Nieprawidłowy sterownik DirectSound Kod błędu 88780078

Witam!

mam taki problem z karta dzwiekowa. nie mam wogole glosu. wyskakuje mi bład : nieprawidłowy sterownik DirectSound. Zainstaluj odpowiednie sterowniki lub wybierz inne urzadzenie w konfiguracji. Kod błedu: 88780078.

Nazwa plyty glownej: Intel Cayman CA810(E)

Mikroukład płyty głownej: Intel Whitney i810

Karta dzwiekowa: BrookTree Bt878 Video Capture Device - Audio Section

system Windows XP

Witam,

Nie ma u mnie w ogóle dźwięku, wyświetla się komunikat; Nieprawidłowy sterownik DirectSound kod błedu 88780078

Płyta główna: Asus A7N8X-X (5PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN)

Karta dźwiękowa: nVIDIA MCP2 - Audio Codec Interface

Proszę o pomoc.

Z góry dziękuję

Także mam problem z dźwiękiem. Miałam format na laptopie i gdy chcę otworzyć Winampa widzę: “Nieprawidłowy sterownik DirectSound (…) Kod błędu 88780078”. Proszę o pomoc, czwarty dzień z tym walczę… Próbowałam nawet w tym wątku poszukać, czy ktoś może miał takie same “dane” (chodzi mi o nazwę płyty głównej i kartę dźwiękową), ale nie znalazłam nikogo takiego z rozwiązanym problemem.

Nazwa płyty głównej: BenQ Joybook A52

Karta dźwiękowa: ATI SB450 - High Definition Audio Controller

System operacyjny: Windows XP Professional wersja 2002

Po sformatowaniu komputera straciłam dźwięk. Jak wszystkim tutaj na forum ciągle wyskakuje ta sama informacja, dotycząca błędu 88780078.

Zbyt długo męczę się bez dźwięku i chyba czas najwyzszy cos z tym zrobić :smiley:

Kto mi pomoże i wyjaśni, co powinnam zrobić w sposób możliwie najprostszy? ![-o<

Nazwa płyty głównej: Gigabyte GA- 7N400E (5PCI, 1AGP, 4DDR DIMM, Audio)

Nazwa karty dźwiękowej: Creative EMU10K1 SB Live! Audio Processor

Z góry dziękuję! :*

Najnowsze aktualizacje z Microsoft Update do komputera wgrane?

Jeżeli tak, to spróbuj z http://kxproject.lugosoft.com/down.php

Powiem tak: już przy instalacji tych sterowników miałam pewne problemy. Najpierw wyskakiwał mi ciągle komunikat, że niby ten program nie przeszedł testów oprogramowania Windows (niestety nie pamiętam, co dokładnie było tam napisane ;/) i że zainstalowanie go może… no, że Windows nie będzie mi działał poprawnie. Najpierw przerwałam instalację, potem jednak zadecydowałam, że zaryzykuję. I zainstalowałam to… coś. Niestety, jak się okazało, wredność mojego komputera nie zna granic. Postanowił się poczciwy Henryczek zemścić za znęcanie się nad nim czasem i uznał, że sterowniki trzeba przeinstalować (cokolwiek to znaczy). W każdym bądź razie na nic mi się zdało to coś z linku, gdyż po prostu mi nie działa.

Ręce opadają. Zna ktoś inny sposób rozwiązania mojego problemu??? ;(

PS. Czy brak tych najnowszych aktualizacji może być przyczyną tego, iż program nie chce mi zainstalować sterowników? Wydawało mi się, że te aktualizacje mam, aczkolwiek mogłam się mylić…

Jaki system i jaki service pack wgrany?

Microsoft Windows XP Professional

Service Pack 2

Ja tez mam problem (nieprawidłowy sterownik DirectSound kod błędu 88780078). Kompletnie się na tym nie znam i proszę o pomoc.

płyta glówna: MSIK8N Neo3-FSR(MS-7135)

karta dzwiękowa: nVIDIA MCP04-Audio Codec Interface

Witam, mam problem ze sterownikiem do karty dźwiękowej - przy instalacji wyrzuca błąd “setup could not detect any sound blaster audio card on your system […]”.

Płyta główna: Intel d865perl

Karta dźwiękowa: sound blaster live!

WIndows: xp sp3

Z góry dziękuję za pomoc :wink: Pozdrawiam

Jaki ma numer na płytce, szukaj np ct4830, lub zobacz czy na kx będzie działać

http://kxproject.com/down.php?language=en

Chipset dźwiękówki:

Sound BLASTER Live! 5.1 Digital

MODEL: SB0220

EMU10K1-JFF

© Creative TECH '97

1H06D01YLQ

@kX

Instalowałem, w ustawieniach grzebałem - dźwięku nie było. W Menadżerze Urządzeń znika tylko jedna z dwóch pozycji “Kontroler multimediów audio”.

//edit

Dobra znalazłem sterownik bezpośrednio do tego modelu i działa jak marzenie :wink: Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

Mam problem, otóż od dwóch dni nie mam dźwięku i wyskakuje mi ten błąd winampie:

Nieprawidłowy sterownik DirectSound Kod błędu 88780078.

Oprócz tego wchodząc w panel sterowania potem dźwięki i urządzenia audio :

urządzenia domyślne pisze mi :brak urządzeń do odtwarzania…

Co do płyty głównej to w aida32 pokazuje mi, że nieznana.

Ale otworzyłem obudowę i pisało : via vt8237r plus.

Nie wiem, czy to coś pomoże…

Ogólnie nie mam dźwięku w całym komputerze: internet, gry, winamp.

Bardzo proszę o pomoc !!

Z góry dziękuje.

GG:3921162 piszcie na gg lub pod tematem :slight_smile:

Mam taki sam problem, działa mi tylko dźwięk windows, już 2 dzień próbuję coś z tym zrobić, przeczytałem mnóstwo na ten temat i nic nie pomaga. W evereście w multimediach nie mam nic, sterownik soundmax instalowałem kilka razy ale dalej nic, mam laptop HP Compaq 6720s. Wydaje mi się że to po odinstalowaniu Mega codec pack, instalowałem spowrotem i dalej nic. Już nie mam pomysłów. Próbowałem załączyć ComboFix ale pisze że nie mam uprawnień administratora chociaż mam. W deinstalacji tego programu przy starcie windows szuka plików które są już usunięte, czyściłem kompa różnymi programami ale lipa. Mam nadzieję że w miarę przejrzyście napisałem o co mi chodzi.

pomocy mam ten sam problem

uzyłam juz everest’a

Płyta główna:

Typ procesora Mobile Intel Celeron M, 1733 MHz (13 x 133)

Nazwa płyty głównej Acer Aspire 3690

Mikroukład płyty głównej Intel Calistoga i945GM/PM

Pamięć fizyczna 502 MB (DDR2-667 DDR2 SDRAM)

Typ BIOS’u Phoenix (01/09/07)

Port komunikacyjny HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface (COM16)

Karta dźwiękowa Intel 82801GBM ICH7-M - High Definition Audio Controller

tez mam blad 88780078

pomocy… :frowning: :frowning:

Sterowniki do Aspire 3690, pierwsze co instaluj to Intel Chipset Driver, później inne, nie wiem jaki masz system, ale jak XP bez Service Pack 3 to zanim wgrasz jakikolwiek sterownik wrzuć SP3.

http://support.acer-euro.com/drivers/no … _3690.html

Dodane 12.05.2010 (Śr) 21:18

Nie wiem czy aktualne

Pobierz Everesta Ultimate, bo po nazwie samego sb nic nie nie znajdzie. Aidy nie używaj bo ten prag od dawna ma status EOL.

Przeczyść kodeki i stery, może jakieś resztki kodeków zostały.

deinstalacja-sterownikow-kodekow-t76390.html

Witam

Ja mam podobny problem.

• komputer po formacie

• mam Windows XP (SP 3)

• dźwięk nie działa (kod błędu 88780078)

• Program Everest nie mówi, jaki jest typ procesora (unkown/nieznane). Tak samo nazwa procesora i mikroukład płyty głównej.

• Typ BIOSu: Adward Modular (03/22/07)

• DirectX 9.0c

EOL znaczy że program to trup nie jest aktualizowany od kilku lat.

http://www.dobreprogramy.pl/Everest-Ult … 12798.html

wersyl , To nie komputer jest “po formacie” tylko sformatowałeś dysk twardy/partycję i zainstalowałeś system.

Z takimi danymi, które podałeś nikt Ci nie pomoże. Podaj dokładniejsze.

Podaj model płyty głównej - uruchom program CPU-Z http://www.dobreprogramy.pl/CPUZ,Progra … 13047.html i w zakładce “Mainboard” go znajdziesz.

Zgadza się Cedar, sformatowałem jedną z partycji z Windowsem.

System operacyjny Microsoft Windows XP Professional (Service Pack 3)

Typ procesora AMD Athlon 64, 2000 MHz (10 x 200) 3200+

Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-M61SME-S2 v2

Mostek północny (Northbridge) AMD Hammer DDR2 IMC

Karta dźwiękowa Realtek ALC883 @ nVIDIA nForce 6100-405 (MCP61S) - High Definition Audio Controller

Jeszcze jakieś dane powinienem podać?

Dodane 14.05.2010 (Pt) 13:32

Zgadza się Cedar, sformatowałem jedną z partycji z Windowsem.

System operacyjny Microsoft Windows XP Professional (Service Pack 3)

Typ procesora AMD Athlon 64, 2000 MHz (10 x 200) 3200+

Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-M61SME-S2 v2

Mostek północny (Northbridge) AMD Hammer DDR2 IMC

Karta dźwiękowa Realtek ALC883 @ nVIDIA nForce 6100-405 (MCP61S) - High Definition Audio Controller

Jeszcze jakieś dane powinienem podać?