Tak. miałęm wczęśniej włączone wifi 5 compatible. Teraz jest na wyłączonym. Ma być włączone czy wyłączone ?.
Ok pomyśle jak dać router na szafe, ale kurcze kabel zasilający jest o wiele zakrótki a gniazko mocno obciążone.
W pokoju na głównym laptopie przy biurku mam pełne 650 mb/s czasem nawet. Po wifi na 5G i 5G Gaming.
Jak nie masz jakichś starych urządzeń to Compatible 5G możesz wyłączyć.
Kup w jakiejś hurtowni elektrycznej przedłużacz i dostanie do gniazdka.
Zawsze czym dalej od routera transfer będzie niższy. Na razie tak cudownej technologii nie wymyślili nawet w 5G komórkowym
Jednak jest lepiej bez wifi 5 comatible. Działą na laptopie, które jest wifi 5 a i tak dużo lepiej niż poprzedni router. Chodź nie są to wyniki jak w testach tego routera w internecie. Oki zadowolony jestem. Tyle że 5g ma tam full zasięg, a 5G Game brakuję jednej kreski. Za 3 betowanymi ścianami bardzo grubymi co są jak kilka. Więc pewnie wynik reweracyjny. 400 coś mb/s. A w pokoju obok głównego jest w najlepszych sytuacjach 580 mb/s.
EDIT: To Co temat jako rozwiązany ?. Jedynie co mogę zrobić to chyba dać na szafę, ale nie czuję takiej potrzeby. Na parapecie jest wystarczająco mocny
Ja mam na szafie i na dodatek w pudełku razem z ONT i zasięg jest dużo lepszy niż na niższym poziomie. Przedłużacz Armac ArColor 3m podłączony do listwy Natec Extreme Media SP5 po drugiej stronie biurka i do przedłużacza Router i ONT. Obok mam też Bluetooth wpięty do huba na przedłużaczu z obustronnym USB i żeby stał w miejscu, siedzi zamknięty w latarni razem z odbiornikiem myszki. Słuchawki i głośnik nie zrywają połączenia z laptopem poza pokojem. Przykleiłem też zaczepy z Actiona, żeby kable były mniej dokuczliwe i nie leżały w zmiennej pozycji
Ja wyłączyłem to inteligentne Wi-Fi bo zaczęło mnie wkurzać. Ni z gruchy, nie z pietruchy przerzuca na 2.4Ghz. Czyli to działa wszędzie tak samo i jest dla picu.
Dałem router na szafe w pokoju. To jest wynik w ostatnim pokoju za 3/4 ścianami bardzo grubymi betonowe. Nadal brakuję jednej kreski zasięgu na wifi 5G Game a zwykłe 5G ma lepsze wyniki( to wynik z zwykłego 5G). Niż sieć 5G Game.
Niesamowity Test ! Na telefonie Samsung S22 Prędkośći Lepsze niż na moim drogim nowym laptopie wow!!. [URL=[Speedtest od Ookla – globalny test prędkości łącza szerokopasmowego]/URL]
To jest wynik w pokoju obok za dwoma strasznie gróbymi ścianami jak 6/7 ścian zwykłych cienkich.
W ostatnim pokoju gdzie jest dużo ścian:
[URL=[Speedtest od Ookla – globalny test prędkości łącza szerokopasmowego]/URL] Na telefonie Samsung S22.
Czyli Xiaomi AX9000 pokonał Connecta od UPC.
Wow jednak spoko się sprawuję. Poprostu to urządzenia ograniczały. Na S22 Jest idealnie. Myślałem że to nie jest możliwe :D. Jakbym mógł to bym wziął internet 1gb/s ale na moim adresie jest tylko Multiemedia która zmieniła się w Vectre. Oferują tylko do 600 mb/s w ofercie :/. Ale i tak spoko. Ogromna różnica w porównaniu do Asus gt-ac29000 rog rapture.
Ilość c anten w Xiaomi i każda z nich ma sprzętowy wzmacniacz swoje robi.
Wgrałeś firmware 3.0.40 bo to obecnie najnowsza wersja?
Tak mam juz.
Cześć Witam. Chciałbytm zmienić internet na orange pod warunkiem ONT. Mam ważne pytanie czy router xiami ax9000 obsłuży internet od range 1GB/s?.
Xiaomi AX9000 posiada port WAN oraz LAN 1 2.5Gb/s. Jednak ONT od dostawcy też musiał by mieć port ethernet 2.5Gb/s. Z tego co się orientuje dostawcy nie dają takich do domu więc pełnego 1Gb/s raczej nie będzie.
Dodatkowo Orange daje swój Smart WiFi z technologią Ax i z tego co przynajmniej widać na poniższym filmiku Orange światłowód wpinają bezpośrednio w router więc jest bez ONT.
Chciałem wiedzieć choćby czy zadziała w ogóle z routerem. Bo router xiaomi ax9000 w ustawieniach na stronie router’a nie ma do wyboru (fftp?) Od światłowodu, w wyboru rodzaju internetu jest tylko DHCP i statyczny. Nie ma jak wpisać nawet loginu czy hasła do sieci.
Nie rozumiem o co ci chodzi?
Xiaomi nie ma ustawień FTP, ale wgraj na iPhone aplikacje Mi Home tam są ustawienia dla dysków podłączonych i konfiguracji co chcesz w sieci lokalnej udostępniać. Niestety FTP nie ma. Do tego najlepiej zainwestować w NAS bo te FTP w routerach bez VPN to ryzyko jak napisanie peselu i seri dowodu osobistego na czole i chodzenie tak.
Zmienianie operatora dla FTP w jego routerze przy podłączonym do routera Orange Xiaomi bez sensu całkowicie. Inwestuj w NAS
Ok napiszę w miarę jasno.
Czy orange internet z ONT zadziała normalnie i się podłaczy oraz skonfiguruję w routerze pod światłowód. Czy prędkość do 600 mb/s będzie ograniczana z 1 gb/s w oragne przez ONT?.