Nie mogę zainstalować sterownika do grafiki

Nie mogę wgrać sterownika do grafy. Przed chwilą robiłem formata i kiedy chcę zainstalować ster do grafy po prostu ładuje do połowy i wywala blue screen a na owym bs jest na dole napisane nv4_mini.sys - Address i coś tam dalej. Po ponownym włączeniu komputera jest Raport o poważnym błędzie.

Moja grafika to nVIDIA GeForce 7300 GT.

Co robić?

Podaj kod błędu czyli 0x coś coś.

*** STOP: 0x00000050 (0xA5950FAC, 0x00000001, 0xF300E032, 0x00000000)

Może być to związane z tym problemem dziwne-zachowanie-systemu-t430142.html ?

Ściągnij najnowsze sterowniki z tej strony http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl

Ściągałem już i po zainstalowaniu, kiedy ma się pokazać ekran powitalny jest czarne tło i ekran jakby się wyłączał a komp dalej pracuje…

Jak po instalacji jest czarny ekran to karta graficzna jest zepsuta.

Dodam jeszcze że w BIOS’ie mam poprzestawiane litery tzn, Advanbdd BHOS Features lub Integrated Perhphdralr.

Może trzeba BIOS’a zaktualizować? Patrzyłem w EVERES’cie i pisało że mój BIOS jest starszy niż 2 lata i sugeruje się zrobić aktualizację. Czy to by pomogło? Nie chce od razu wymieniać karty.

Najlepiej to pożycz od kolegi kartę grafiki lub pójdź z tą kartą grafiki do kolegi zainstaluj sterowniki i będziesz wszystko wiedzieć.

Zresetuj BIOS wyciągając bateryjkę lub przestawiając zworkę

Wyciągałem bateryjkę, dalej to samo. Myślę że to raczej nie karta graficzna bo właśnie piszę z tego komputera. Problem w tym że nie mogę zainstalować sterownika do karty. Ale mogę wszystko normalnie odtwarzać. I w BIOS’e mam z tymi literami problem. Czy może zaktualizować BIOS’a?

Jeżeli nie chcesz sobie uśmiercić mobo, to lepiej nie bierz się za aktualizację biosu, bo wystarczy, ze komp się zawiesi, nastąpi przerwa w dostawie prądu i już będziesz miał po płycie.

Aktualizacja BIOS nie jest aż taka trudna i groźna. Teraz można to nawet zrobić szybko i przyjemnie z poziomu Windows. Ale jeśli wersja jest starsza niż 2 lata, to trzeba i tak najpierw znaleźć nowszą, a czasem może nas spotkać niemiłe rozczarowanie i tego właśnie braknie. Wcześniej czy później producent odkłada sprzęt do lamusa i już go nie aktualizuje. No i może się okazać, że wymiana BIOS będzie wymagać dyskietki 3,5’’ - to dopiero archaizm.

Podejrzewam, że karta graficzna szwankuje, bo litery w BIOS powinny być wyświetlane prawidłowo. Jeśli masz dodatkowo jakieś czarne punkty na ekranie w Windows, a w BIOS litery potrafią migać lub się zmieniać, to podejrzenia raczej się potwierdzają. Spróbuj może ściągnąć nawet trochę starsze sterowniki do karty - kiedyś nVidia potrafiła czasem namieszać w swoich detonatorach… W sumie lepiej trochę poszperać niż od razu szarpać się kasą :wink:

Sprawdziłem kartę graficzną u kumpla, było to samo co u mnie. Werdykt jest jeden…karta jest zepsuta. Bynajmniej ja tak uważam