Nie umiem poprawnie dodać kilku domen w ustawieniach www w az.pl

Mam hosting w az.pl i kilka domen skierowane na dnsy az.pl i chcę żeby mieć wszystkie domeny pod jednym folderem o nazwie domeny. I w ustawieniach www domeny dodaje się jako katalog główny, jako URL, bez separacji, z separacją, 301 na zewnętrzną domenę, bez rekordu i dodałem jako URL to wyskakuje 403 forbiden. Proszę o pomo

Czekam na odpowiedź

Ten wpis został oflagowany przez społeczność i został tymczasowo ukryty.

powinno działać kierowanie na katalog bez separacji serwisu:

nigdy nie robiłem nic na serwerach az, ale jak pisałeś, że robiłeś bez separacji sprawdź kierowanie domeny i czy cache z przeglądarki Ci nie przeszkadza :slight_smile:

Niektóre cms mają też problem z wieloma domenami, wtedy albo kombinujesz albo najlepszym rozwiązaniem jest 301.

Czasem w configu strony wystarczy dodać lub zabrać slash (/) na końcu ścieżki do katalogu głównego i cache.

1 polubienie

A raz spróbowałem dodać domenę jako url to wyskakuje komunikat jak otwieram stronę „client error 403 forbidden”.

nie wiem jak w AZ ale jak dodajesz domenę kierującą jako zwykły url to jeżeli nie jest to treść statyczna np. html to nie ma z czego wygenerować treści (np. php nie renderuje) ale jest to zależne od ustawień serwera.

Zazwyczaj 403 jest związana z błędem przekierowania albo prawami pliku lub wpisami w htaccess.

Może być tak, że plik, do którego kierujesz jest w folderze „test”, pod domeną „test.costam.pl”, a ta domena ma separację, więc powstaje problem z przekierowaniem w przypadku kierowania z innej domeny, wszystko kwestia ustawień na serwerze, w dalszej kolejności htaccess i plikach.

Druga rzecz jest taka jak napisał @bystryy , czasem wystarczy w configu strony/apki ogarnąć przypięcia.

Kwestia co chcesz osiągnąć, jeżeli jedna domena ma być główna do seo i zbierania treści przez google to sugeruje 301, jeżeli kilka albo są w różnych językach to można zrobić to na kilka sposobów.

Jak napiszesz co jest w folderze, na który kierujesz kilka domen to może podpowiem coś więcej np. czy to wordpres, drupal, magento, presta czy inny cms.

Pod folder domeny/kontamoje.pl dodać kilka strona pod folder domeny.

I jak w ustawieniach www ma być

Nie chcę się czepiać, ale gdybyś opisał co chcesz zrobić (jak chcesz by te domeny działały) szybciej uzyskałbyś pomoc. Dla mnie pierwszy post jest kompletnie nieczytelny i niezrozumiały. Zupełnie nie potrafię na jego podstawie domyśleć się co chcesz osiągnąć, a to chyba jednak jest podstawą by Ci pomóc.
Druga rzecz jakiej brakuje i nadal nie padła w wątku to jaką masz konfigurację obecnie, co działa oraz co już skonfigurowałeś.

Też nie rozumiem o co chodzi w pierwszym poście ale jak patrzę na print screena to przypadkiem nie masz włączonego open_basedir i próbujesz się odwołać adresu który nie znajduje się w katalogu public_html?

zobacz czy w panelu jak przypisywałeś domene do folderu czy jak na tym hostingu jest nie ma jakiegoś dziwactwa.

Oraz jaki są prawa dostępu pliku do którego przekierowuje link (chmod), oraz czy prowadzi do jakiegoś pliku?

Jaka ma być konfiguracja chodzi czy bez separacji i chcę chcę dodać kilka domen pod ten folder i czy tak jak na screenie jest prawidłowo bo tak kiedyś próbowałem to wyskakuje potem zawsze ten komunikat 403 forbidden

Jak kropki i przecinki wrócą z wakacji to mnie możesz spingować, żebym zerknął w temat. Ogólnie jak opiszesz jak chcesz, żeby te domeny działały w sposób zrozumiały i czytelny wtedy mogę spróbować pomóc.

Proszę nie czepiać .

Jak dodać kilka domen i jaka konfiguracja ma być w ustawieniach www.Proszę o pomoc

Ja się nie czepiam, po prostu zwracam delikatnie Twoją uwagę na to czemu nie otrzymujesz sensownej pomocy, albo w ogóle odpowiedzi. Po prostu nie umiesz opisać problemu ani tego co chcesz osiągnąć. Przykro mi ale jeśli masz problem z komunikacją nie możesz oczekiwać, że ktoś się domyśli albo zgadnie lub zacznie czytać w Twoich myślach.

To zależy jak chcesz je skonfigurować (jak chcesz żeby działały).

Niestety, ale jakie pytanie taka odpowiedź.

Ogólnie to autor chce sobie zrobić krzywdę.

Jak strona ma być jedna, a ma prowadzić do niej kilka domen, to lepiej ustawić po prostu jedną domenę do katalogu z separacją, a inne zrobić do niej przez 301. Wada rozwiązania jest taka, że te dodatkowe domeny będą się gorzej pozycjonowały w Google, a główna może zostać uznana za jakąś spamersko-farmerską.

Jak ma to być kilka stron, każda z własną domeną, a wszystkie mają być w katalogu domeny, to trzeba w katalogu domeny utworzyć podkatalog dla każdej z nich i w ustawieniach domen przypisać do nich te podkatalogi z separacją serwisu.

Po prostu napisz najprościej co chcesz osiągnąć i co jest teraz, bo aktualnie to są tylko domysły.

To mam być kilka domen i każda inna strona pod folder choćby pod nazwą domeną i jaka konfiguracja ma być w ustawieniach www.