Witam
Odkąd zauktolizowałęm router do nowszej wersji firm ware. Zaczeło się z błędem The Country Code is not exist! Please enter Country Code. I Od tej pory nie mogę włączyć wifi w tym routerzę. Wiec przeniosłem się na oprogramowanei układowe asus wrt merlin Firmware Version:[386.4]. Myślałęm że to rozwiąże problem, ale problem nadal pozostał. W ogóle się męcze ponad 4 dni odpalić wifi w tym routerze. Szukam poradników i nic nie mogę z tym zrobić. Proszę o pomoc bardzo.
Dziękuje z góry, pozdrawiam.
Country code?? T/o brzmi jak jakiś kod regionalny… W manualu nic nie piszą??
Nic niema w manualu. To jest nowa usterka. Sprawdzałem tam jest tylko aby automatycznie stworzyć sieć. A to nie pomaga.
Edit: Wyczytałęm że to może być uszkodzenie fabryczne. Wieć kupiłem nowy router który jest w drodze. Router XIAOMI Mi Router Wi-Fi 6 AX9000.
Wifi jest na channel 0 i nie idzie zmienić tylko na automatyczny który channel też jest 0. na obu sieciach. Wieć myśle że wada, więc wymieniam. Chodź możemy jeszcze coś pokombinować tylko nie wiem co…
Mam go i nie będziesz żałował, ale nie ma ustawień VLAN w obecnej wersji firmware 3.40.
co znaczy Vlan? chodzi o wifi. Mam nadzieje że nie będzie problemu jak wcześniej, albo z konfiguracją czegoś… ale dzięki za opinie .
VLan to ustawienia dla dostawcy jak np Orange światłowód, czy T-Mobile światłowód. Ustawienia dostępu do internetu zwane WAN. Jak twój dostawca internetu takich ustawień nie wymaga tylko idzie automatycznie czy przez DHCP dostawcy to nie ważne
Ja mam vectre. ok a napisz? Czy będzie problem z czymś?. Nie wymaga. dzięki wielkie U mnie jest DHCP.
Tu masz ustawienia WiFi. Mi wszystko działa, a mialem już Asusy, TP-Linka w przybliżonej cenie i AX9000 zwala je wszystkie z nóg stabilnością i działaniem.
To tak jak u mnie INEA
ASUSy mają mnóstwo opcji i ustawień, które raz działają, raz nie i wbrew wszystkiemu te ich Asus-WRT bardziej spaprane niż się wszystkim wydaje zarówno w tanich jak i drogich modelach.
Cześć
No włąśnie mam merlina i błąd pozostał z pierwszego postu. ech …
Zauważyłem że kanał(channel) jest na 0 albo automatyczny i nie mogę zmienić. Wifi padło w routerzę?.
Po wgraniu Merlina powinieneś zrobić factory default firmware. Bądź co bądź to inne niż oryginalny firmware.
Zrobiłem tak wcześniej . Problem pozostał . Ten pierwszy skrin był z merlina i to po resecie nawet.
To pokazuje, że Asus dzisiaj to już nie ten Asus co kiedyś Ja mialem AX55 miał możliwość włączenia DoH dla DNS. włączam i zero reakcji.
Może źle weryfikujesz po czym leci zapytanie o adres domeny.
No chyba, że zakładasz że jak coś zbanował OpenDNS (PhishTank), AdGuard (np. Chinaski1 and lolka4toli) lub NextDNS (NASK, StevenBlack) ma ci się już nie ładować.
Nie w tym rzecz. Rzecz w tym, ze gdy wybrałem serwer i dałem Zapisz pisało wyłączone. Ewidentny byk w firmware za spirą kasę.
Mam nowy router Xiaomi mi ax9000. Świetny jest. Ale przesadziliście z zasięgem. Na końcu w mieszkaniu w rogu brakuję jednej kreski zasięgu na 5G. a mieszkanie nie jest jakieś duże. mam tam prędkość 470 mb/s na laptopie i 520mb/s(prawdopodobnie) na telefonie. Ściany są 3 bardzo gróbe i to cementowe ze starego budownictwa. Router trzymam na parapecie. Gdyż na szafe dać nie mogę bo jest zakrótki kabelek do ładowania. Włączyłęm wstęczną kompatybilność do Wifi 5. Żeby działało również na starszych urządzeniach co nie mają wifi 6. Zastanawia mnie to czy moc przez to nie spadła?. Internet mam 600mb/s. W pokoju głównym mam wszędzie 650mb/s aż na 5g zwykłym i na Gaming. W pokoju obok 570 mb/s na telefonie za bardzo grubymi ścianami. Da się coś zrobić żeby był pełny zasięg w ostatnim pokoju i może prędkość ?
Wiecie co? Ustawiłęm router ustawiłęm miejscja routera inaczej. Router dalej na parapecie. Skierowałęm anteny w kierunku pokoju ostatniego gdzie jest laptop. Tak! Są wszystkie kreski. Ale prędkość spadła. Na telefonie z 400 mb/s prawie do 420 mb/s tylko. A było 500 coś mb/s.
Wyłączyłęm wifi 5. Zostałęm na wifi 6 a kreski 1 znowu brakuję :/. Prędkość pokazało 330-400 mb/s tylko. Wyczytałęm że wifi 6 jest kompatybilne z wifi 5. Wieć tak zostawiłem.
Mówisz o wyłączonym wifi5 Compatible?
Wszystko zależy od ustawienia routera, to bardzo wpływa na zasięg. Czym wyżej tym lepiej i brak przeszkód jakichkolwiek. Wtedy sygnał ma się rozwalić. Na smartfonie wyłącz dane komórkowe i wtedy zobacz jak działa WiFi. Na moim Xr mimo jednej kreski po chamsku przelacza na dane komórkowe i wyglada jak by nie łapał tej jednej kreski.
Fizyki w żaden sposób nie oszukasz. Możesz rozważysz Xiaomi Mi Mech AX3000 i gdzieś po środku miedzy nimi, ale czy do da pełna prędkość po wifi wszędzie, wątpię bardzo. Nic nie zastąpi kabla.