Nielegalne sciąganie plików z sieci - dyskusja

Jeszcze jedno, teraz się pojawiają różne programy do ściągania mp3 z sieci.

I coraz częściej słyszę określenie: "Po co p2p, skoro jest wrzuta.pl?"

Do wrzuty nawet żaden program niepotrzebny, wystarczy przeglądarka.

Co do samego tematu: myślę, że pobieranie filmów i muzyki na własny użytek (bez udostępniania!) jest jeszcze dopuszczalne, ale już programów i gier komercyjnych - nie. Zresztą polskie prawo to potwierdza.

Krzysztof 7 , nie wiem jakim cudem do tej pory żaden moderator tego nie zauważył, ale na forum używamy polskich znaków. Proszę wyedytować swoje posty i poprawić co trzeba. Niezastosowanie się do prośby będzie skutkowało przeniesieniem tematu do śmietnika.

Ja ciekaw jestem jak jest np z kopiowaniem na własny użytek filmów wypożyczonych legalnie z wypożyczalni dvd ? czy też jest to nie legalne?

Jeszcze nie miałem okazji pobrać, serio…

Właśnie, i transfer śmiga… Co czasami może być problemem w p2p.

to jak…nagrywanie na własny użytek filmu z TV jest legalne, a zassanie muzyki na własny użytek już nie??? a nagranie muzyki z radia jest legalne…a z internetowego??

Pobieranie (ale już nie udostępnianie, np. przez p2p!) muzyki na własny użytek nie jest przestępstwem zgodnie z kodeksem karnym. Jedynie może narazić nas na konieczność zapłaty odszkodowania w procesie cywilnym założonym przez właściciela praw autorskich, ale ze względu na niską wartość utworu zazwyczaj producentom się to nie opłaca, dlatego brak podobnych spraw w Polsce.

Nagrywanie muzyki z radia tradycyjnego i internetowego na własny użytek jest dopuszczalne.

A jeśli pobiera się gry z internetu lub programy(płatne np. wiedźmin lub nero z serialem) i się ich nie udostępnia to jest karalne

Tak! Nawet pobieranie programów komercyjnych i płatnych gier z crackami jest nielegalne. Grozi za to nawet odpowiedzialność karna. Przepisy w tym przypadku są bardziej ostre niż przy muzyce i filmach.

Ponieważ na p2p, torrent etc. pobierasz to na własny dysk i słuchasz kiedy chcesz :slight_smile:

A jak słuchasz muzyki na wrzuta.pl to najpierw musisz ją zbuforować (no jakieś 2 minuty przy moim łączu 320kb/s biorąc pod uwagę, że plik jest w formacie mp3 i waży 3mb oraz jego długość nie przekracza 3 minut :))

Kolejna sprawa to playlisty. Na wrzucie nie ma czegoś takiego jak playlista.

Faktem jest też to, że jak zostawiamy buforujący się plik i otwieramy nową kartę w przeglądarce, to net robi się wolniejszy o jakieś 80%! Nie wiem jak jest na lepszych łączach ale na moim tak jest.

Wszystko przemawia na korzyść p2p :stuck_out_tongue:

Oprócz tego, że nas policja zgarnie ;D

Fajnym dodatkiem jest Deezer (http://www.deezer.com/)

Jest to jakby internetowy odtwarzacz mp3 :slight_smile:

Całkiem fajny, mam tam konto. Dużo mp3jek w różnych typach muzyki.

Ale ciągle ten bufor! Jak ktoś lubi słuchać idealnie brzmiącej muzyki to sobie nie posłucha :smiley: Bo się tnie xD

I tak wiemy, że ludzie którzy używają oryginalnego oprogramowania to jakieś 5-10% internautów polskich :smiley:

Policja może walczyć z piractwem ale tacy “niedzielni piraci” (muzyka z p2p, torrent, jakiś filmik, gra ale tylko dla siebie) nadal będą.

Tego nic nie zmieni :slight_smile:

no to moi kumple muszą uważać :wink:

Bzdura, przecież nie jest tajemnicą, że w łatwy sposób można pobrać piosenkę z wrzuty na dysk i odsłuchiwać ją np. w odtwarzaczu mp3. Sam nie polecam używania p2p ze względu na konieczność udostępniania tego, co się pobiera.

Tak bo ztego co wyczytałem na stronie płyte nabyłeś w legalny sposób :slight_smile:

** Freedom ** po co tak filozofujesz z tą wrzutą że nie ma playlisty itp. jak plik możesz z tego serwisu legalnie pobrać :wink:

Można mieć hity za darmo.

Kiedyś ktos bardzo mądry powiedział: “jakby chcieli łapać każdego kto ściąga nielegalne pliki to wszyscy by siedzieli w więzieniu” :smiley:

A czy Wy boicie sie ewentualnego nalotu przez co ograniczacie ściąganie z sieci?

Aha…co dają programy w stylu PeerGuardian i czy warto je stosować?

Pozdrawiam :slight_smile:

Wogólę takie ściąganie to rzecz jakaś głupia autorzy męczą się abyśmy za free mogli to z neta pobrać??

Nikt ich do tego nie zmusza… Jeśli da się ściągnąć płatny utwór za darmo nie łamiąc przy tym prawa to oni nic nie mogą :stuck_out_tongue:

Najlepiej tak powiedziec. A za jakis czas nic nowego nie wyjdzie bo wszyscy wykonawcy z glodu poumieraja.

rzeczywiście był mądry… a jaki błyskotliwy :stuck_out_tongue:

Toś się napisał. :mrgreen:

My się chyba nie zrozumieliśmy:

Link do odsłuchania

A to:

Link do ściągnięcia

audio/ = audio/file