Nie działają porty USB, płyta główna?


(Jarosz1994) #1

Witam mam następujący problem z komputerem, otóż po podłączeniu dzisiaj telefonu padły mi wszystkie porty USB, po restarcie komputera dalej nie działają. W UEFI byłem trzy razy, za pierwszym razem myszka działała, za drugim już nie, teraz za trzecim razem znowu działa. Podejrzewam, że uszkodzeniu uległa płyta główna bo komputer ma zaledwie miesiąc więc o rozwalonym systemie mowy być nie może (chyba). Zwłaszcza, że miałem też inne problemy wskazujące na płytę, np dziwne odczyty temperatur w core temp (100stopni na rdzeń przy prime95 a mimo to moje chłodzenie było conajwyzej letnie i to u samego spodu, gorące na pewno nie było). Ponad to często uruchomienie core tempa skutkowało trwałym zawieszeniem się systemu. Czasami zaiweszal się sam pasek zadań Windows,  tak na 5sekund i potem spokój. Proszę o jakieś rady, pozdrawiam 

 

i5 4690k 

8GB HYPERX FURY 

GeForce 970 Gigabyte 

Asrock Z97 Extreme 4 

Silentium PC VERO L1 500W 

Plextor M6s 128gb i WD blue 1TB 

 

 


(MariuszListecki) #2

Płyte masz jeszcze na gwarancji więc do sklepu i niech ciją wymienią


(mrFreeze) #3

Zobacz działanie urządzeń USB w UEFi jak działa myszka bez problemu to raczej system padł. Może sama myszka być uszkodzona pomyślałeś o tym?


(MariuszListecki) #4

Nie chce sie tu wymądrzać ale sam o najprotszym rozwiążaniu zapomniałem niech kolega spróbuje przetestować wszystkie porty podłączająć myszke do każdego bo może padł tylko 1


(Jarosz1994) #5

Oczywiście sprawdziłem wszystkie porty i nei działało, przywróciłem system i wszystko wróciło do normy, nie mniej jednak dalej wydaje mi się, że płyta jest lewa ze względu na wyżej wymienione problemy, a sam rozumiesz, że nie widzi mi się oddawanie płyty na gwarancje żeby po trzech tygodniach się dowiedzieć, że płyta to jest sprawna…


(Jarosz1994) #6

Niestety problem nie został zazegnany. Podczas gry komputer nie nagle zgasł i zaczął piszczeć, były to cztery krótkie sygnały. Pomógł tylko wyłączenie go z prądu. Po ponownym uruchomieniu które odbyło się bez problemów przestały działać porty USB. 

 

Oto co zrobiłem:

Sprawdziłem w biosie czy USB jest włączone, jest. 

Przywrocilem system do najwcześniejszego możliwego stanu czyli do sprzed wczoraj, dalej nic 

Próbowałem wejść z menedżera urządzeń poprzez cmd do którego mam dostęp z poziomu tego menu gdzie mogę włączyć tryb awaryjny itd ale komenda mmc devmgmt.msc nie działa 

Uruchomiłem komputer w trybie awaryjnym ale również nic to nie dało.

Sprawdziłem wszystkie porty USB 

 

Dodam, że myszka i klawiatura w UEFI oraz w tym menu naprawczym Windowsa, tym pod F8 przy uruchamianiu działa bez zarzutu. Jak to naprawić albo chociaż co może być przyczyną? Mam nadzieję, że to problem sofwareowy 


(JNJN) #7

Reklamuj go.