Nieprawidłowy sterownik DirectSound Kod błędu 88780078

prosze o pomoc nie dziala mi dzwiek po formatowaniu… nie mam zielonego pojecia co z tym zrobic… prosze o jakies rady ja jestem calkiem zielona w tych sprawach…

ewelka_16 , przejrzyj kilka ostatnich postów w tym wątku i zobacz, jakie informacje ludzie podawali (system, model płyty głównej, karty dźwiękowej itd.).

Hej!

Potrzebuje pomocy…

Zainstalowałem system na nowo i nie moge sluchac muzyki. miedzy innymi vinampa :frowning: Gdy probuje wlaczyc plik system wystawia mi taka wiadomosc: N ieprawidłowy sterownik Direct Sound.Zainstaluj odpowiednie sterowniki lub wybierz urzadzenie w konfiguracji.Kod bełedu 88780078

Moja płyta :

Nvidia 650i Quad Core Ultra

Karta dzwiękowa:

Realtek HD

system operacyjny XP

Prosze o pomoc.

Pozdrawiam

To chipset płyty głównej.

Pobierz program Everest Ultimate Edition.

Otwórz program, ikona Komputer, ikona Podsumowani i spisz informację z pozycji: Nazwa płyty głównej.

Jaki posiadasz system operacyjny ?

Hej!

Dziekuje za odzwew i chec pomocy :slight_smile:

płyta głowna:

ASRock Penrym 1600SLI-110db

system operacyjny :

Windows XP

Pozdro

Seb86mu!

Mała poprawka …

ASRock Penryn 1600SLI-110db

Najpierw pobierz i zainstaluj sterowniki do chipsetu płyty głównej. Po instalacji uruchom ponownie komputer.

Następnie pobierz i zainstaluj sterowniki do karty dźwiękowej. Po instalacji uruchom ponownie komputer.

Na końcu zainstaluj najnowsze biblioteki DirectX 9.0c (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX 9.0c).

Jeżeli będzie problem z instalacją sterownika do karty dźwiękowej, to zainstaluj najpierw poprawkę do kart dźwiękowych HD -> Microsoft UAA KB888111, a dopiero potem sterowniki do karty dźwiękowej.

Witam i baaardzo prosze o pomoc nie dziala mi dzwiek :frowning: . wyskakuje blad- nieprawidlowe sterowniki DirectSound a kod bledu 88780078. Karta dzwiekowa VIA VT8237A/8251 High Definition Audio Controller a nazwa płyty glownej nieznana. Bardzo bardzo prosze o pomoc.

Hej, mam nadzieje ze moze uda sie i mi pomoc :wink:

Mam ten sam problem co gosiaq

Nazwa płyty głównej to: ECS K7S5A ( 5PCI, 1AGP, 1AMR, 2SDR DIMM, 2DDR DIMM, Audio)

Karta dźwiękowa: SiS 7012 Audio Device

probowalam zainstalowac sterownik sis 7012 audio driver ale wyskakuje mi cos takiego: -536870397 i instalacja nie moze zostac zakonczona.

Bylabym bardzo wdzieczna za pomoc :slight_smile:

pozdrawiam

Violet27 , pobierz program Everest Ultimate Edition.

Otwórz program, ikona Komputer, ikona Podsumowanie i spisz informację z pozycji: Nazwa płyty głównej.

energizer_ka

energizer_ka , jeżeli instalacja SIS 7012 Audio Device nie pomaga, to pobierz i zainstaluj ten sterownik do karty dźwiękowej. Po instalacji uruchom ponownie komputer.

pobrałam. Ciemna jestem strasznie, ale jak mam go zainstalowac? nie ma zadnego setup…

w panelu sterowania wyswietla mi ze brak jest urzadzenia audio

Musisz zainstalować ten sterownik przez Menadżer Urządzeń.

Wejdź w Menadżer Urządzeń, kliknij prawym przyciskiem myszy na karcie dźwiękowej (przy której jest żółty znak zapytania, bądź wykrzyknik) i wybierz “Aktualizuj sterownik”, wskaż sterownik z określonej lokalizacji, czyli wskaż folder z wypakowanymi plikami sterownika, a konkretnie plik z rozszerzeniem .INF.

w menadżerze urzadzen w ogole nie widac karty dzwiekowej…

a w sterownikach nie mam pliku z rozszerzeniem .inf. kurcze chyba cos tu jest nie tak albo ja zle robie

energizer_ka , czy w Menadżerze Urządzeń masz jakieś żółte wykrzykniki bądź znaki zapytania ?

Jaki posiadasz system operacyjny ? jeżeli Windows XP, to Service Pack 2 masz zainstalowany ?

Pobierz i zainstaluj program Everest Ultimate Edition.

Otwórz program, ikona Komputer, ikona Podsumowanie i spisz informację z pozycji: Mikroukład płyty głównej.

mam zainstalowanego xp professional, w menadzerze znak zapytania mam tylko przy creative live cam vista IM.

w mikroukladzie plyty głownej jest SIS 735.

energizer_ka , czy wcześniej (zanim założyłaś posta z problemem na tym Forum) instalowałaś jakieś sterowniki do karty dźwiękowej ?

Dźwięk wcześniej w ogóle był ?

Może po prostu instalator tego sterownika jest uszkodzony.

Pobierz i zainstaluj ten sterownik -> SIS 7012 Audio Driver. Po instalacji uruchom ponownie komputer.

nie, nic nie instalowalam. Dzwiek mi zniknal po przeinstalowaniu systemu, wczesniej byl.

Wygląda na to, jakby chipset płyty głównej w ogóle nie wykrywał karty dźwiękowej.

Sterowniki do chipsetu SIS 735 instalują się wraz z systemem operacyjnym, więc tutaj problemu na pewno nie ma.

Chipset powinien rozpoznawać kartę dźwiękową, jako nieznane urządzenie.

Czy przypadkiem nie masz wyłączonej karty dźwiękowej w BIOSie ?

Odszukaj w BIOSie jednej z pozycji:

AC’97 Audio Device , lub

Onboard Audio Device , lub

Onboard AC’97 Audio , lub

AC’97 Audio Codec , lub

Audio Codec , bądź podobnie.

Jeżeli odnajdziesz w BIOSie którąkolwiek z tych pozycji, to zmień ustawienie na ENABLED (włączone).

Przed wyjściem z BIOSU zapisz zmianę ustawień.

w biosie bylo ustawione na enabled… da sie w ogole cos z tym zrobic? :frowning:

Próbowałaś zainstalować sterownik SIS 7012 Audio Driver , do którego link podałem wyżej ?

Być może Twój instalator był uszkodzony, dlatego pokazywał się błąd.

EDIT:

Jeżeli powyższy zabieg nie pomoże, to pobierz i zainstaluj C-Media AC97 Audio Drivers 23 kwiecień 2004.

Tym razem z plikiem setup.exe :wink: