Orange nie daje oddzielnie ONT i router tylko daje router, do którego bezpośrednio podłącza się światłowód. Chyba, ze czegoś na stronie nie pisze, ale filmiki na YT pokazują, że właśnie tak jest czy to w domki czy w mieszkaniu, w bloku.
Port WAN i LAN w routerach od dostawcy∑ ma maks 1Gb/s, ale nie uzyskasz tego gdyż dla bezpieczeństwa sprzętu, żeby nie uległ awarii mniej więcej jest to ograniczane do 900950Mb/s.
Żeby uzyskać pełny 1Gb/s zarówno router, ONT lub tak jak w Orange router z wbudowanym ONT poniekąd oraz komputer muszą mieć porty 2.5Gb/s. W komputerach to zadkosc. Xiaomi AX9000 ma WAN i LAN1 2.5Gb/s, ale musiałbyś do komputera dokupić konwerter z USB 3.0 na kontroler sieciowy 2.5Gb/s oraz router Orange lub ONT w UPC musiał by mieć port ethernet 2.5Gb/s.
Xiaomi. Chociaż o router orange też chciałbym wiedzieć.
Zadałem pytanie na forum orange.
na forum napisali :
masz spore wymagania, całkowicie NAT nie da się otworzyć, ONT załatw od Orange i wtedy skorzystasz że swojego routera Xiaomi, konfiguracja jest prosta,
To nie da się otworzyć NAT i przekierowywać porty w Orange? Żeby oba były otwarte i jeszcze upnp?
Po pierwsze to żeby otworzyć porty musisz mieć wykupione operatora publiczen IP, zmienne lub statycżonę. Po drugie router musi mieć takie opcje. Xiaomi ma, Orange nie wiem.
Orange nie musi ci dać nawet jak poprosisz. Bo mogą stwierdzić, ze tak nie robią i mają swoje standardy. Wtedy nawet mając publiczne IP wykupione po podłączeniu Xiaomi do routera Orange jesteś już za podwójnym NATem, chyba ze Xiaomi przełączysz w switch modę.
A powiedz jeszcze proszę czy obsługuję konfigurację Vlan albo chciaż czy sam wykryję i ustawi się?. Publiczne ip wykupię bez problemu. Da radę załatwić ONT myślę.
Jeżeli Orange ustawi logowanie na ONT to Xiaomi powinien pójść na Auto.
Jeżeli Orange standardowo wpina światłowód w router za ONT mogą kazać sobie xsplsviv. Nie są to rzeczy za sto złotych.
Czemu chces na sile Orange zamiast UPC?
U mnei nie ma UPC. U mnie jest tylko multimedia, która zmieniła się w vectre. Orange mieli zrobić w tym roku i jeszcze nie wiem bo nie byłem w salonie. Nic niema tutaj. Tylko obecnie vectra i sieci bezprzewodowe.
Bo obecny nie oferuję 1Gb/s a tylko do 600mb/s. Dzięki to najwyżej będę musiał zostać na 600 mb/s :(. jeżeli nat będzie zablokowany i włąsnego routera nie da rady podłączyć.
A sprawdzasz chociaż czy często wykorzystujesz tą prędkość w całości? Ciężko ci poczekać kilka minut lub nawet pół godziny więcej przy pobieraniu kilku lub kilkudziesięciu gigabajtów? Ja mam tylko 100Mb/s i z części stron nie mogę pobrać niczego nawet z taką prędkością, bo są przeciążone w różnych momentach.
To samo mialem przez styczeń w INEA. Okazało się, ze mieli awarie bo reszta klientów zaczęła zgłaszać. Nagle dostałem sms, ze w godzinach tych i tych tego dnia będzie konserwacja łączy i mogą być przerwy w dostępie do internetu. Po tym nie zależnie od strony, serwera, godziny dnia i nocy Zasowa z większości maks ponad 600Mb/s czyli średnio 76-78Mb/s. Tez myślałem, ze to wina serwerów, z których pobierałem, a to się okazało wina operatora coś im nawaliło.
Zresztą chyba gdzieś w tym temacie o tym nawet wspominałem, może to było w lutym, nie pamietam teraz
U mnie to akurat maksymalna prędkość od miejscowego operatora IST niedawno przejętego przez Netię, na najtańszym planie. Często bardzo wolno pobierają się pliki z SourceForge Uptodown i Softpedii, zazwyczaj do 3-5 razy szybciej niż wynosi prędkość Aero2, a w tym samym czasie film z YouTube pobiera się z pełną lub prawie pełną prędkością
Hej
Dziękuje to pozostaję u swojego dostawcy internety. Jednak ta prędkość jest wystarczająca :D. W razie czege się spytam o 1gb/s. Dzięki za pomoc :D.
Witam
Przesiadłęm się z internetu z Multimedi na Vecre. Mam adres IP początek 178.xxx.xxx.xx. Nie wiem właśnie czy to publiczne IP. Nie wiem jak to sprawdzić. Nat chyba nie działa poprawnie, jest z tym problem. Technik mówił że będzie tak jak na poprzedniej umowie. Tryb mostka prosiłem żeby ustalił a on będzie tak jak wcześniej na umowie. Nie mam dostępu do panelu konfiguracji Wifi w Vectrze, a było to zgłaszane przy podpisywaniu umowy. Ale zapomniałem Zgłosić że chce publiczne IP, bo wyczytałęm w dziale pytań i odpowiedzi że zazwyczaj od początku jest Dynamiczny Publiczny adres Ip. Dynamiczny napewno mam, ale czy publiczny to wątpie. Są 4 portyw modemie. Jest to nowy modem Techicolor z Wifi 6. Powiedział że 3 port modemie to publiczny adres dynamiczny IP. Mam pod to podłączone. A 4 port w modemie to statyczny adres ip. Proszę o pomoc.
PS: Prędkość mam nadal 600mb/s ale zatem 60mb/s upload. Powiedzili żę prędkość 1200 mb/s jest obecncie nie dostępna i jest testowana. Za parę miesięcy jak będzie dostępna to bez problemu se podwyższe prędkość do 1200 mb/s na umowie o 15 zł więcej.
Kiedyś pod innym nickiem (zmieniłem bo wywoływał agresje i sianie propagandy na forum) pisałem ci, ze jeśli modem taki czy inny ma port 1Gb/s to więcej jak 950Mb/s nie osiągniesz. Modem, od operatora ustawiony w tryb bridge lub twój musi posiadać port LAN conajmniej 2,4 Gb/s, abyś osiagnął więcej niż 1 Gb/s. Oprócz tego karta sieciowa, kablowa, w komputerze tez musi taki port posiadać. Drogie płyty główne, godnie gamingowe lub do overclockingu posiadają takie porty, ale tez nie zawsze.
Po co ci 1+ Gb/s skoro i tak asymetryczny czyli upload dużo niższy? Patrzyłem i nie mogę wygooglować w Polsce drugiego operatora światłowodu, który dla domu daje światłowód symetryczny oprócz INEA. Może Google nie wyszukuje małych lokalnych operatorów.
Ja patrząc na ceny w zeszłym roku pod koniec lipca jak mialem wybór asymetryczny i symetryczny od Idea gdzie każdy inny operator musi mi doliczyć 20 zł za utrzymanie łączą, które idzie dla INEA, stwierdziłem, ze się to nie opłaca. Play już ma drożej asymetryczny światłowód, a reszta kwestia czasu. INEA może podniesie dla nowych klientów, a może nie bo jest bezkonkurencyjna narazie.
To jeszcze musisz mieć PON z 2.5Gbps, albo modem od dostawcy w trybie bridge z conajmiej jednym LAN 2.5 Gbps. Nawet za dodatkową opłata nie wiem czy jakiś operator takie coś daje nawet dla firm.
W laptopie gdy wejdziesz w sterownik karty sieciowej LAN i wybierzesz zaawansowaleune masz do wybory 2500 prędkość? Możesz tak na sztywno ustawić?