Usunąłem sobie jedyne konto administratora, jakie miałem… I nie wiem, jak to odkręcić… Komputer na gwarancji, więc wolałbym uniknąć reinstallu… Jak to zrobić?
Zacznij od tego, aby napisać jaki to system…
No skoro komp na gwarancji, to dycha.
I mam jeszcze jedno pytanie:
- Kupujący traci uprawnienia wynikające z gwarancji w razie dokonania jakiejkolwiek naprawy, błędnego montażu lub przeróbki produktu (w tym m.in. w przypadku overclocking’u) we własnym zakresie lub przez osobę trzecią, inną niż Gwarant, stwierdzenia naruszenia, uszkodzenia lub zerwania którejkolwiek z plomb lub innych zapezpieczeń, albo zakrycia ich w sposób uniemożliwiający ich identyfikację, stwierdzenia uszkodzenia, naruszenia lub usunięcia numerów seryjnych bądź innych oznaczeń identyfikujących Produkt.
Czy tu też wchodzi w grę reinstall? Oczywiście na system identyczny, z identycznym kluczem produktu.
Usunąłeś konto z uprawnieniami administracyjnymi. Admina się nie da. Poczytaj o uprawnieniach
Konto z uprawnieniami administracyjnymi to takie konto jak w linuksie uczestnik grupy suoders, wheel czy coś
No to jak to naprawić? Czy w tą regułę gwarancji wchodzi też reinstall?
Jeżeli nie, to jestem w domu. Jeżeli nie to jak, żeby nie stracić gwary? I jeżeli reinstall nie powoduje utraty gwarancji, to czy on się aktywuje, czy trzeba kupować nowy klucz?
Gwarancja nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o instalację systemu na dysku. Możesz go reinstalowac do woli.
Co do konta. Nie wydaje mi się, żeby system pozwalał usunąć ostatniego konta z uprawnieniami administracyjnymi w systemie, ale jeśli nawet. To spróbuj takiego dodać z poziomu trybu ratunkowego(awaryjnego, czy jak on się nazywa)
Dzięki za podrzucenie pomysłu! Niewpadłbym… Łap rozwiązanie!
Jeśli pamiętasz hasło do tego konta to wejdz w wiersz polecenia (administrator). Jak masakra nie poszła za głęboko to powinien wyskoczyć monit o podanie hasła.Wpiszesz i jesteś w wierszu poleceń administratora. Spróbuj wpisać ten wiersz poleceń.
net user administrator /active:yes i enter. Potem.
net user administrator hasło W miejsce słowa hasło wpisz własne ale nie tożsame ze starym.
Gwarancji nie daję.
Co do reinstalacji to jesli w gwarancji nie ma słowa o reinstalacji to w czym problem?
Masz gwarancje na sprzęt.
Już rozwiązane.
A jak? Tak konkretnie, bez bajkopisarstwa.
Podziel się prawdziwa wiedzą.
Opisz dokładnie problem i napisz dokładnie jak go rozwiązałeś, ponieważ to może pomóc innym. Ja sam jestem ciekaw by to na hypervisor sprawdzić.
Raczej nie opisze ci jak eksterminować/anihilować konta administratorów. Jak ludzie dalej ze skrótów LNK robią jakieś ułomne skojarzenia z plikiem “EXE”; to pewnie on znalazł metodę jak wywalić użytkowników administracyjnych, choćby z pomocą tego “buga”:
Najpewniej zgrał dane spod jakiegoś GNU/Linux jak były cenne i uruchomił reinstalacje z pendrive/DVD.
Bardzo opcjonalnie może środowiska WinPE/WinRE po odrzuceniu spraw moralności/prawa mają opcje aktywacji ukrytego konta “Administrator” (niby umieją zrobić to porty linuksowego narzędzia “CHNTPW”).
Może w minimalnym stopniu pomaga Shift+F10 w instalatorze Windows 10 jako legalne “WinRE/WinPE”.
nie, zrobiłem to "net user"em.
A tak samo, net userem, tylko że z poziomu trybu awaryjnego dodałem użytkownika. Potem wlazłem na netplwiz, i ustawiłem go jako administratora. @anon741072 podsunął mi tylko pomysł żeby zrobić to z trybu awaryjnego.
W sumie ciekawe co usunął wtedy Net User / netplwiz (ten też niby pozwala usuwać użytkownika - ale chyba wyskakuje jakiś błąd).
Chyba bardzo dawno temu sprawdzałem w maszynie wirtualnej usuwanie konta w netplwiz
ale nie pamiętam efektu jaki był po wyloguj/uruchom ponownie (i czy aktywowałem bug z shiftem lub buttonem pomocy).
Co do trybów awaryjnych to ciekawe na jakie konto Cię zalogowało.
Na konto “Administrator”.
net user /delete “Adam Ł******”
i zabanglało.
A potem z poziomu trybu awaryjnego:
net user /add “Adam Ł”
net user “Adam Ł” /active:yes
netplwiz
i przy tym ostatnim ustawiłem konto jako admina
Czyli jak usunie się konta to w normalnym trybie nie ma opcji zaloguj a tryb awaryjny aktywuje w np. trybie wiersza polecenia sobie konto “Administrator”…
Ciekawe, na innych trybach awaryjnych też zapraszało na konto “Administrator”?
Jak usuniesz admina, to przy programach wymagających admina jest tylko przycisk “Nie”.
Nie, na trybie innym niż awaryjny konto administrator praktycznie nie istniało.
No nie istnieje od Visty, ale ciekawy jest aspekt logowania się na konto “ukryte”.
Tak jakby od któreś kompilacji Windows 10 zrobili powrót aż do XP dla trybów awaryjnych?
Normalnie można w niego wejść. Klikasz shift przy przycisku uruchom ponownie. Potem klikasz opcje zaawansowane i nie do końca pamiętam co było dalej, ale masz tam wybór (tryb awaryjny, tryb awaryjny z obsługą sieci itd.).
Mnie bardziej dziwi fakt widoczności konta na “listach”; Vista i Windows 7 nawet w trybach awaryjnych nie miały widocznego go?
Chyba, że tam też był mechanizm obronny przed złośliwym wykorzystaniem net user
/ netplwiz
= konto “Administrator” wracało na listę.
Może. Ale z Wiersza polecenia w trybie rescue najpierw tak jakby ustawiałem admina na active:yes