Nie można nawiązać połączenia z usługą systemu Windows- system Windows nie może połączyć się z usługą Klient zasady grupy

Witam, mam taki problem, a mianowicie pokazuje mi się komunikat przy starcie

"Nie można nawiązać połączenia z usługą systemu Windows

System Windows nie może połączyć się z usługą Klient zasady grupy. Uniemożliwia to logowanie się użytkownikom standardowym. Jako użytkownik administracyjny możesz przejrzeć szczegółowe informacje o przyczynie braku odpowiedniej usługi w dzienniku zdarzeń sys"

Jak wchodzę w usługi w właściwości Klient zasady grupy mam napisane stan usługi: Zatrzymano

Laptop wyłącza się bardzo długo, a właściwie nie chce się wyłączyć sam.

Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.REG > z prawokliku Scal-----------------> Nie da się zrobić tego, ponieważ wyskakuje błąd.

Nie wiem już co robić

Skanowałam już adwcleaner i nic nie wykryło, malwarabytes też nic nie wykryło. Odinstalowałam program antywirusowy jakim jest 360 Total Security, ale też problem powrócił. Czasami zdarza się, że ten komunikat nie wyskoczy jak uruchomię ponownie komputer, ale po paru uruchomieniach problem powraca. Nie da się również zmienić żadnych ustawień ponieważ wyskakuje kom, że nie jestem administratorem. Nie mogę też wejść w Windows Update.

A nie ma innego sposobu?

Nie mam płytki z Windowsem i nie mogę przywrócić Systemu na nowo.

Jak włączam kompa to klient zasady grupy działa, a za parę minut jest już napisane zatrzymano

A czy u Ciebie przy każdym uruchomieniu komputera pojawiał się ten komunikat?

Z poziomu Wiersza polecenia (CMD) uruchomionego jako administrator spróbuj: sfc /scannow oraz  winsock reset

przy sfc/scannow pojawiło się: Windows Resource Protection did not find any integrity violations. Chyba wszystko ok.

przy winsock reset:  ‘winsock’ is not recognized as an internal or external command, operable program or batch file.

Nie wiem już :frowning:

Co do przywracania systemu, chodzi o opcję opisaną poniżej na przykładzie Windows 8.1. Spróbuj tego użyć. Nie jest do tego wymagane posiadanie płyty instalacyjnej Windows.

1. Uruchom okno Komputer - z panelu po lewej stronie kliknij prawym przyciskiem myszy na ‘ten komputer’ i wybierz ‘właściwości’.

przechwytywanie.png

1. Zostanie otwarte okno ‘System’, w którym - z panelu po lewej stronie - wybierz ‘Ochrona systemu’

przechwytywanie2.png

1. W oknie, które zostanie otwarte kliknij na ‘Przywracanie systemu’ i postępuj zgodnie ze wskazówkami na ekranie.

przechwytywanie3.png

System poprosi Cię o określenie momentu, do którego chcesz przywrócić system. Wskaż ten moment, w którym wszystko działało prawidłowo.

przechwytywanie4.png

przechwytywanie5.png

przechwytywanie6.png

Następnie system będzie wymagał ponownego uruchomienia w celu dokończenia przywracania systemu i zostanie wyświetlony komunikat, że przywracanie systemu udało się. Sprawdź wtedy czy w dalszym ciągu występuje problem z Klientem zasad grupy.

Na początku pojawiło się to

a potem to

Sprawdź dysk - pobierz CrystalDiskInfo i przedstaw zdjęcie na forum.

Z wiersza polecenia jako administrator wydaj polecenie chkdsk /r

Zobaczysz komunikat, że trzeba ponownie uruchomić - zgódź się.

Potem jak sprawdzanie dysku zakończy się, spróbuj ponownie Przywracania systemu.

A długo to będzie trwało, stanęło na 11% i nie idzie dalej?

Cierpliwości - daj systemowi trochę czasu.

To znaczy, że coś było uszkodzone na dysku C?

Jest taka możliwość. Ale sam dysk wygląda  w porządku.  Ja kiedyś musiałem zrobić chkdsk gdy kilka razy mój komputer nagle stracił zasilanie.

A czy to być może rozwiąże mój problem czy jakaś inna przyczyna jeszcze może być?

Jest szansa, że rozwiąże to Twój problem.

Które mam wybrać?

Inny punkt i wskaż moment kiedy wszystko działało prawidłowo.

i co teraz zrobić?

Wg mnie są 2 opcje - poszukać rozwiązania Twojego problemu z zasadami grupy w internecie albo wykonać kopię danych na np. pendrive i zainstalować od nowa Windows.

a teraz nacisnąć “Uruchom przywracanie systemu” czy “zamknij” ?