Nie działające porty


(Sevicon) #1

Witam od jakichś 2 tygodni w komputerze nie działają żadne porty jack ,w przednim jak i tylnim panelu.

Wydaje mi się że z komputera wogule zniknął sterownik Realtek HIgh Definition Audio. Próbując włączyć go przez panel sterowania nic się nie dzieję

A gdy instaluje go całkiem od nowa ze strony msi  tak samo nic się nie dzieje. Zawsze jako domyślnie odtwarzany dźwięk ustawia się Monitor

Mam Windowsa 10 Education x64

Posiadam obudowe : Zalman z3 plus

Płytę główną : MSI H97M-G43


(JNJN) #2

Wklej tu scren z menadżera urządzeń z rozwiniętą gałęzią kontrolery dźwięku,wideo i gier.


(Sevicon) #3

123.png


(Longhorn2009) #4

Sprawdź w BIOS czy karta jest włączona. W systemie jej nie widać.


(Sevicon) #5

A jak dokładnie miałbym to sprawdzić ?


(Longhorn2009) #6

Sprawdzisz w zakładce Settings, powinna być opcja Integrated peripherals lub podobna i po wejściu będzie możliwość włączenia/wyłączenia właśnie karty dźwiękowej czy sieciowej. Chodzi o opcje podobną do tej z płyty Asusa - HD Audio Controller na Enabled.


(Sevicon) #7

Gdy włączam komputer moja klawiatura odmawia posłuszeństwa i nie mogę wejść do biosu [próbowałem przez 20 min] czy da się zainicjować włączenia biosu automatycznie przy włączeniu komputera ?


(Longhorn2009) #8

Wchodzisz w systemie Windows w Ustawienia > Aktualizacja i zabezpieczenia > Odzyskiwanie > Uruchamianie zaawansowane. Po uruchomieniu

uruchamianie_systemu_windows_10_w_trybie

interesuje cie opcja ustawień układu pokładowego UEFI (strzałką się nie sugeruj, to przykład).


(Sevicon) #9

Piszę że jest włączony lecz nie mam jak ci prześłać screna ponieważ nie miałem jak go zrobić

O proszę jednak mi się udało o to screen

MSI_SnapShotcos.jpg


(Longhorn2009) #10

Zgadza się, karta domyślnie jest włączona, z resztą trudno aby sama się wyłączyła, ale sprawdzić nie zaszkodzi. Może się uszkodziła skoro system jej nie widzi pomimo włączenia.

Proponowałbym ci pobrać Linuksa LiveCD np. Ubuntu i nagrać na DVD czy na USB i sprawdzić z jego poziomu sprawność karty (samego systemu nie musisz instalować).


(Sevicon) #11

A jak miałbym zrobić żeby skorzystać wogule z opcji ubuntu ?

 

 


(Longhorn2009) #12

Pobierasz obraz Linuksa Ubuntu https://www.ubuntu.com/download/desktop Nagrywasz na DVD lub przygotowujesz pendrive bootowalny https://www.ubuntu.com/download/desktop/create-a-usb-stick-on-windows Następnie uruchamiasz komputer z przygotowanej instalki, np. wykorzystując uruchamianie zaawansowane i wybierając opcje Użyj nośnika.

Gdy uruchomi się Ubuntu możesz uruchomić filmik czy piosenke aby sprawdzić działanie karty.


(Sevicon) #13

Mam wybrać opcję 

Wypróbuj bez instalacji czy zainstalować go ponieważ jak wybrałem pierwszą opcję komputer się zawiesił


(Longhorn2009) #14

Chodzi o wypróbuj bez instalacji. Spróbuj poczekać chwilę (do 5min).


(Sevicon) #15

Po 8 min dalej nic się nie stało (czarny ekran) czekać dalej ?


(Longhorn2009) #16

Nie, dłużej nie czekaj. Sprawdź po wyłączeniu fast boot i secure boot

Choć przy włączonym Secure Boot instalka Ubuntu powinna ruszyć, jeśli Windows jest wgrany w trybie UEFI.

Enabled - włączone, Disabled - wył.


(JNJN) #17

A spróbuj tą opcję w biosie kontroler audio HD wyłączyć, zapisać bios Save i uruchom system do pełnego załadowania.

Później zamknij system, wejdź do biosu przestaw opcję na włączone, zapisz bios Save i uruchom system.

 

I zobacz teraz, czy coś pojawiło się w menadżerze urządzeń, jako niezainstalowane urządzenie lub karta audio.

 

Ale może to być uszkodzenie karty i jw trzeba sprawdzić.

 

Może jeszcze reset biosu baterią może coś dać?

Aktualizacja biosu płyty?


(Sevicon) #18

Próbowałem zrobić to co longhorn pisał i teraz pokazuje mi się logo msi a później żółto-biało-szare napisy i nie jestem wstanie nic zrobić chciałem wstawić zdjęcie ale wyskakuje że jest złe z telefonu

EFI Shell version 2.31 [4.655]

Current running mode 1.1.2

Device mapping table

fs0  :HardDisk - Alias hd30b65535aq blk0

 

Pierwsze 4 linijki tekstu


(Longhorn2009) #19

Ustaw przesuwając myszką napęd z Ubuntu czy pendrive na pierwszym miejscu boot-listy (przed dyskiem twardym jak obecnie) w głównym oknie BIOS i sprawdź ponownie.


(Sevicon) #20

Longhorn to mi wyskakiwało 

Forum.jpg