Nokia N73 czy SE k800i? A może coś całkiem innego? Dylemat

Witam,

Posiadałem SE K800i niestety był z zagranicy miał wgrany PL padł po tygodniu i to nie jesten co się dowiedziałem oraz, że zagraniczne są nie kompatybilne właśnie z PL i padają (musi mieć fabrycznie) - ale przez tydzień poużywałem go zatem:

*Do używania aparatu lampa błyskowa wiadomo, że jest lepsza ale jako do kamery nie, powolność w zrobieniu zdjęcia tak samo jak w N73 ME

• zdjęcie zrobiłem z odległości ok 20 metrów osobie, osobę dobrze złapało ale otoczenie ciemno (w nocy robione)

*menu da się przyzwyczaić

*dokupić kartę nie opłaca się i tyko chyba ma do 1GB

*wieszał się

*dyktafon nie pamiętam chyba miał też z ograniczonym nagrywaniem 1min30sek więcej spójrz na opis N N73ME

N73 ME - mam obecnie (3dni)

*uruchamia się z około 1min

*zawiechę jedną już zaliczył

*powolność jeden i drugi tel tak samo

*zdjęcia jeszcze dokładnie nie przetestowałem ale na tel wyglądało ok ale na kompie tragicznie z ustawieniami automatycznymi (SE 800i miał lepsze), dioda słabo łapie jako zdjęcie mały zasięg ale do kamery można ustawić, że się świeci ciągle co wiadomo, że plus

-zdjęcia jeszcze nie zrobiłem tak jak w w.w. SE K800i ale kumpel pokazał na N70 to złapało w nocy spory zasięg widoku (w SEK800i nie)

*menu oj to jest naprawdę porażką niesamowitą -kto nie ma niech idzie do salonu co pokazują obsługę menu

*dyktafon do bani ( po co on wogóle jest jak trzeba tylko po 1min nagrywać?)-trzeba program dograć który nagrywa w ciągłości chyba jak jest taki-nie patrzyłem

*plus dla N73ME za diodę mrugającą po jakimś tam czasie nieklikania

*plus za to, że karty pamięci tanie i można większą wsadzić - teraz już może inne ceny ale patrzyłem na aukcjach do SE K800i 1gb 266zł do N NXX była aukcja 2gb za 120zł

*plus za to, że programy łatwiej/dostępność dograć

*nie zauważyłem jeszcze automatycznej blokady klawiatury jak jej nie ma to minus

*wgrywam na kartę w 1 katalogu dzwonki (mp3) i w drugim piosenki (mp3) wyskakuje wszystko razem - lipa

jak narazie tyle zatem mała rada idź do jakiegoś DomuHandlowego lub gdzieś w salonie gdzie można sobie poklikać w menu komórek i tych i innych modeli telefonów bo naprawdę można żałować kasy później

No tak, ale od tego są katalogi playlistowe. Skąd komórka ma wiedzieć co ma grać skoro i to i tamto to mp3 :wink:

Po co się spierać który telefon jest lepszy. Kolega już dokonał wyboru czyli wybrał to co jest o niebo lepsze od k800. K800 nawet do pięt nie sięga n73me. Przedewszystkim symbian to multum możliwości, świetny wyświetlacz, głośniki stereo, muzyka jest dużo lepsza. Miałem k800 i dla mnie to tragedia telefon, nie różni się praktycznie niczym od k750. malo dodanych funkcji, bo wideokonferencja jest nie przydatna.

n93 to szajs :stuck_out_tongue: koledze mojego starego wypadł z ręki na schody a na dole znalazł go w dwóch częściach (niestety gdy wypadł miał otworzony lcd :confused: ) z k800i takie coś sie nie stanie (no chyba że wpadnie pod tory :stuck_out_tongue: )

n93 to szajs zgadzam się w 1000%. nie wiem jak nokia można coś takiego zrobić! WIELKI MINUS! !!

Przykładowa fotka wykonana N73 (nie ja jestem autorem).

http://www.telepolis.pl/forum/album_page.php?pic_id=376

Jeśli się potrafi to nie ma szans by wyszły kiszki, które możnaby potem porównywać ze zdjęciami z K800i celem wskazania N73 jako tego, który ma gorszy aparat :slight_smile:

bierz k800i na n73 trojany ci sie ********** a nawet jesli wgrasz antywira to n73 bedzie tak chodził jak 10letni pecet z vistą :smiley: :smiley:

Proszę bardzo tak pisze osoba która nigdy nie miała telefonu N73. 100% dzieciak, który nie wiem tak naprawde jak wygląda telefon z symbianem 3ed. Weź się ****** karolku18 cofnij do przedszkola, bo twoje posty są płytkie i nic nie wnoszą! :smiley: :smiley:

Widze że nie masz pojęcia na jakiej zasadzie działa antywirus na symbianie , tylko pierwsze i na żądanie skonowanie telefonu jest pełne , potem skanowane są tylko aplikacje/ pliki przychodzące lub instalowane co przy małych rozmiarach odbywa się w ułamku sekundy , w innym przypadkach antywirus zachowuje się tak jakby w ogóle go nie było co powoduje że pamięć telefonu nie jest przez niego wykożystywana ,pozatym np. antywirus trend micro mobile posiada bardzo dobrze działającą funkcje antyspamową w której to funkcji można zdefiniować od kogo nie chcemy połączeń i sms-ów , dla takich osób nasz numer nie istnieje.

Dawno nic nie pisałem, więc może napiszę pare uwag nt. telefonu.

Bateria - Ładowałem już 4 razy, wszyscy narzekali, że trzyma 1-2 dni, a mi bateria trzyma około 4 dni, a naprawde sporo się bawię.

Telefon ostatnio się nie zacina, choć przyznam wolno chodzi, i to mnie trochę denerwuje, ale da się wytrzymać. Muzyka bardzo głośna na głośnikach, na słuchawkach super jakość i głośność też w miarę, aż sie zastanawiam żeby sprzedać mój odtwarzacz mp4, bo gra naprawdę gorzej niż telefon. Kartę pamięci oddałem i zamówiłem na allegro za 90zł, 230zł taniej ;-D.

Wyżej narzekali na zdjęcia N73, nie zgadzam się do końca. Zdjęcia w dzień wychodzą b.dobrze, lecz do zdjęć w nocy no niestety, telefon się nie nadaje. Może pokażę kilka, które zrobiłem:

http://i15.tinypic.com/5xh8cvn.jpg

http://i13.tinypic.com/4lz9e35.jpg

http://i19.tinypic.com/6b05rmv.jpg

http://i15.tinypic.com/63hprvm.jpg

Ogólnie jestem z telefonu zadowolony, może nie w pełni ale jestem. Tak jak mówiłem, chciałem telefon, który będzie służył mi zarówno jako odtwarzacz mp3 jak i aparat fotograficzny. Muzykę odtwarza lepiej niż moja mptrójka, ze zdjęciami jest różnie, tak jak pisałem wyżej, ale chyba lepiej zabierać ze sobą cyfrówkę.

Jeśli chodzi o fotgrafie to całkiem przyzwoite ale daje się zauważyć iż narożniki nie trzymają kontrastu i wpadają w lekki blur…

Najważniejsze, że udało Ci się zwrócić przepłaconą pamiątkę :lol:

Effe weź się zastanów bo ty nawet nie wiesz niemowlaku co to jest.cyber-shot czy interpoltacja albo i-mode ******* :slight_smile:

JUDGE, te zdjęcia tak wychodzą czy ja źle dobieram ustawienia?

karoliku ***********, nie pisz mi prosze takich bzdur o cybershocie swoim, bo w telefonie cybershot to ściema na maksa. Zauważ ******* że nokia n73 ma obiektyw carl zeissa czyli naj jaśniejsze soczewki na świecie. A pisząc to co napisałeś o symbianie to lepiej się idź dokształcić bo strzasznie się kompromitujesz. widać ************* nie brakuje.

Radzę wszystkim panować nad językiem :twisted:

Trzymam się twierdzenia, że Nokia ma w ogóle problem z odwzorowaniem brzegów, tudzież narożników. Nie wiem od czego to zależy. Zauważyłem, że wiele fotografii jest jakby troszkę “rozjechanych”, tzn. im dalej od centrum obrazu tym bardziej rozciągnięte, lekko “skoślawione” lub słabszy kontrast.

Oczywiście nie jest to regułą, choć w aparatach innych marek takiego problemu nie dostrzegłem.

Pamiętajmy, że to jest telefon komórkowy a nie wyczynowy aparat więc doskonałe shot’y będą wychodzić głównie przy dobrym świetle słonecznym :slight_smile:

Być może jakiś spec od fotografii by się na ten temat lepiej wypowiedział :slight_smile:

Przyszła karta pamięci i mam pytanie. Czy jest możliwość odtworzyć film w formacie RMVB na telefonie? Standardowo zainstalowany Real Player odtwarza tylko dźwięk, bez obrazu.

Złączono Posta : 05.06.2007 (Wto) 12:47

Kurna, .avi też nie odtwarza, to w końcu w jakim formacie filmy odtwarza ten telefon?

Złączono Posta : 05.06.2007 (Wto) 13:46

Przekonwertowałem na .mp4, działa tylko dźwięk.

Złączono Posta : 05.06.2007 (Wto) 14:50

Przekonwertowane na 3gp działa, ale na pół ekranu, słaba jakość i zacina, a wybrałem najlepszą podczas konwertowania

Złączono Posta : 05.06.2007 (Wto) 15:49

Jeszcze jedno pytanie, czy jak przenoszę piosenki z komputera na telefon w formacie mp3 to opłaca się je konwertować na AAC? Jaka jest różnica? Wiem, że AAC więcej zajmuje, a w jakości jest różnica?

czlowieku zastanów się co że nokia ma obiektyw zeissa minimalnie wychodza lepiej od k800i minimalnie ale gdyby k800i mial optykę to by było wyraźna przewaga co do pstrykania fotek w k800i więc moim zdaniem jak na te plastikowe soczewki w se fotki robione k800i są bardzo wyraźne niezamazane oczywiście nie w nocy

Alienz

Weź to przekonwertuj w smarto movie converter i zainstaluj w telefonie smart movie do odtwarzania filmów.

N73me

• karta miniSD minus, że wypada w sensie ze troche sie wyjmuje i juz wyskakuje zamykanie aplikacji oraz informuje aby kliknać w opcjach karty “wyjmij karte pam”

-menu powoli jakoś znoszę

-automatyczna blokada klawiatury poszukałem na necie i znalazłem programik za free

-zdjęcia z automatycznymi ust lipnie wychodzą pozniej jak sie oglada na kompie ale jak sie ustawi to dobrze jednak przy każdym wyjściu ustawienia przywracają się na domyślne i za każdym razem trzeba ustawiać

-muzyczka w glośniczkach spoko gra w N73me glosniej niz SE750 i N70 bo z kumplami dawalismy orkiestre przed blokiem :smiley:

-poza tym każdy sie skarży na powolne chodzenie w wiekszości tel

-plus za to że można wgrać programy gry i tematy itd szukaj pod mobile9

-zatem raczej zakończyć można temat i z mojej praktyki nokia n73 jest lepsza ale z tego co wiem wyszła n95 z większym procesorem i wygląd też względny ale póki co drogo zużyje wpierw n73me i poczekam spokojnie na n95 jak bedzie tani a moze beda lepsze - pozdrawiam