Ponieważ telefon z Symbianem mam dopiero niespełna miesiąc mogę stwierdzić, że zapewne wszystkich jego możliwości nie poznałem i w tej chwili korzystam z nastepującego softu:
SMSClean - w skrócie zarządzanie skrzynką sms a konkretniej drobiazg pozwalający kontrolować ilość zapisanych ostatnio wiadomości (przydaje mi się gdy mam okres wypisywania głupot na lewo i prawo i pozniej nie chce mi się tego kasować)
AdvancedCllManager - w moim przypadku pozwala na aktywację komunikatu dla cichociemnych dzwoniących do mnie z numerów anonimowych. Oczywiście ma też inne funkcje.
SMS Timer - możliwość ustawienia wysyłki wiadomości o danej godzinie. Juz nie muszę się z rana budzić by zarzucić info do pracy, że nie przyjdę czy się spóznię. Automat wysyła eskę a ja sobie smacznie śpię 
Lenses - sofcik do robienia różnych efektów online podczas nakręcania filmiku w formacie mp4 
FileMan - do zarządzania plikami na fonie (nie wiem czy jest coś lepszego, być może, nie zagłębiałem się)
I wiele innych typu turnoff, simwatch itp itd.
Jak już napisałem wcześniej jest też kilka programów, które powinny być moim zdaniem zainstalowane defaultowo w Nokiach z sysopem (przynajmniej w N72 tego nie było) - autoblokada klawiatury, fotki na cały ekran dla smsów i rozmów przychodzących itd.
No i trchę bzdurnych programów (prawdopodobnie nie działających) jak np ultradzwięki odstraszające komary… (w sumie czytałem że raczej to kit ale musze osobiście sprawdzić bo mieszkam niedaleko jeziora
)
Nie będę mówił, że SE to szajs bo sam miałem T-610 i był w mojej ocenie świetny, stylowy i nawet przez ponad 2 lata ani razu mi się nie zepsuł. Twierdzę jednak, że ciągle jedna śpiewka pt “a SE K800i ma lepsze fotki” już mnie nudzi i wydaje mi się, że jako telefony, Nokie z sysopem dają więcej możliwości. A to czy ktoś chciałby z nich skorzystać i czy to jest mu potrzebne - jego sprawa. Z telefonu stacjonarnego też da się zadzwonić jeśli komuś o to chodzi. Jeśli natomiast ciągle słysze o aparacie foto to ciśnie mi się na usta, by wspomnieć o cyfrówkach…
PS: Wprawdzie N73 już trochę ma ale dziś ukazał się test tego telefonu na TELEPOLISIE:
http://www.telepolis.pl/artykuly.php?id=198