play oraz router Huawei B525s i chciałem sprawdzić czy działają funkcje UPnP oraz otwieranie portów, a więc zrobiłem tak. Włączyłem tą funkcję UPnP i postanowiłem sprawdzić czy np. port 3074 jest blokowany czy nie a więc sprawdziłem to za pomocą programu “port checker” no i niestety okazało się że ten port jest BLOKOWANY…dlaczego skoro jest włączona funkcja UPnP? Inna sprawa…postanowiłem ręcznie otworzyć ten port na routerze ale nadal jest blokowany, w końcu chciałem wrzucić IP lapka (bo na nim chcę sprawdzić ten port) do DMZ i nadal…jest port ZAMKNIĘTY…co robię źle? pozdrawiam i czekam na pomoc.
PS. a może to zależy od tego jakie mam IP czy dynamiczne czy stałe itd?..jak to sprawdzić?
To może inaczej…(bo możliwe że coś pochrzaniłem)…żeby funkcje UPnP, oraz przekierowanie portów działały trzeba mieć stałe czy zmienne ip? i jak to sprawdzić? Bo co innego IP sprawdzane na stronie a co innego IP w cmd/ipconfig…spróbujemy rozbić to wszystko na czynniki pierwsze i może wtedy dojdziemy do rozwiązania…
W Windows wszystko ogarnia Firewall + usługa UPnP oraz zmiana w Firewall na strefę zaufaną (domową) co umożliwia proste udostępnianie plików, dostęp do zasobów sieciowych i proste przekierowanie portów automagicznie przez UPnP przez wybrane aplikacje.
Musisz mieć profil APN IPV4 (nie wiem czy Play już używa IPV6 jako domyślny, jeżeli tak - dodaj APN Profil IPV4).
chodzi mi po prostu o sprawdzenie czy te funkcje działają (w przyszłości będę chciał podłączyć PS4 do tego neta)
Antywirusa mam Avasta darmowego a system windows 7
Po prostu FadeMind…chodzi mi o to żebym jak użyję programu “port checker” po kliknięciu w “check” zobaczył że porty są OTWARTE nieważne jaki bym nie wpisał po prostu chcę wiedzieć że ta funkcja UPnP i przekierowanie dobrze działa o to mi chodzi
ale też nie rozumiem tego ponieważ…sprawdzałem w cmd/ipconfig/all…(no i przy DHCP właczone)…jest napisane “NIE” tak więc wychodzi na to że mam STAŁE IP…więc nic już nie kumam
żadnej aplikacji nie mam włączonej opórcz Chrome…wiesz tak ostatecznie to po prostu chodzi mi o to co zrobić żeby ta funkcja UPnP działała prawidłowo? bo teraz mam wrażenie że nie działa, skoro sprawdzam “port checkerem” czy jakiekolwiek porty są otwarte no i LIPA…jaki bym nie wpisał to ZAMKNIĘTE…nie rozumiem…przecież skoro UPnP włączone, to wszystkie porty powinny być otwarte…dziwne bardzo.
nie do końca rozumiem czyli to znaczy że. Nie będę mógł sobie sprawdzić czy port jest otwarty gdy nie będzie używany przez aplikację lub konsolę? zawsze będzie zamknięty?
NAT - wymuszasz by port 666 był cały czas otwarty dla IP wewnętrznego 192.168.1.6
UPNP - aplikacja KUBEK potrzebuje dostępu do portów z zakresu 2223-10103 i samodzielnie sobie to przydziela kiedy potrzebuje dla IP wewnętrznego, którym AKTUALNIE JEST POŁĄCZONA z Siecią.
rozumiem…czyli to czy port jest otwarty lub zamknięty będe mógł sprawdzić TYLKO wtedy gdy dany port będzie UŻYWANY (przez np. aplikację lub konsolę)? bo w innym przypadku zawsze będzie ZAMKNIĘTY?
Rozumiem. a jeszcze jedna sprawa spójrz na ten filmik…tutaj kolega bez problemu może sobie sprawdzić czy porty są otwarte czy zamknięte…ale w tym przypadku również MUSI być włączona konsola by móc sprawdzić czy otwarty jest ten port np 10?
Bo on ta wspomina że port np. 10 jest wykorzystywany przez KOMPUTER…i właśnie tego nie kumam za bardzo.
Musisz na żywca sprawdzić co musi być zrobione w Twoim przypadku jak już będziesz miał sprzęt i go podłączysz do sieci. Jak coś nie będzie się łączyć - Google. YT. Podstawy znasz. Różnice - wydaje mi się, że rozumiesz. Powodzenia
Tak, rozumiem tylko nie rozumiem jednego i myślę że mi to wyjaśnisz: spójrz na filmik ale od 2:00 i tam kolega otwiera sobie jak chce te porty …po prostu…10 port jest domyślnie zamknięty, sprawdził programem…rzeczywiście zamknięty…następnie PRZEKIEROWUJE/OTWIERA go w routerze i bingo…sprawdza…i OTWARTY…więc dlaczego u mnie się tak nie da? Tego nie kumam…