W przypadku telefonu dobrze by było sprawdzić partycję z jakiej wykonuje się przywracanie do ustawień fabrycznych - jak jest zainfekowana to pewnie trzeba na czystym PC wymusić wygranie softu.
Przyjrzę się tematowi
Czy w systemie używałeś programów zmieniających jakieś ustawienia?
Optymalizatory?
Infekcja jest widoczna
Zrób nowy skan FRST i wstaw logi do wglądu
Wynik z F-Secure wskazuje na infekcję i wygląda na jedyny ślad po niej Stealc Stealer
Złodziej kradnie dane i sam się usuwa
Ponieważ masz na komputerze wiele plików ‘różnego’ pochodzenia, nie jestem w stanie określić, który z nich i kiedy uruchomił Malware
Nie dodałem do pliku naprawczego wielu linii, które domyślnie bym umieścił, gdyż bardzo prawdopodobne jest, że parametry systemu zostały zmienione przez Modyfikacje
Również ustawienia Windows Update i Zabezpieczeń są zmienione.
Wspomniany wcześniej Malware próbuje na różne sposoby oszukać Zabezpieczenia, ale mogą być także przestawione przez Modyfikacje
Te ustawienia można próbować przywrócić. W razie czego poszukam skryptów do zmian w rejestrze
Wracam do pliku naprawczego
Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. C:\Users\Admin\Downloads fixlist.txt (4,3 KB) „Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze”
Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
A nie wiecie panowie czy ten cały Stealc Stealer może się rozprzeszczenić na pendrive jak będę rufusem ISO wgrywał? Czy lepiej to zrobić na innym komputerze.
Ok format zrobiony. Czysty system bez modyfikacji. Zainstalowałem od razu avast ale nie wiem czy to dobry wybór. Może ktoś ma jakieś lepsze darmowe rozwiązania dla bezpieczeństwa?