Nie działa WiFi - karta sieciowa nie ma poprawnej konfiguracji protokołu IP

Spróbuj na połączeniu lokalnym kliknąć rozwiąż problemy albo ręcznie nadaj adresację nadając
IP: 192.168.1.124
Brama: 192.168.1.254
DNS: 192.168.1.254
DNS 2: 8.8.8.8

Masz na myśli połączenie bezprzewodowe na tym laptopie na którym nie działa? To znaczy tam, gdzie wpisywałem już wcześniej ręcznie adresy?

Mam namyśli połączenie lokalne, bo kabel masz teraz podłączony.

Ok, wpisałem w połączeniu lokalnym i wtedy dostaje komunikat:

Adres IP 192.168.1.124 wprowadzony dla tej karty sieciowej jest już przypisany w tym komputerze innej karcie “Karta Qualcomm Atheros QCA9565 … WiFi Adapter #3”. Jeśli ten sam adres zostanie przypisany obu kartom i obie zostaną uaktywnione, tylko jedna z nich będzie korzystać z tego adresu. Może to doprowadzić do niepoprawnej konfiguracji systemu.

Czy chcesz rozwiązać ten problem, wprowadzając inny adres IP dla tej karty na liście adresów IP w oknie dialogowym Zaawansowane?

Wybieram więc NIE, ponieważ mam tylko włączoną kartę Ethernet. Ale nic się nie zmienia po tym. Powinienem zrestartować system? Czy jednak powinienem wpisać faktycznie inny adres IP?

to wpisz inny np. 192.168.1.45

Wpisałem (do protokołu IPv4, w polu Adres IP) i wciąż nic :frowning:

IPv6

w ipv6 ma wpisać adres ipv4? :smiley:

podłączyłeś kablem, pod ten sam router co komputer stacjonarny?

Tak. Z tymże stacjonarny jest teraz odłączony, bo mam tylko jeden kabel :slight_smile:

O matko z córkom złotopiórkom ! Aż tyle tych darmozjadów ? Odinstalować ! Jaki “prima aprilis” ?

i jak ustawisz aby automatycznie sobie pobierał adres ipv4, to jaki mu zostaje przypisany?

mechanic oczywiście IPv4 :slight_smile: mój błąd

Hmm, zmieniłem na pobieranie automatyczne, jak wchodzę teraz w szczegóły tego lokalnego połączenia, to pokazuje adres IPv4 autokonfiguracji: 169.254.117.251. Jeśli dobrze pamiętam to przy automatycznym pobieraniu adresu na wifi, ten adres był podobny, albo i taki sam.

sprawdź w cmd -> services.msc czy usługę ‘klient dhcp’ masz uruchomioną?

Stan: Działa, Typ uruchomienia: automatyczny

to może tak jak @D35CART35 wspomniał, może jakaś filtracja po macu na routerze? to już w ustawieniach trza zobaczyć, modelu chyba nie podałeś

Nie bardzo wiem o co chodzi z filtracją po macu :frowning: Na dole routera jest zapisany jakiś jego MAC. Do dokładnego modelu routera też się nie dokopałem :frowning:

Wejdź do linii cmd (uruchom jako administrator) i wpisz:
netsh winsock reset

Wróciłem już do wifi (odłączyłem kabel, bo trochę kłopotliwe jest pisanie tu na forum i odpinanie kabla z jednego komputera i wpinanie do drugiego :frowning:

Chodzi o to żeby wpisać tę komendę przy włączonym wifi?