Nie mogę otworzyć BIOS

dzień dobry, mam taki problem ze nie mogę wejsc do BIOS, naciskam żeby komputer uruchomił się ponownie tak jakby zaawansowanie żeby przejść do tych ustawień i jedyne co widzę to czarny monitor. czy ktos wie o co chodzi? mam windows11 a na laptopie z windowsem10 działa to bez problemu

Może mieć ułamek sekundy na wciśnięcie przy aktywnym Fast Boot na poziomie UEFI (pomijanie procedur np. POST).

Jak nigdy nie wchodziłeś do Biosu/UEFI, to być może na PC masz niekompatybilną dedykowaną kartę graficzną i trzeba pomyśleć o chwilowym przepięciu na GPU zintegrowane z procesorem Intel/AMD.

Dodatkowo opcja wbudowana w Windows 8+ może nie ogarniać jak włączyć BIOS, który nie jest UEFI (co wydaje się dziwne jak masz procesor z 2017 lub nowszy).

Otwórz wiersz poleceń z podniesionymi uprawnieniami, wpisz:

shutdown /r /fw

i naciśnij Enter.
System wykona restart (może trwać nieco dłużej niż normalnie) i przejdzie do konfiguracji BIOS-u.

Tak było w 1994. Obecnie da się także ustawić, żeby komputer wystartował do opcji zaawansowanych - i wejść do BIOS-u tamtędy.

Jeżeli BIOS jest uszkodzony, przejście do niego stamtąd skończy się czarnym ekranem. Jeżeli WinRE jest uszkodzone, komputer przejdzie do czarnego ekranu od razu po reboocie.

Co to za komputer?

Możesz mieć rację. Ja, jak aktualizowałem bios u siebie w pc, to załączył mi się fast boot defaultowo. Nie mogłem wejść do biosu, tylko w 3 sekundy od momentu kliknięcia przycisku zasilania wstał „do pełna” system (gnu/linux). Dopiero jak wrzuciłem opóźnienie w grubie na 5 sekund to mogłem wejść w bios za pomocą odpowiedniego wpisu w bootloaderze.

Niestety nie wiem jak to się robi w Windowsie ale być może uda się wejść za pomocą jakiegoś bootowalnego pendraka.

Nie wiedziałem tego. Mówiąc o 1994 masz na myśli, że zmiany wprowadzono w Windows 95?

nie, mam na myśli to, że możliwość wejścia do BIOSu tylko na etapie POST to antyczne podejście, które kilkanaście lat temu wyparło UEFI, obowiązkowe w Intelach już od około 2012 :slight_smile:

Skasowałem kompromitujący mnie post.

Jak tam otwarty BIOS na roścież? :joy: :joy: :joy: :joy:

:joy: :joy: :joy:

W Windows 7 dopiero.

Reszta co piszesz to jeszcze większe chłopczyku głupoty.

Gdzieś na forum jest wątek, że dedykowane GPU wyświetla obraz dopiero jak wystartował system, czyli bez loga producenta laptopa czy płyty głównej i czemu nie hejtujesz powrotu garoza na forum.

Proponuję byś to co napisał, przeczytał jeszcze raz a potem napisał konkretnie w czym problem. Po polsku.

Na przykład tak.

Włączam komputer z takim a takim uefi/bios, naciskam wielokrotnie konkretny klawisz w trakcie uruchamiania, mający uruchomić Uefi ale to nie skutkuje i uruchamia sie system Windows.

Ktoś ci napisał o Uefi fast boot.

Jeśli sobie cos takiego w uefi zafundowałes (win 10) lub MS ci to zrobił (bywa w Win 11) to pozostaje

Oczywiscie pod warunkiem ze system jest sprawny
No i co masz na myśli pisząc

Co jeszcze przychodzi mi do głowy to przełączyć do innego gniazda jak klawiatura chodzi pod USB.
W komputerze było 10 gniazd USB w tym na 4 nie dało się uruchomić Bios-u

Wyjmij baterię z płyty głównej. Odczekaj pół godziny i włóż. Zresetuje to BIOS i jeśli FastBoot nie jest domyślnie włączone to wejdziesz do niego.

to nie jest warte utraty ustawień - najpierw musimy dokładnie się dowiedzieć, czy „czarny ekran” jest na etapie WinRE, czy wejścia do aplikacji UEFI

Na razie wygląda na „walkę z wiatrakiem”, ale OK.

Nie jest walką z watrakiem, bo po prostu jest za mało danych. Psucie rzeczy, ‘bo może to pomoże’ to wyższy koszt niż po prostu dostać odpowiedź na pytanie. Z tego samego powodu lekiem na wszystko nie jest „zreinstaluj sobie system”. Zamiast orać środowisko, lepiej je najpierw zdiagnozować. Proste.

Wiesz ile razy od Windows XP wertowałem internet, zeby znaleść pomoc z wirusem, crackiem itp, itd i wszystko kończyło się fiaskiem, po całym dniu miałem dosyć. Przeinstalowanie systemu stosunkowo zajmuje mniej czasu, a nawet jak znajdziesz rozwiązanie i np. za 5 lat ponownie znajdziesz się w tym samym miejscu, problemie, zapomnisz coś takiego wtedy zrobił i znowu katowanie siebie nerwami jak to naprawić.

Jeżeli da się to tutaj zrobić bez resetowania BIOSu to fajnie. Pierwsze co bym zrobił wtedy wyłączył Fast boot bo to chyba tylko ma sens na laptopie bo w BIOSach laptopów akurat ustawień jak na lekarstwo i lepiej nie ruszać :slight_smile:

Według twojej logiki, każde forum można zaorać i zastąpić zdaniem „zreinstaluj se system” oraz „nie pomogło? wyrzuć”.

Szukamy nie tylko rozwiązania, ale także powodu. To ma być ludziom potrzebne i po to szukają odpowiedzi na forum. Mistrzostwa świata w reinstalowaniu systemu na czas, długofalowo nie pomagają nikomu.

Nalegam zatem na trzymanie się tematu i konstruktywnych sugestii.