Nokia N73 czy SE k800i? A może coś całkiem innego? Dylemat

W końcu kupiłem kartę, wybór padł na trochę drogą SanDisk Ultra II 2GB

Złączono Posta : 26.05.2007 (Sob) 12:35

O kurde! Jak wszedłem na allegro to az mnei zatkało. Ta karta która w media markcie kupilem za 320 zł kosztuje na allegro 95-100, to mozliwe? Nie otworzylem jej jeszcze, jest mozliwosc zwrotu? Kurde, az taka rozbieznosc cen?

Hahaha Alienz tak to jest jak się nie rozejrzysz na allegro co po ile chodzi tylko pójdziesz do mm i zapłacisz dużo więcej . niestety ale w media markt jest drogo. karte 1 gb można na allegro kupić za 25 zł + przesyłka

Alienz a rozbieżność cen to nie przypadek. MM czeka na takich jeleniów którzy myślą że jak pójdą do takiego sklepu to kupią taniej - niestety rzeczywistość jest inna

według przepisów konsumenckich masz 10 dni na zwrot towaru nie uszkodzonego , sklep może odliczyc koszty użytkowania sprzętu za każdy dzień , nie użytkowałeś karty więc nie odliczy.

a telewizji nie ogląda, MM “nie” dla idiotów.

No dobra, ja rozumiem różnice w cenie te 30 czy 50zł, ale nie 220? Razem z kartą dali mi ulotkę z ofertą, a tam cena za 2GB jest już 139zł, to jakieś chore…

Mogłeś się zastanwić. Przecież ta karta to prawie 1/3 wartości telefonu :x . Chyba nie masz co z kasą robić :stuck_out_tongue: Nawet jakby najtańsze na rynku były po 320 to już bym wolał zostać ze standardową.

Też mnie to zdziwiło, i ja sam pewnie bym się zastanowił, ale to kolega kupował, bo w pobliżu nie ma żadnych sklepów, gdzie mogłbym to kupic, a on pracuje w warszawie. Ja byłem pewny, że karta będzie kosztowała ok. 100zł, a tu taki prezent, ale na szczęscie go nie otworzyłem, i oddam jesli to mozliwe :wink:

Jeśli chodzi o karty i inne tego typu akcesoria, to w życiu nie opłaca się kupować w sklepie. MM czy euro mają taką przebitke, że przesada. Ostatnio kupiłem na allegro oryginalną kartę memory stick duo highspeed 2gb gdzie zapłaciłem 75zł, a w euro ta sama karta 240zł. tragedia kupowanie w sklepie takie tematy. módl się teraz by ci przyjeli, heh:)

Alienz , jesli chcesz miec oryginalną kartę to nie oddawaj tej kupionej w MM , jesli chcesz miec podrobke to oddaj i zaplac mniej na allegro :] proste

A jaka będzie między nimi różnica?

A skąd wiesz że te z allegro to podróbki?

And the winner is K800i :stuck_out_tongue: bez dwóch zdań, Nokia ma jedyną zalete to OS Symbian ale kto sie bedzie bawił w wrzucanie jakis zbednych dupereli do fona, jak K800 ma wszystko co potrzeba, najlepszy aparat o niebo lepszy niz N73 lepszą jakosc dzwieku mp3 na wyjsciu, a chyba o to chodzi w dzisiejszych telefonach, a do gier są konsole a nie telefony

i wszystko jasne, do tego kolory jakie robi N73 są przesycone i nie naturalne.

http://img143.imageshack.us/img143/5706 … gs5ir9.jpg

N73

21ah1.th.jpg

K800

211uh7.th.jpg

N73

29ki8.th.jpg

K800

299uw5.th.jpg

And K800i is as boring as k750i :stuck_out_tongue:

Szanuję Twoje zdanie ale się z nim nie zgadzam.

Owszem na Symbiana jest masa bezużytecznych programików, jednak softu jest tyle że z pewnością każdy znajdzie coś co mu się przyda.

Wcale nie uważam, że esencją telefonu i miarą jego wyjątkowości są wykonywane przezeń fotografie czy dzwięk na wyjściu. Wszystko zależy od upodobań użytkownika. Niektórym chodzi własnie o odpalenie jakiejś gierki w wolnej chwili a nie o szukanie obiektu celem zrobienia zdjęcia…

Uważam, że oba telefony są bardzo dobre, jednak więcej możliwości daje N73 i to właśnie jego bym ostatecznie wybrał.

jakie dodatkowe mozliwości mozesz to rozwinąć, bo tak kazdy mówi dodakowy soft mozliwosci ale jakies konkrety ?

Możesz wgrać dowolny odtwarzacz mp3, oglądać filmy divx z napisami, po dokupieniu modułu gps można używać tom-tom’a; grać w gry 3D, rysować wykresy funkcji, robić skomplikowane obliczenia matematyczne; używać bardzo rozbudowanych terminarzy i organizerów, etc, etc. Można w nieskończoność wymieniać.

no ok jak dowolny odtwarzacz to ja proszę foobara2000 z obslugą plików ape, flac :] bo po co mi inny skoro i tak odtworzy ten sam rodzaj plików czy sie myle ?

Ponieważ telefon z Symbianem mam dopiero niespełna miesiąc mogę stwierdzić, że zapewne wszystkich jego możliwości nie poznałem i w tej chwili korzystam z nastepującego softu:

SMSClean - w skrócie zarządzanie skrzynką sms a konkretniej drobiazg pozwalający kontrolować ilość zapisanych ostatnio wiadomości (przydaje mi się gdy mam okres wypisywania głupot na lewo i prawo i pozniej nie chce mi się tego kasować)

AdvancedCllManager - w moim przypadku pozwala na aktywację komunikatu dla cichociemnych dzwoniących do mnie z numerów anonimowych. Oczywiście ma też inne funkcje.

SMS Timer - możliwość ustawienia wysyłki wiadomości o danej godzinie. Juz nie muszę się z rana budzić by zarzucić info do pracy, że nie przyjdę czy się spóznię. Automat wysyła eskę a ja sobie smacznie śpię sleepgu7.gif

Lenses - sofcik do robienia różnych efektów online podczas nakręcania filmiku w formacie mp4 :slight_smile:

FileMan - do zarządzania plikami na fonie (nie wiem czy jest coś lepszego, być może, nie zagłębiałem się)

I wiele innych typu turnoff, simwatch itp itd.

Jak już napisałem wcześniej jest też kilka programów, które powinny być moim zdaniem zainstalowane defaultowo w Nokiach z sysopem (przynajmniej w N72 tego nie było) - autoblokada klawiatury, fotki na cały ekran dla smsów i rozmów przychodzących itd.

No i trchę bzdurnych programów (prawdopodobnie nie działających) jak np ultradzwięki odstraszające komary… (w sumie czytałem że raczej to kit ale musze osobiście sprawdzić bo mieszkam niedaleko jeziora :slight_smile: )

Nie będę mówił, że SE to szajs bo sam miałem T-610 i był w mojej ocenie świetny, stylowy i nawet przez ponad 2 lata ani razu mi się nie zepsuł. Twierdzę jednak, że ciągle jedna śpiewka pt “a SE K800i ma lepsze fotki” już mnie nudzi i wydaje mi się, że jako telefony, Nokie z sysopem dają więcej możliwości. A to czy ktoś chciałby z nich skorzystać i czy to jest mu potrzebne - jego sprawa. Z telefonu stacjonarnego też da się zadzwonić jeśli komuś o to chodzi. Jeśli natomiast ciągle słysze o aparacie foto to ciśnie mi się na usta, by wspomnieć o cyfrówkach…

PS: Wprawdzie N73 już trochę ma ale dziś ukazał się test tego telefonu na TELEPOLISIE:

http://www.telepolis.pl/artykuly.php?id=198

JUDGE - ok moze Cie nudzi juz gadka w stylu ze K800 ma lepszy aparat, ale chyba jednym z powodów dla którego sie kupuje drogi telefon jest wlasnie aparat w fonie, nie mówie ze tylko to sie liczy ale mysle ze jest to wazny czynnik, odtwarzacz mp3 zresztą tez, chyba z tych rzeczy sie najczesciej korzysta, no oprócz wykonywania rozmów :slight_smile:

I dlatego nie twierdzę, że K800i jest dużo gorszym telefonem od N73 czy kiepskim w ogóle bo finowie nie płacą mi za reklamę. Napisałem, że sysop daje więcej swobody i mozliwości użytkownikowi który tego własnie szuka.

Jeśli o mp3 chodzi to słuchając muzyki przez słuchawki byłem zadowolony z kilku telefonów i to nie tylko marki SE czy Nokia, a jeśli chodzi o głosnik to nie jestem fanem robienia dyskoteki komórką natomiast do odtwarzania dzwonków nadaje się prawie każdy telefon :slight_smile:

A ja musze zachwalic telefon samsung d900. Wczoraj go zakupilem , wczesniej uzywalem nokia se i takie inne. Ale samsung mnie pozytywnie zaskoczyl dobrym wykonaniem, aparatem ktory jest bardzo dobry, czy wreszcie wyswietlacz ktory powala po prostu, jest genialny.