Nie mogę zainstalować Windows 7 / Vista


(Ransomware1) #1

Na laptopie Toshiba Satellite L300 - 17M PSLB0E nie mogę zainstalować ani Windowsa 7 ani Visty - instalacja zawiesza się podczas rozpakowywania plików, czasem nawet podczas formatowania dysku. Windows XP instaluje się i działa bezproblemowo. Sprawdzałem pamięć i dysk, wszystko z nimi ok, nawet zamieniałem na inne i to samo się dzieje. Wyczyściłem go też w środku z kurzu. Próbowałem aktualizować BIOS, wyskoczył komunikat, że jest najnowsza wersja.

Siódemkę i Vistę próbowałem instalować zarówno z płyty jak i pendrive'a, różne wersje (32/64bit; starter, home premium, professional) żeby sprawdzić czy cokolwiek pójdzie, na darmo. Z XPka uruchomiłem narzędzie do sprawdzania czy windows 7 pójdzie, po sprawdzeniu przez program okazało się, że nie powinno być problemów oprócz karty sieciowej (pojawiło się zalecenie aby pobrać sterownik ze strony toshiby i tyle).

 

Jeszcze co do zawieszania: albo zawiesza się i pojawiają się paski na ekranie albo restartuje się.

Temperatury są ok, wentylator działa.

Tu był podobny temat, niestety nierozwiązany:

https://forum.dobreprogramy.pl/komputer-wylacza-sie-przy-instalacji-systemu-331564t.html

 

Może ktoś będzie miał pomysł?


(Mark7) #2

System, który instalujesz jest “czysty” czy też jest to wersja zmodyfikowana z dodatkami np. SP1, IE11, NET Framework itp ? Ile masz pamięci podstawowej RAM i ile zabiera karta graficzna ?


(Ransomware1) #3

Siódemka SP1, Vista SP2, 3GB RAMu, grafika zintegrowana Intela.

 

edit: Zainstalowałem windows 7 x32 Pro na innym kompie na dysku z laptopa, przełożyłem dysk do laptopa, system włącza się, zainstalował nowe sterowniki, ale po 1-2 minutach sam się wyłącza lub restartuje.

 

Pasta termoprzewodząca wymieniona. Podejrzewam wentylator, który sam się włącza i wyłącza, albo płyta główna coś szwankuje.

 

edit2: Odpaliłem HWinfo w Hirensie i przy grafice mam 2 urządzenia:

 

http://i.imgur.com/on1groe.jpg

http://i.imgur.com/RJZaBGC.jpg

może to jednak grafika? Nawet w trybie 640x480 w win7 chwilę po zalogowaniu pojawiają się pasy na ekranie i zwiecha.

 


(adam9870) #4

Pokaż zdjęcie z CrystalDiskInfo:

http://crystalmark.info/download/zz/CrystalDiskInfo7_0_0-en.exe

 

Spróbuj zmienić w BIOS tryb pracy dysku z sata na AHCI.