Nie można zaufać plikowi cabinet - DirectX problem

Mam wielki problem. Gdy próbuję zagrać w jakąkolwiek grę, nie pokazuję mi się nic, ale podejrzewam, że problemem jest DirectX.

Gdy próbuję zagrać w Assasin’s Creed, są błędy z plikami, takimi jak D3dx9_43.dll, lub D3DCompiler.dll, albo mscvr110.dll itd.

Ale gdy próbuję zainstalować DirectX 9.0, wyskakuje mi błąd typu: “Nie można zaufać plikowi cabinet”, a gdy chcę zainstalować Microsoft Visual C++ 2012, wyskakuję mi błąd 0x800b0001 - Nieznany dostawca zaufanie, lecz gdy instaluję wersję 2010, z którą też mam błąd, wyskakuje tekst, że już to mam.

Wspomnę, że gdy instaluję te pliki .dll i umieszczam w SYSWow64, wyskakuje błąd o niepoprawnym otwarciu gry.
Mam Windows 10.

Ostatnio czyściłem laptop, może to tym spowodowane? Powinienem przywrócić system z okresu przed czyszczeniem?

Nie wiem co mam zrobić, jestem w totalnej kropce.

Zacznij od komendy na sprawdzenie systemu pod kątem błędów (wpisujesz / wklejasz do wiersza poleceń uruchomionego jako administrator):

sfc /scannow
Dism /Online /Cleanup-Image /CheckHealth
Dism /Online /Cleanup-Image /ScanHealth

jak sfc nie naprawi błędów i dism coś wykryje nieprawidłowego:

Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

Te kilka plików można wyodrębnić z instalatorów DX i VC++, wkleić do katalogu gry i może wtedy się włączy poprawnie.

Użyłem sfc.

Miałem jakieś błędy, jednakże przy Dism nic nie wykryło.

Spróbowałem odpalić Assasin’s Creeda i dalej wyskakuje błąd z d3dcompiler i d3dx9_43, ale już nie z VC, więc spróbowałem drugiej komendy. Nie pomogło.

Co do wyodrębnienie plików, nie potrafię tego zrobić.

Z prawego przycisku myszy wybierasz wyodrębnij. Możesz nawet na pulpicie utworzyć nowy folder i do tego folderu masz browse, czyli wybierasz ten nowy folder na pulpicie. No i potem na pulpicie utwierasz folder, znajdujesz DXSETUP.exe i uruchamiasz. To zsynchronicuje wszystkie potrzebne dll w systemie. Po zakończeniu - usuwasz ten folder z pulpicie i usuwasz pobrany directx.

Robisz restart komputera i cieszysz się graniem.

1 polubienie

https://megawrzuta.pl/filesgroup/8e33cf164110bc9198fbccee7d54c53e.html:

• Jun2010_d3dx9_43.zip 1.92 MB
  • Aug2009_D3DCompiler_42_43.zip 3.94 MB

Pewnie będzie brakować jeszcze jakiegoś d3dx9 - jak tak wgrywałem przy jednej grze to dorzucałem 3 pliki (nie wiedziałem wtedy że to trzeba cały DX wgrać zamiast kilku plików).

Podczas instalacji plików z programu DXSETUP.exe wyskakuje błąd typu “Nie można zaufać plikowi cabinet”, o którym wspomniałem w głównym poście.

Niestety link nie działa, ale domyślam się, że mam po prostu znaleźć te pliki i wsadzić do plików gry, niestety w formie zip, to nic nie zmienia, a gdy sam .dll przeniosę, wyświetla błąd o niepoprawnym uruchomieniu gry.

Nawet jeśli chodzi o niektóre aktualizacje, MSoftu trzeba wyłączyć UAC. Windows na swoich też szczeka. Trzeba wyłączyć UAC, poinstalować potrzebne, potem włączyć.

Niestety dalej podczas instalacji wyskakuje ten sam błąd.

Czy mogę prosić o pomoc?

Rozumiem, że masz wyodrębnionego direcrxa w folderze i klikasz w DXSETUP.exe.

Na ten plik exe najedź kursorem i z prawego przycisku myszy wybierz właściwości. W oknie kliknij w zakładkę zgodność. Ta zaznasz uruchamianie w trybie zgodności - ustaw windows 7 - i OK, zastosuj i znowu OK. Potem otwieraj normalnie, a jakby nie, to uruchamiaj jako admin.

Tak, mam wyodrębnionego directxa w folderze i klikam w DXSETUP.exe.

Po uruchomieniu w trybie zgodności z Windows 7 - ciągle ten sam błąd, i po uruchomieniu normalnie, jak i po uruchomieniu jako admin.

A wejdź w tryb awaryjny bez dostępu do sieci. Spróbuj uruchomić DXSETUP.exe - to przecież instalator offline.

A nie masz jakiegoś tuneup? czy winpatrol?

Niestety nie wiem jak wejść w tryb awaryjny, instalować próbowałem bez dostępu sieci, to samo.

Co do takich programów, nie posiadam.

Wejście w tryb awaryjny bez dostępu do sieci, również nie pomogło.

Wciąż zgadujemy, ale odpowiedź na pytania jest w podglądzie zdarzeń. Po pierwsze - nikt nie naprawi modyfikacji, czyli orżniętych systemów. Po drugie - błędy instalatorów msi, to świadczy o jakimś uszkodzeniu systemu. Bywa, że to działanie wirusa itp.

Zapoznaj się, przeczytaj i zapodaj tu linki do logów FRST i Addition.

FRST: http://www.wklej.org/id/3238319/
Addition: http://www.wklej.org/id/3238320/

1 polubienie

Ostatecznie możesz odświeżyć Windows 10 bez utraty plików (jednak aplikacje i gry pewnie będą do przeinstalowania) - https://support.microsoft.com/pl-pl/help/17085/windows-8-restore-refresh-reset-pc, 10 ma to w podobnym miejscu.

Prawdopodobnie możesz mieć wyłączone w 10 przywracanie systemu z punktu kontrolnego.

Otwórz cmd jako administrator i uruchom te komendy:

regsvr32 /u softpub.dll
regsvr32 /u wintrust.dll
regsvr32 /u initpki.dll
regsvr32 /u dssenh.dll
regsvr32 /u rsaenh.dll
regsvr32 /u gpkcsp.dll
regsvr32 /u sccbase.dll
regsvr32 /u slbcsp.dll
regsvr32 /u mssip32.dll
regsvr32 /u cryptdlg.dll
exit

Potwierdź komunikaty przyciskiem OK i uruchom ponownie komputer.
Uruchom ponownie cmd jako administrator i uruchom te komendy:

regsvr32 softpub.dll
regsvr32 wintrust.dll
regsvr32 initpki.dll
regsvr32 dssenh.dll
regsvr32 rsaenh.dll
regsvr32 gpkcsp.dll
regsvr32 sccbase.dll
regsvr32 slbcsp.dll
regsvr32 mssip32.dll
regsvr32 cryptdlg.dll
exit

Spróbuj ponownie uruchomić instalację DirectX.

1 polubienie

Dalej wyświetla błąd.