dokładnie…ja najbardziej lubie czytać na czarnym tle.
to nie jest do końca prawda.
Bardziej wytężasz umysł widząc biały tekst na czarnym tle (zwłaszcza jak jest on drobny i ledwo widoczny).
Dodatkowo oczy szybciej się męczą, a każdemu zależy by czytelnik jak najdłużej przebywał na stronie.
Jeśli chodzi o kolorystykę - zostawiłbym tak jak dotychczas.
Zielony był(jest) moim ulubionym z obecnie dostępnych, a reszta może być dodatkiem i nie uważam by był sens wykonywania więcej niż te podstawowe, których jest bardzo dużo (aż 8:!:).
ja mam odwrotnie… mi lepiej się patrzy na czarnym tle.
Co do oczu tomnie bardziej się męczą na białym. Ciemny kolor jest lepszy także w nocy lub podwieczór kiedy jest już ciemno i nie chce się mieć lampki zapalonej żadnej (tak jak ja…)
kolor zielony jest ok jednak przydałby się w nowej wersji taki kolor jakiego w dotychczasowej wersji niema, czyli np. czarnego…
Masakra , tak btw ja bym kolor zielony zostawił - taki charakterystyczny element wortalu.Po mojej lewej stronie widzę tylko odnośniki do aktualizacji produktów MS.A co ze skanerami on-line?
Nie chciało się całego tematu przeczytać ?
Witam
To i ja mam swoje 5 gr. :). Ogólnie ok, jak zobaczyłem na zlocie miałem mieszane uczucia (ale to pewnie wina dalekiej odległości od rzutnika :D)
Patrząc pod katem wizualmym popieram Magika , bo jakoś dla mnie górna belka jest za bardzo rozbudowana, ale może się nie znam :D.
Podoba mi się efekt “odbicia od wody” dobrychprogramów. Natomiast co z miejscem gdzie znajduje się baner? Kolor zostaje taki sam?
Wydaje mi się, ze teraz przy tej zieleni, jaka występuje, jest jakby za mało ciepłych kolorów. Zbyt wiele szarości (troszkę wieje chłodem), a cienie w narożnikach dopełniają tego uczucia.
W obecnej formie jest więcej ciepła, choćby dlatego, że zieleń w tle ładnie rozmywa się.
Ale oczywiście to tylko moje zdanie
Pozdrawiam.
Moim zdaniem napis “wygląd” koło możliwości zmiany skina powinien być mniejszy i mieć inną czcionkę. Jest też w mojej opinii za blisko logo dp, a za daleko switcha skinów.
według mnie zmiana wyglądu powinna być pod panelem logowania
Górna belka tam, gdzie logowanie
dodałbym link --> kontakt
pomyślałbym nad --> pomoc/zapytaj etc. --> przekierowanie do formularza kontaktowego z redakcją serwisu. W chwili obecnej trza kliknąć na kontakt, wybrać sobie jakiś mail i w ogóle kombinować. Można by w formularzu zrobić możliwość wyboru do kogo chcemy napisać w zależności od problemu etc.
Podobnie można by zrobić z linkami redaktora w newsie - po kliknięciu odpala się formularz z wpisanym mailem do niego. Wtedy jak ktoś zauważy np. bug… chyba nie muszę dalej tłumaczyć
Jak niektórzy piszą - opcję zmiany wyglądu wrzuciłbym na górną belkę z logowaniem, choć jak zostanie tej lokalizacji, to tez się nic nie stanie. (wydaję mi się, że logo w tym momencie - jak wywalimy wygląd, nabierze lepszej czytelności ??)
Pytanie techniczne.
Czy nie można menu pod blokiem nadchodzące wydarzenia przerzucić na prawa stronę pod blok aktualnie w vortalu??
Zresztą zobaczcie
sorki za jakość, robiłem to na szybko
Wtedy można by cienie w bloku po prawej przerzucić na drugą stronę. W ten sposób uzyskamy światło z centralnego punktu i efekt wypukłości
Można by też w tej sytuacji prawe menu obniżyć do topu lewego i w tę dziurę wsadzić coś przydatnego – np. linki do nowych projektów czy rotator do tychże serwisów - wiecie co mam na myśli … choć to już kombinacja z mojej strony
Muszę przyznać, że górna belka w wykonaniu Monczkina wyglada doskonale
Opcja zmiany wyglądu na górnej belce - nie “zaciemnia” loga, nie jest chyba aż tak wykorzystywana, żeby musiała być “pod ręką”, aczkolwiek w wykonaniu Monczkina jest doskonale widoczna (w obecnej lokalizacji jakby gubiła się trochę).
Co do przerzucenia bloku nadchodzące wydarzenia pod aktualnie w vortalu - nie wiem, czy nie zrobiłoby się tam “za zielono” ? Dużo lepsza chyba byłaby wersja z obniżeniem prawego menu.
Monczkin skromnie nie wspomniał o jeszcze jednej fajnej rzeczy w swoim projekcie - rozbiciu lewej sekcji menusów i przerzucenie części z nich na prawą stronę. Zabieg ten jakby dodawał stronie lekkości, jednocześnie newsy stają się centralną częścią vortalu.
Według mnie opcja wygląd w poprzednim miejscu była dobra.
Monczkin po twoim przeniesiunu tej opcji do górnej belki z logowaniem. Jakoś pusto zrobiło się pod logiem vortalu. A górna belka stała się jakoś tak przeładowana.
Według mnie wersja pani Swietik była lepsza
Dla mnie pierwotny projekt ładniej wyglądał. Może dlatego że się przyzwyczaiłem do tego typu usytuowania.
P.S. Nie wprowadzajmy jakiś rewolucyjnych zmian.
TO popieram.
I według mnie zupełnie niepotrzebny jest blok PROGRAM DNIA. Sądzę, że nie wielu userów tam zagląda. A opnini takich jak moja jest dość dużo. Ogólnie jakby dało radę to usunąć ten blok i wrzucić tam coś innego.
wg. mnie też, ale tak prawdę mówiąc …w wydaniu monczkina bardziej mi to wszystko “leży”. Dobra robota pawełku
Ja bym tylko zamienił kolumny prawą z lewą …a przynajmniej jej części.
Bo np. Najnowsze Programy wg. mnie są ważniejsze niż przykładowo Top-10, itd.
Tak z ciekawości: po co kontakt w nagłówku skoro jest (i zawsze był) w stopce?
Podobne rozwiązania są również na innych sajtach. Nie mówię, żeby coś kopiować tylko z doświadczenia wiem, na własnym przykładzie, że pierwsze co robię to szukam takich rzeczy koło innych “ważnych linków” jeżeli znajdują sie na górnej belce.
Jako przykład podam, że kiedyś dostałem zapytanie o adres redakcji. Odpisałem, że jest na głównej stronie vortalu (podałem oczywiście linka do konkretnej lokalizacji ). Dostałem podziękowanie z info, że “a ja szukałem tego na górze”.
Może to być równie dobrze link napisz --> mailto:redakcja@…pl
Chodzi też o “szybkość” dotarcia do takich informacji… a chyba jednak łatwiej jeżeli są widoczne niż scrolować stronę etc.
Zgodzę się z Monczkinem, przeważnie zaczynam szukać na górze strony takich informacji i pewnie nie tylko ja
Ważne odnośniki powinny być widoczne a nie doszukiwać się ich po całej tstronie
A może w ten sposób redakcja chce ograniczyć kontakt do wyłącznie bystrych czytelników? Za czasów redakcyjnych czasem dostawałem takie emaile, że włos się na głowie jeży.
Właśnie się tego obawiam, bo wtedy treści
będa trafiały na forum
A tak lekko oftopowo (już widzę gromy moderacji) jak podoba się Wam “Uczestnik I Zlotu” nad awatarem? Nieskromnie powiem, że to mój pomysł.
Bo pewnie go zapożyczyłeś z mojego podpisu
Wczoraj (a może dziś z rana?) wrzuciłem sobie w podpis - Uczestnik I zlotu do - dziś patrzę, u bocziego pod nickiem “ranga” - myślałem, że przerobił sobie avatar w ten sposób… ale u innych to samo - a to już byłoby mało prawdopodobne… Ale pomysł dobry.
Masz rację. Skupmy się już na temacie
Tylko, że wtedy ktos się przez chwilę zastanowi, czy
chęć napisania do Redakcji jest dobrym pomysłem
Owszem - miłe zaskoczenie. Powinien o jednak dotyczyć
tych, którzy byli na zlocie, a nie tylko go odwiedzili.