Nieudana aktualizacja systemu win 10 - zablokowany komputer

Witam,

podczas aktualizacja systemu win10 na laptopie wystąpił błąd i nie można nic z nim zrobić. Ciągle wyskakuju ten sam komunikat: “System Windows nie może ukończyć instalacji. Aby zainstalować system Windows na tym komputerze, uruchom ponownie instalację.”
Restart nic nie daje. Nie mam płyty instalacyjnej z win10 ani żadnego kodu od orgyinalnego systemu który zakupiłem z laptopem jakiś czas temu.

w Biosie powinien być na stałe zapisany klucz aktywujący Windows 10.

Najgorzej jak to był laptop bez systemu i ktoś sobie kupił i tobie nie sprzedał z licencją - wtedy musiałbyś kupić dla siebie lub kontaktować się z sprzedającym co on na to.

Jak nikt nie poradzi dobrego rozwiązana jak dalej przejść z instalacją by jej nie robić od zera (z ryzykiem utraty danych użytkownika i aplikacji sprzed upgrade) to by trzeba było sprawdzić jaki masz dostęp do ważnych plików z linux live cd/usb (albo zrobionego pendrive z Windows 10 i zabawą z CMD i notatnikiem), skopiować na inny dysk i zrobić świeżą instalacje lub jak jest to z partycji recovery i potem czekałby cię kolejny upgrade Windows 10.

1 polubienie

jak wchodze w bios to na pierwszej stronie jest jakis numer systemu ale co z nim zrobic jak plyty nie mam instalacyjnej? System win 7 zostal wgrany automatycznie na lapka przy pierwszym rozruchu po jakims czasie mialem mozliwosc aktualizowac do win10 i tak zrobilem.

no i co najwazniejsze nie chce stracic danych z lapka.

Laptop byl kupowany nowy chyba z RTV EURO AGD wraz z systemem niecaly rok temu.

Jak nik nie poradzi rozwiązania “jak wymusić dalszą aktualizacje” (upgrade) to zostaje je lokalizować jakimś Linux live cd/usb czy mniej wygodnie z nośnika z nagranym instalatorem Windows 10 (myk z CMD i notatnikiem) w celu ich zabezpieczenia na inny nośnik.

OK, to co do tej licencji to jeszcze pewnie się załapiesz na licencje cyfrową po instalacji na świeżo - jak wybierzesz opcje "nie mam klucza"
Powinno po chwili wskoczyć w kafelkowych ustawieniach / starym panelu sterowania.

https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 - wymagany jakiś sprawny komputer i jakiś nośnik (DVD jak masz napęd lub pendrive).

Bo jak masz recovery to pewnie w nim Windows 7. I po instalacji kolejne godziny upgrade które mogą nie wyjść z racji blokady od 1. stycznia 2018.

1 polubienie

Dzięki za info.
Pobrałem win 10 ze strony microsofta (trochę to trwało).
Stworzyłem pendrive botowalny i umieściłem na nim pliki windowsa luzem.
Jak znajdę chwilę to spróbuję go wgrać i dam znac co udalo sie zrobic.

Jedno pytanko:
Win 10 pobrany ze strony microsofta jest jako obraz plyty w rozszerzeniu ISO. Gdybym chciał sobie wypalić płytkę z win 10 na przyszłość to pliki powinny byc wypokowane/wrzucone luzem na płytke czy wgrane jako obraz płyty w rozszerzeniu iso żeby czytało płytkę jak system przy odpalaniu komputera (oczywiście po nadaniu priorytetu w biosie na botowania z pendrive/płyty zamiast dysku)?

Nagrywasz płytę wskazując zawartość jako .iso, czyli jako obraz płyty.
Nie chodzi mi o to żebyś kopiował na płytę plik .iso, bo wtedy nadal będzie plikiem a nie obrazem.
W treści .iso są wszystkie konieczne pliki i ustawienia.
Wtedy tak jak piszesz, należy wskazać priorytet bootowania w BIOS i magia zadziała :wink:

1 polubienie

Dobra, rozumiem. Dzięki za info :slight_smile:

A jak z tymi danymi będziesz walczył np. o pliki z katalogu dokumenty / muzyka / obrazki?

Być może opcja napraw sprawi “magicznie” że zachowa konto użytkownika, zainstalowane programy na partycji C:.

1 polubienie

Bedę starał się skorzystać z opcji naprawa o ile taka istnieje w win10 :slight_smile:
czyli tak jak to było w win xp podmiana systemu / ewentualnie jezeli sie nie da to wgrania nowego na dysk “c” bez zmiany wielkosci partycji, zeby dysk “d” na ktorym mam wiekszosc danych byl dostepny bez formatu.

Zależy mi tylko na dokumentach i zdjęciach.

Nie bardzo rozumiem, co zrobiłeś w tym momencie…

Korzystając z linka podanego przez @krystian3w, pobierasz narzędzie od MS, które w całości przygotowuje dla Ciebie bootowalnego pena z Windows 10, gotowego do działania. Nic już w nim nie “umieszczasz luzem”…

Następnie masz dwie opcje.

1. Próba aktualizacji systemu (jest taka opcja). Obawiam się jednak, że to może się nie udać w obecnej sytuacji.
  2. Instalacja systemu Windows 10 na czysto. Tu jednak pojawia się pytanie, czy system ten będzie można jeszcze aktywować. MS miał zablokować taką możliwość 31.12.2017 o 23.59. Do sprawdzenia. Może jeszcze zadziała. Nie wiem - ie testowałem.
    Piszesz, że masz Windows 7. W związku z tym powinieneś mieć naklejkę licencyjną z kluczem na spodzie laptopa. Podczas instalacji wpisujesz klucz z naklejki.

Tak, czy siak. Na Twoim miejscu, niezależnie od wybranej metody, zrobiłbym jednak kopie ważnych danych.
A jeśli dane miałbym już zgrane, to postawiłbym system na czysto. Partycje zastrzeżone przez system dla Windows 7 różnią się od partycji zastrzeżonych przez system dla Windows 10. Robi się niepotrzebny bajzel.

1 polubienie

Nie używam na co dzień W10, ale nie działa coś takiego magicznego jak F8 gdzie potem wybieramy sobie narzędzie do naprawy systemu? Pytam, bo szczerze jeszcze nie miałem takiego problemu, na komputerach, które naprawiałem.

2 polubienia

Nie używam na co dzień W10, ale nie działa coś takiego magicznego jak F8 gdzie potem wybieramy sobie narzędzie do naprawy systemu? Pytam, bo szczerze jeszcze nie miałem takiego problemu, na komputerach, które naprawiałem.

W przypadku tego laptopa i systemu wciskając F8 przy rozruchu nic się nie dzieje .

Bo jest przyblokowane przez “szybki start”, na sprawnym systemie można było by uruchomić tryb startu w trybie przestarzałym (legacy) i F8 by działał.

bcdedit /set bootmenupolicy legacy

image

bcdedit /set {default} bootmenupolicy standard

7. Use F8 or Shift + F8 (doesn't work when using UEFI BIOS & SSDs) In Windows 7, you were able to press F8 just before Windows got loaded, to open the Advanced Boot Options window, where you could choose to start Windows 7 in Safe Mode.

Some websites advise you to press Shift+F8, just before Windows 10 starts loading so that you make it launch the recovery mode, from where you can boot into Safe Mode. The problem is that most times, Shift+F8 and F8 doesn’t work, even though they are correct commands, supported by Windows 10.

This official blog post from Microsoft (Designing for PCs that boot faster than ever before) explains that this behavior is caused by their work in creating a very fast boot procedure. Both Windows 8.1 and Windows 10 have the fastest boot times ever. To quote Steve Sinofsky:

“Windows 8 has a problem – it really can boot up too quickly. So quickly, in fact, that there is no longer time for anything to interrupt boot. When you turn on a Windows 8 PC, there’s no longer long enough to detect keystrokes like F2 or F8, much less time to read a message such as “Press F2 for Setup.” For the first time in decades, you will no longer be able to interrupt boot and tell your PC to do anything different than what it was already expecting to do.”

If you have modern PC with a UEFI BIOS and a fast SSD drive, there’s no way you can interrupt the boot procedure with your keypresses. On older PCs, with a classic BIOS and no SSD drive, pressing these keys might still work though.

1 polubienie

Próbowałem wgrać system ale kiepsko to wygląda:

Została mi tylko opcja z wierszem poleceń, nic innego nie dziala.

Miałem to Przywróć i Naprawa całkiem niedawno na kompie
Nie włączał się , piszczał.
Poprzekładałem RAM i ruszył.
Nie twierdzę, że RAM jest uszkodzony, ale może coś źle siedziało w banku.

1 polubienie

Tak to się najczęściej kończy.

2 polubienia

Jest problem nawet z postawieniem systemu na nowo. Chyba z win 7 trzeba będzie próbować. Chyba że wiecie o co mu chodzi…

Czyżby nie widział dysków ?
Może ustawienia w BIOSie trzeba zmienić

1 polubienie

Nie odpowiedziałeś na moje wcześniejsze sugestie:

Może jednak pen był źle przygotowany…

1 polubienie