prosze o pomoc nie dziala mi dzwiek po formatowaniu… nie mam zielonego pojecia co z tym zrobic… prosze o jakies rady ja jestem calkiem zielona w tych sprawach…
ewelka_16 , przejrzyj kilka ostatnich postów w tym wątku i zobacz, jakie informacje ludzie podawali (system, model płyty głównej, karty dźwiękowej itd.).
Hej!
Potrzebuje pomocy…
Zainstalowałem system na nowo i nie moge sluchac muzyki. miedzy innymi vinampa Gdy probuje wlaczyc plik system wystawia mi taka wiadomosc: N ieprawidłowy sterownik Direct Sound.Zainstaluj odpowiednie sterowniki lub wybierz urzadzenie w konfiguracji.Kod bełedu 88780078
Moja płyta :
Nvidia 650i Quad Core Ultra
Karta dzwiękowa:
Realtek HD
system operacyjny XP
Prosze o pomoc.
Pozdrawiam
To chipset płyty głównej.
Pobierz program Everest Ultimate Edition.
Otwórz program, ikona Komputer, ikona Podsumowani i spisz informację z pozycji: Nazwa płyty głównej.
Jaki posiadasz system operacyjny ?
Hej!
Dziekuje za odzwew i chec pomocy
płyta głowna:
ASRock Penrym 1600SLI-110db
system operacyjny :
Windows XP
Pozdro
Seb86mu!
Mała poprawka …
ASRock Penryn 1600SLI-110db
Najpierw pobierz i zainstaluj sterowniki do chipsetu płyty głównej. Po instalacji uruchom ponownie komputer.
Następnie pobierz i zainstaluj sterowniki do karty dźwiękowej. Po instalacji uruchom ponownie komputer.
Na końcu zainstaluj najnowsze biblioteki DirectX 9.0c (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX 9.0c).
Jeżeli będzie problem z instalacją sterownika do karty dźwiękowej, to zainstaluj najpierw poprawkę do kart dźwiękowych HD -> Microsoft UAA KB888111, a dopiero potem sterowniki do karty dźwiękowej.
Witam i baaardzo prosze o pomoc nie dziala mi dzwiek . wyskakuje blad- nieprawidlowe sterowniki DirectSound a kod bledu 88780078. Karta dzwiekowa VIA VT8237A/8251 High Definition Audio Controller a nazwa płyty glownej nieznana. Bardzo bardzo prosze o pomoc.
Hej, mam nadzieje ze moze uda sie i mi pomoc
Mam ten sam problem co gosiaq
Nazwa płyty głównej to: ECS K7S5A ( 5PCI, 1AGP, 1AMR, 2SDR DIMM, 2DDR DIMM, Audio)
Karta dźwiękowa: SiS 7012 Audio Device
probowalam zainstalowac sterownik sis 7012 audio driver ale wyskakuje mi cos takiego: -536870397 i instalacja nie moze zostac zakonczona.
Bylabym bardzo wdzieczna za pomoc
pozdrawiam
Violet27 , pobierz program Everest Ultimate Edition.
Otwórz program, ikona Komputer, ikona Podsumowanie i spisz informację z pozycji: Nazwa płyty głównej.
energizer_ka
energizer_ka , jeżeli instalacja SIS 7012 Audio Device nie pomaga, to pobierz i zainstaluj ten sterownik do karty dźwiękowej. Po instalacji uruchom ponownie komputer.
pobrałam. Ciemna jestem strasznie, ale jak mam go zainstalowac? nie ma zadnego setup…
w panelu sterowania wyswietla mi ze brak jest urzadzenia audio
Musisz zainstalować ten sterownik przez Menadżer Urządzeń.
Wejdź w Menadżer Urządzeń, kliknij prawym przyciskiem myszy na karcie dźwiękowej (przy której jest żółty znak zapytania, bądź wykrzyknik) i wybierz “Aktualizuj sterownik”, wskaż sterownik z określonej lokalizacji, czyli wskaż folder z wypakowanymi plikami sterownika, a konkretnie plik z rozszerzeniem .INF.
w menadżerze urzadzen w ogole nie widac karty dzwiekowej…
a w sterownikach nie mam pliku z rozszerzeniem .inf. kurcze chyba cos tu jest nie tak albo ja zle robie
energizer_ka , czy w Menadżerze Urządzeń masz jakieś żółte wykrzykniki bądź znaki zapytania ?
Jaki posiadasz system operacyjny ? jeżeli Windows XP, to Service Pack 2 masz zainstalowany ?
Pobierz i zainstaluj program Everest Ultimate Edition.
Otwórz program, ikona Komputer, ikona Podsumowanie i spisz informację z pozycji: Mikroukład płyty głównej.
mam zainstalowanego xp professional, w menadzerze znak zapytania mam tylko przy creative live cam vista IM.
w mikroukladzie plyty głownej jest SIS 735.
energizer_ka , czy wcześniej (zanim założyłaś posta z problemem na tym Forum) instalowałaś jakieś sterowniki do karty dźwiękowej ?
Dźwięk wcześniej w ogóle był ?
Może po prostu instalator tego sterownika jest uszkodzony.
Pobierz i zainstaluj ten sterownik -> SIS 7012 Audio Driver. Po instalacji uruchom ponownie komputer.
nie, nic nie instalowalam. Dzwiek mi zniknal po przeinstalowaniu systemu, wczesniej byl.
Wygląda na to, jakby chipset płyty głównej w ogóle nie wykrywał karty dźwiękowej.
Sterowniki do chipsetu SIS 735 instalują się wraz z systemem operacyjnym, więc tutaj problemu na pewno nie ma.
Chipset powinien rozpoznawać kartę dźwiękową, jako nieznane urządzenie.
Czy przypadkiem nie masz wyłączonej karty dźwiękowej w BIOSie ?
Odszukaj w BIOSie jednej z pozycji:
AC’97 Audio Device , lub
Onboard Audio Device , lub
Onboard AC’97 Audio , lub
AC’97 Audio Codec , lub
Audio Codec , bądź podobnie.
Jeżeli odnajdziesz w BIOSie którąkolwiek z tych pozycji, to zmień ustawienie na ENABLED (włączone).
Przed wyjściem z BIOSU zapisz zmianę ustawień.
w biosie bylo ustawione na enabled… da sie w ogole cos z tym zrobic?
Próbowałaś zainstalować sterownik SIS 7012 Audio Driver , do którego link podałem wyżej ?
Być może Twój instalator był uszkodzony, dlatego pokazywał się błąd.
EDIT:
Jeżeli powyższy zabieg nie pomoże, to pobierz i zainstaluj C-Media AC97 Audio Drivers 23 kwiecień 2004.
Tym razem z plikiem setup.exe