NOWY LAYOUT DP - Co dwie głowy-to nie jedna!

Swietik

Nie wiem o jakie wodotryski czy ikony z Visty piszesz. Ja pisałem owszem o ikonach ale nigdzie nie ma o stylu ala Vista. Są różne style jak iMac, Galaxie, CS lub swój itd . A jeśli chodzi o podobieństwa np. do rozwijanego menu nie mam zastrzeżeń choć nie musi być zastosowany ale np. efekt wizualny drugiego menu czy gradientu nie jest zły.

Okrągłe kształty czy refleksy to nie pomysł Microsoftu. Są różne sposoby projektowania ikon, teł, buttonów, logotypów, ramek itd. Ta strona mediatemple.net nie ma typowych wodotrysków i bajer ale nie to chciałem przekazać. Z każdej strony można zaczerpnąć jakiś motyw graficzny lub pewne małe elementy i dostosować je. To tak dla inspiracji w przypadku całkowitej zmiany projektu graficznego i nic poza tym.

Jak ktoś pisze o prawdziwych wodotryskach to zapraszam tutaj http://www.disney.pl/ :smiley:

Mi chodziło o pewien sposób przedstawienia stylistyki ale w innym troszkę układzie. To co wprowadziliście to takie nieśmiałe wstawki albo makijaż. Jednak nie wprowadzają jakichś większych zmian bo wizualnie będzie to samo.

Ale Lisek pisał, że na razie tego nie będzie z różnych powodów więc skupimy się nad tym co mamy.

Choć wiele nie można zmienić to jednak już kilka osób zwróciło uwagi co do przepełnienia menu, zbyt dużego i mocnego cienia, czcionki bold w newsie co kłóci się z przejrzystością i kolorem bladoniebieskawym a także rozłożeniem bloków.

Zrezygnowałbym np. z tego rozrzuconego cienia a także z buttona gdzie pisze “Główną nowością jest wsparcie…” no i zrobić jakiś ładniejszy i troszkę większy input “Szukaj” i inne, które zaproponowali już bywalcy. Oczywiście po akceptacji grafika i redakcji.

Ale to są drobne zmiany i zbyt wiele nie można zmienić bo ten design jest już opatrzony. Podobał mi się kilka lat temu ale dzisiaj… :slight_smile:

Ryan

Nie musi to być w JS. Nie znam języka ASP 2.0 ale np. w PHP można to zrobić.

Pozdrawiam

Robinhio : nie wiem co ma do tego język po stronie serwera. Jasne, że można to zrobić z przeładowaniem strony, ale - ponownie - nie jest to element tak użyteczny jak dobre wykorzystanie CSSów.

No tak ale bez ciasteczek to takie niekompletne jest. A jak wygląda sprawa skryptu w dobreprogramy przy zmianie skórek ? Nie ma tam JS ?

Docelowo pewnie odbywało się to będzie z przeładowaniem strony. Nie widziałem tego w akcji. O ile pamiętam i rozumiem to, co mówiono na zlocie - anonimowi userzy nie będą mieli zapamiętywanych ustawień.

Dobrze pamiętasz :slight_smile:

A ja mam takie skromne pytanie… będzie możliwość cytowania komentarzy?

Skoro spytałeś - pewnie będzie. :wink: To dobry ficzer - podpisuję się rękoma i nogami. :slight_smile:

Layout jest całkiem przyjemny, mogę powiedzieć, że mi się podoba…

Trochę siedzę w grafice i postaram się przedstawić moje spostrzeżenia oraz to co bym w nim zmienił:

• 1. Okropne cienie wymagają poprawki na 100%

Korzystam z DP już od dosyć dawna (jak widać, nawet się zarejestrowałem). Więc z tego tyt. dodam coś od siebie.

Więc tak, projekt projektem - nie jest brzydki, nie jest ładny. Graficznie prezentuje się jak praca z roku 2002/2003, co na te czasy trochę odstaje od konkurencji pod tym względem. Aktualnie w Internecie dominuje ‘styl web 2.0’ (wystarczy przejrzeć projekty z serwisów tj. digart.pl czy deviantart.com). Czyli kolorystyka w określonym ‘nastroju’ albo ‘ala Vista’ (tutaj mam na myśli, żywe kolory i dużo cieniowania). Układ jest fatalny. Dobre programy to nie tylko aktualności (to samo się tyczy aktualnego lay’a), lecz programy czy artykuły. Na projekcie tego nie widać, można nawet by było powiedzieć, że układ wygląda jak jeden większy blog. No i jeszcze masa grafiki w postaci menu, kart kategorii czy nagłówków - po co?

Może się czepiam, może większości to odpowiada. Lecz moim zdaniem tak poważnemu portalowi nie powinno wypadać branie pierwszego lepszego designu, lecz zainwestowanie w profesjonalnego grafika (nie sądzę, że aktualny jest zły - lecz… uwagi są powyżej) lub chociaż zrobienie konkursu na nowy styl dla społeczności (zazwyczaj młodzi graficy za nie dużą kwotę (w porównaniu z profesjonalistami) potrafią stworzyć piękne dzieło).

Pozdrawiam.

Ja jedynie był zmienił czcionkę na normalną (nie pogrubioną) w newsach i odchudził menu bo jest ciasno - wideo, demonstracje, porady - wsadziłbym do ‘po godzinach’.

Szukajka jast trochę niżej niż ten newsowy pasek :slight_smile:

Hej dzisiaj mnie olśniło. Tak bawiłem się w Wordzie 2007. Może menu zrobić takie coś na ten styl co ma office 2007. Menu byłoby o wiele bardziej przejrzyste. To taka mała anegdotka.

Ani kawałeczka. Całość jest oparta o CSS i tyle.

UPDATE

Jednak troszeczkę skłamałem. Przy zmianie wyboru skórki JS wywołuje redirecta. Jednak to tyle JS-a co kot napłakał…

Nie przesadzaj

fajnie jakby byl taki styl jak jest teraz vista, ale zeby ta gorna belka byla zrobiona aero glassem tzn. zeby miala taki styl jak pasek w viscie przy wlaczonym aero glassie

Złączono Posta : 02.10.2007 (Wto) 12:20

pisalem juz dlaczego nie moge pisac polskimi znakami…dysk mi padl i pisze z linuxa live cd bez polskiego ukladu klawiatury, wiec to ostrzezenie jest niesprawiedliwe

jako że to mój pierwszy post na tym forum na początku chciałbym się ładnie przywitać :slight_smile: a wiec…

Witam Serdecznie :slight_smile:

Nowy layout dzięki zaokrąglonym narożnikom elementów jest zdecydowanie zgrabniejszy… bez fajerwerków, funkcjonalny… jak dla mnie 4+.

Jednak odnośnie cienia po lewej zgadam z sie z Jedrzej_Nowak… skoro ta ‘niby karta’ rzuca taki cień tą tą kartte trzeba by wygiąć, bo inie wygląda to ciekawie tylko dziwnie…

Pozwolę sobie dodać o coś o funkcjach…

Dla wyboru systemu miło by było zobaczyć Elementy Ajax.

W działach z programami absolutnie MUSI (:!:slight_smile: pojawić sie możliwość sortowania ich wg. daty dodania oraz ilości gwiazdek… mam nadzieje ze nie zaskoczycie mnie zapominając o tym…

DP to dla mnie głównie źródło softu wiec właśnie na dostępie do programów powinna być skupiona uwaga przy zmianie layoutu…

Nie no może troche krytycznie oceniłem jego wypowiedź ale nie moge patrzeć jak co drugi portal jest w stylu Vista

Ogólnie to wg mnie trzeba ten z projektu podrasować i będzie ok :slight_smile:

A co z forum? ;>

Będzie skórka. Nowe forum zostanie wprowadzone szybciej niż portal.

tak z ciekawości…

czy możecie zdradzić jakie programy wykorzystujecie tworząc layout ??