Nie mogę znaleźć odpowiedniej oferty internetu

Nie moge znaleźć dobrej oferyt internetu radiowego lub satelitarnego. Nie orientuje się w tej branży i nie znam się na tym. Chciałbym mieć szybszy internet. Stałego łącza nie moge mieć np. neostrady ponieważ mieszkam w małej miejscowości (Rusinowo, woj.zachodniopomorskie) i chciałbym coś bezprzewodowego. Teraz mam modem Ed77 i chce coś szybszego… Może ktoś zna jakieś oferty które udostępniają taki internet w tej okolicy…

Pomóżcie.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?p=980957

proszę poprawić tytuł.

Popytaj sąsiadów…

Satelitarny(drogi, nie zabardzo szybki.) Więc chyba tylko radiowy, musisz popytać w okolicy sąsiadów.

Net radiowy odpada bo jak narazie w Twojej miejscowości nie ma zasięgu żadnej sieci i prawdopodobnie jeszcze dość długo nie będzie, więc tylko satelita zostaje ale to jest drogie.

a komórki?

a dsl? lol neostrada (to co ze mieszkasz w malej miejscowosci, to bez znaczeia), netia, w ciul tego tylko musisz miec stacjonarny

A co komórki? Teraz właśnie mam modem ED77 w Orange, ale on jest za wolny i chciałbym coś szybszego…

A neostrady i neti nie moge ponieważ moja miejscowość jest troche za daleko od centrali. Dzwoniłem już chyba wszędzie i za każdym razem mi tak mówią.

wg mapy na stronach ery miałbyś od nich ok. 250kbps (zasięg EDGE), ale to pewnie tak jak orange.

poza tym możesz wydzierżawić parę telefoniczną (kanał cyfrowy) i ciągnąć sobie sygnał od kogoś znajomego własną parą modemów dslowych.

możesz zestawić sobie własną radiolinię od kogoś znajomego, kto ma dobry internet, tam chyba jest dość płasko, więc odległość 20km powinna być do zrobienia.

satelitarnie jest fajnie, ale bardzo ( bardzo ) drogo.

poza tym ktoraś opcja polityczna oferowała informatyzację wsi, może u nich interweniuj, żeby infrastrukturę poprawili :wink:

Aha…hmmm…a mógłbyś mi bardziej wytłumaczyć o co chodzi z tą dzierżawą bo się nie orientuje za bardzo o co chodzi? I jeszcze jakbyś mógł to wytłumacz mi tą radiolinię?:slight_smile: Może któraś opcja będzie trafna…:slight_smile:

w jednym i drugim przypadku potrzebujesz osoby, która Ci udostępni swoj szybki internet.

w przypadku przesyłu kablowego będziesz potrzebował dwa modemy dsl i dzierżawiony kanał cyfrowy od tpsa, jednak prawdopodobnie długość rzeczywista przewodu będzie zbyt duża, żeby móc osiągnąć zadowalający transfer.

w drugim przypadku konieczne jest, żeby z punktu gdzie postawisz swoją antenę, był widoczny punkt gdzie będzie antena osoby, która udostępni Ci internet. stawiasz anteny skierowane na siebie, oczywiście dobrane odpowiednio mocne, do anten podpinasz accesspointy i wszystko działa. jak internet jest dobry i masz popyt, to możesz się nawet stać lokalnym ISP :slight_smile:

więcej o sieciach bezprzewodowych na stronach tematycznych

Aha…to ten radiowy byłby najlepszy… A co jest potrzebne żeby to założyć? Jaki sprzęt? I jaka jest jego cena… Wiem że w promieniu 14 km jest troche takich anten co przesyłają internet… A nie jestem pewien czy nawet bliżej czegoś takiego nie ma…:slight_smile:

Musiałbyś te anteny widzieć(i to dobrze), jak wiesz nawet te 10km to trochę jest.

W mojej miejscowości ciągną z ok. 12km w lini prostej, ale to jest ElektroCiepłownia więc nawet u mnie z okna(na strychu, chate mam wysoką) widać “czubek”.

Zależy ile miałbyś do tego punktu, wtedy to już lepiej zainwestować w np. dobry sprzęt stać się lokalnym ISP :slight_smile: I stawiać na jakość nie jak to niektórzy ISP robią 2Mbit/s niby ma być a ledwo 512kb/s wyciągnie.

Wtedy byś sobie jeszcze kase zarabiał, jedynie na początku musiałbyś sporo czasu poświęcić… Zależy jakby Ci to szło.

anteny to ok. 350zł za sztukę, accesspointy drugie tyle. do tego kable, ale to stosunkowo niewielki wydatek.

jak widzisz anteny w okolicy, to podejdź do kogoś u kogo jest taka antena i weź kontakt do osób od których on ma internet, nie bedziesz musiał kombinować sam, bo firmie pewnie będzie zależało, żeby rozszerzyć rejon działania.

anteny używane do internetu wyglądają tak i tak.

A żeby stać się takim lokalnym ISP to co trzeba zrobić i gdzie sie dowiadywać? I ile kosztuje takie coś…jaki to jest wydatek?

Bo mam ochotę nawet na takie coś…ja miałbym dobry internet i jeszcze mógłbym coś na tym zarobić…i ta moja miejscowość by może w końcu miała coś porządnego…:slight_smile:

Lekturka

Jakbyś pochodził po domach,(ale to już byś musiał mieć fundusze i poważne plany co do tego, zorientować się skąd mógłbyś ciągnąć neta), przeszedłbyś ludzi i popytał czy by chcieli założyć internet, ew. też jaką prędkość i ile byliby w stanie zapłacić :slight_smile: Wtedy byś ustalił jaką prędkość wziąść(chyba że więcej kasy to w przód prędkość), zrobił wszystko żeby śmigało i nadawało już bez przeszkód i kroczysz jeszcze raz po chatach ludzi którzy by chcieli założyć neta. Bierzesz te np. 200zł na sprzęt kupujesz montujesz u klienta i podłączasz do neta, prędkość ustawiasz(na początku jak mniej klientów to większą i w nocy więcej pasma). I interes Ci się rozkręca.

Jeżeli chodzi o chętnych to jest ich bardzo dużo…w promieniu 10-15km było by z 30 a może i nawet więcej osób…:slight_smile: A wiesz może ile kosztuje sprzęt żeby rozpocząć taką działalność? Gdzie mam się z tym udać?

Może to będzie mój interes…kto wie:)

Chłopie 10-15 to nie ma co stawiać, bo żeby na takie coś nadawać i żeby klient dobrze to widział to trzeba kasy…

Ty się skupiaj do 5km.

Czytałeś lekturkę ? tam pisze gdzie i jak zarejstrować na legalu, chyba że na początku niezgodnie z prawkiem.

Sprzęt trochę kosztuje, 1tyś. byś musiał mieć min. jak nie z 2.

No to nawet z tych 5km było by dobrze…bo jest dużo chętnych…

Dobra to czytam lekturkę:) I wolałbym na legalu…

Złączono Posta : 01.10.2007 (Pon) 20:17

Przeczytałem i już wiem mniej więcej co i jak…:slight_smile: Ciekawi mnie to…i to bardzo…podowiaduje się gdzie trzeba…:slight_smile:

Dzięki za pomo…jak coś to jeszcze sie odezwe ok?:slight_smile:

OK, jak coś moje gg masz. A Ty lepiej starszych o forsę spytaj bo wątpie że blisko 2tyś. skombinujesz.

Wiesz ja bym się na twoim miejscu tak nie napalał na to bo żeby prowadzić taką firmę to najpierw trzeba mieć łącze a ja jestem ciekawy skąd je weźmiesz bo jeżeli masz zamiar je doprowadzić bezprzewodowo z najbliższej możliwej miejscowości to koszty wzrosną ci kilka krotnie ponieważ Twoja miejscowość leży w niewielkiej dolince i jest otoczona lasami a żeby internet dobrze działa to anteny muszą się widzieć więc nie wiem ja jaką wysokość musiałbyś wyniesc anteny…