Niewysuwanie tacki napędu DVD

Witam,

Mam problem.

Nie wysuwa mi się tacka napędu DVD po naciśnięciu przycisku ma napędzie.

Zapala się lampka, słychać, że napęd próbuje wysunąć tackę lecz mu się “nie udaje”.

Dopiero gdy użyje spinacza tacka się wysunie.

Napęd odczytuje i nagrywa płyty bez najmniejszego problemu.

Dodam, że gdy już uda się wydostać z płyty dane, które potrzebuje i nacisnę przycisk tacka z płytą

wysuwa się bez najmniejszych oporów.

Czytałem, że mogła się zużyć taśma przenosząca napęd do wysuwania tacki.

Jednak w to wątpię, gdyż napęd nie był używany zbyt intensywnie.

Proszę o podpowiedzi co do rozwiązania problemu.

Będę wdzięczny za pomoc.

Możliwe że silniczek od mechanizmu wysuwania tacki kończy żywot. Jeśli na gwarancji to do sklepu a jeśli już po to spróbuj rozkręcić i zobacz w czym leży problem. Wydaje mi się jednak że prościej będzie kupić nowy.

Ile lat ma napęd? I jakiego producenta?

Co do producenta trudno mi powiedzieć, bo nie pisze na panelu przednim.

Napęd ma nie więcej jak 2 lata. może 2,5. :wink:

Podejrzewam, że to będzie LiteON.

Jest jakieś narzędzie, by to sprawdzić?

Ale takie, by pracowało na Linux Mint 9. :wink:

Dobra: Narzędzie już mam. :wink:

sudo lshw > sprzet.txt

To tak dla potomnych. :wink:

Mogła, lub rozciągnąć pod wpływem temp, może się ślizgać na kurzu. Rozkręć napęd i zobacz, takie paski można kupić w sklepach z art elektronicznymi.

Ale czy wtedy nie powinna się nie wysuwać także z płytą.

Mowa o sytuacji, gdyby pasek był zużyty lub się ślizgał?

Szczerze to nie dokonywałem nigdy takich operacji jak rozkręcanie napędu,

nie chciałbym tam nic zepsuć. :wink:

A czy możliwe jest, że nie wysuwa się, bo np. poluzował się kabel zasilający bądź sygnałowy?

Napęd na SATA.

greh , czasem może się tak dziać też jak za mocno się skręci napęd śrubami mocującymi lub obudową PC, najlepiej zacząć sprawdzanie właśnie od tego bo to nic nie kosztuje.

No tego nie wiedziałem. :wink:

Ja kompa nie składałem, ale wątpię, by tam gdzie to robiono za mocno przykręcili.

A to z kablem zasilającym lub sygnałowym co napisałem wyżej jest możliwe?

Teoretycznie to możliwe aby tacka nie wysuwała się jak napęd nie dostaje odpowiednio dużo prądu (poluzowana wtyka zasilania lub usterka elektroniki lub zasilacza) ale jeśli słyszysz że silniczek od wysuwania się kręci to raczej jest to usterka mechaniczna (zablokowana tacka, ślizgająca się lub zerwana gumka przenosząca napęd itp).

scripter1 , to wytłumacz mi, czemu tacka wysuwa się gdy już uda mi się włożyć płytę i “wydobyć” potrzebny plik? Bo może ja ciemny jestem jak tabaka w rogu?

Znaczy że jak, bo teraz to tak zamotałeś że nie całkiem rozumiem co masz na myśli…

Możesz zrobić mały test: jak tacka nie chce się wysunąć (otworzyć) a słyszysz że silniczek próbuje ją wysunąć podważ lekko czymś jej brzeg.

Jak to pomoże i tacka się wysunie to znaczy że blokuje się na samym brzegu (np. z powodu wypaczenia plastiku przez zbyt mocne ściśnięcie).

1. Udaje mi się włożyć płytę (Wysuwam tackę spinaczem - wiem głupio)

2. Kopiuje co potrzebuję, ewentualnie instaluje program potrzebny.

3. Naciskam przycisk na obudowie.

4. Tacka z płytą wyjeżdża na całą długość jak ją Pan Bóg, tfu… producent stworzył.

Teraz mam nadzieje jasne. Jedynie pusta tacka ma opory z wysuwaniem.

Taki opis problemu jest jednoznaczny, niestety nie znam usterki która by się w dokładnie taki sposób objawiała…

Nadal może to być mechaniczne blokowanie się brzegu tacki, sprawdzisz to opisanym wcześniej przeze mnie sposobem.

Może to jeszcze być wynikiem dziwnej usterki elektroniki ale w takim wypadku nic już się nie da zdziałać.

Możesz jeszcze spróbować czy działa wysuwanie tacki przez system (w windows prawym klawiszem myszy na ikonie napędu w Mój komputer) ale nie wydaje mi się aby była w tym wypadku jakaś różnica między poleceniem wysunięcia z systemu a wciśnięciem przycisku.

Wysuwanie przez system nie działa.

Jest dokładnie to samo. Słychać że próbuje, ale nie umie.

Z płytą wysuwa się normalnie. Teraz co prawda tego nie próbowałem, bo siedzę na Linuksie, ale kiedyś już to sprawdzałem.

Nawet wpisanie w terminalu:

eject

powoduje, że system stara się wysunąć, ale nie umie, powtarza się ta czynność chyba 3 razy, bo słyszę tak jakby lekkie otwarcie tacki, ale dosłownie o kilka setnych milimetrów i ponowne zasunięcie. Wyniki z terminala komendy: eject -v

eject: użycie domyślnego urządzenia `cdrom'

eject: nazwa urządzenia to `cdrom'

eject: pełna nazwa to `/dev/cdrom'

eject: `/dev/cdrom' jest dowiązaniem do `/dev/sr0'

eject: `/dev/sr0' nie jest zamontowany

eject: `/dev/sr0' nie jest punktem montowania

eject: `/dev/sr0' nie jest urządzeniem z wieloma partycjami

eject: próba wysunięcia `/dev/sr0' z użyciem polecenia eject

eject: Wykonanie plecenia wysunięcia płyty CD-ROM nie powiodło się

eject: próba wysunięcia `/dev/sr0' przy użyciu poleceń SCSI

eject: wysunięcie SCSI powiodło się

Niby:

ale tacka nadal siedzi w środku.

Najczęściej mam do czynienia z napędami samsunga i tam zdarzają się podobne problemy z działaniem tacek. Ów problem w zdecydowanej większości nagrywarek samsunga można rozwiązać poprzez aktualizację firmware’u.

Tutaj mamy lite-ona, ale możliwe, że rozwiązanie może być podobne. Warto wykonać aktualizację firmware, może pomóc, a napewno nie zaszkodzi :slight_smile:

Sorry za szczeniackie pytanie, ale jak? #-o

Zapomniałeś dodać że “poprawnie wykonana aktualizacja nie zaszkodzi”.

greh , wklep w google słowa “firmware” i oznaczenie twojego modelu (warto też podać producenta) to znajdziesz źródła do pobrania firmware (lub nie znajdziesz jak to jakiś rzadki model), ale do tego jest niestety konieczna informacja co to za napęd czyli jakiego producenta i jaki model.

scripter1 , a jakaś inna rada prócz update’u firmware’u?

Nie mówię, że go nie zrobię, ale chciałbym, by to była ostateczność.

A jak nie, to najwyżej kupie nowy napęd, teraz są tanie jak barszcz. :wink:

Mi już pomysły się wyczerpały, jak poluzowanie śrub mocujących napęd nie pomoże to nie mam pomysłu.

Poluzowałem, podociskałem kable SATA i POWER i… guzik. :frowning:

Poruszałem tą tasiemką gumową, którą widać po wysunięciu szuflady, taka czarna - ta co przenosi napęd i… otwierało się przez jakiś czas normalnie, potem znowu nie i znów poruszałem i znów się otwierało, a po kilku chwilach już nie. :frowning:

Nie wiem, co może być grane. :frowning: