Nowy system komentarzy - błędy, uwagi, propozycje

Tak, jest jeszcze problem z przenoszeniem wyrazów, a w zasadzie to z ich bezsensownym dzieleniem tak, jakby wyrazami nie były (chyba widać o co chodzi):

2 polubienia

tam, gdzie były
jak dla mnie dwa starczą

kolejna niedoróba - system nie ogarnia nicków ze spacjami
2018-10-20-023511_243x27_scrot
a, no i wcześniej przycisk do polubienia komentarza po polubieniu był zielony, a teraz tylko zmienia się napis

jak mógłbym zapomnieć o zapominaniu komentarzy i późniejszym ich wczytywaniu od nowa

@narandill nowe komentarze i znikła opcja usuwania chamskich komentarzy przez twórców. Zamierzone to było ?

1 polubienie

Pewnie efekt śmieszkowania @smbody. Niby podrzuciłem propozycje jak uniknąć problemów z generowaniem poziomych suwaków, ale nie testowałem z dłuższymi realnymi słowami.

word-wrap: break-word; albo

Najbezpieczniej moderować odpowiedzi śmieszków, by kilkaset zbitych liter rozbijać lub eliminować ich nadmierność.

Co to za semantyka języka HTML, aby tekst był w sekcji, a nie w

??

Ja wiem, że każy może być fontem teraz :smiley: ale i tak kiszka. https://wiedzainformatyczna.pl/html5-semantyka/#.W8sEj7tR1PY pamiętajmy, że niektórzy mają problem ze wzrokiem i im nie łyknie tego www reader jak wrzucicie w section

Niby było testowane pod niedowidzących i nieumiejących czytać.

Pewnie ktoś coś czytał o pozycjonowaniu, ale nie do końca zrozumiał. :stuck_out_tongue:
Tutaj powinien być zwykły div z klasą, bo wyszukiwarki i tak tych komentarzy nie ładują, więc poprawność kodu od strony pozycjonowania jest w nich nie istotna. Sekcji zaleca się używać, by rozdzielać treści zawierające H1. Ma to sens na głównej stronie, gdzie są zajawki wpisów. W komentarzach to zupełnie bez sensu, gdyż nie są indeksowane, nie mają H1 ani pewnie reszty wymaganych znaczników.

Wyszukiwarki czytają stary system komentarzy:

Tytul-artykulu,Komentarze,Publikacja,XXXXXX,Y.html

X - identyfikator artykułu,
    Y - identyfikator strony komentarzy, niby mocno wyłączony bo działa od 2 (0 lub 1 włącza pełny artykuł).

https://www.dobreprogramy.pl/Rosja,Komentarze,Publikacja,91608,2.html

Widzę, że już ubili to.

W komentarzach na urządzeniach mobilnych pod Operą zaobserwowałem dziwne dzielenie wyrazów na końcu linii ( np. kt-óry) Być może wypada zastosować w CSS coś takiego jak white-space: normal; obok word-wrap.

Upsik, nie przetestowałem i niestety nie przeszło większych testów po stronie redakcji.

word-wrap: break-word; powinno to poprawić i będzie identycznie jak na forum.

Załóżmy, że jakiś artykuł ma ponad 200 komentarzy, i jeden z komentarzy zawierał ważną dla mnie informację (na przykład link lub nazwę alternatywnego programu). Po paru dniach chciałbym szybko odnaleźć ten komentarz za pomocą CTRL+F w Firefox oraz zapamiętanego użytego słowa. W nowym systemie komentarzy jest to niemożliwe, gdy komentarz nie jest widoczny na ekranie.

Przygotowałem na szybko przykład:
Po otworzeniu news’a “Windows 10 odzyska dawny wigor …” jeden z użytkowników użył frazy “szczyt szczęścia”. Spróbujcie odnaleźć ten komentarz za pomocą CTRL+F.

Wcześniejszy dynamiczny też nie był u mnie od razu, aż do przewinięcia.

Używaj wyszukiwarki doklejonej do komentarzy:

BTW. faktycznie przeglądarki nie widzą tekstu w sekcji komentarzy i Ctrl+F tam nie działa.

2 polubienia

No w sumie jest.

Jesli chcemy odnaleźć jakąś frazę w nowych komentarzach, to zamiast wyszukiwac poprzez CTRL+F można posłużyć się… wbudowaną wyszukiwarką komentarzy (ikona lupy obok przycisku do zmiany sortowania).

5 polubień

Ta z przeglądarki nie działa, bo ładowane jest tyle ile mieści się na ekranie, tak uprzedzając.

obraz

1 polubienie

A komentarze będą od siebie oddzielane tj. ich tło będzie używane naprzemiennie tak, a by się nie zlewało to wszystko w jeden ciąg? Ewentualnie jakaś ramka czy coś.

@krystian3w faktycznie, teraz sprawdziłem. Oszczędność zasobów, ale taki myk jak wyszukiwanie nie działa.

A i jeszcze jedna sprawa. Czy ciemny motyw będzie w końcu zapisywany w profilu, a nie w ciasteczkach? Przeglądarka czyści mi ciasteczka po zamknięciu i za każdym razem wraca motyw domyślny. Ewentualnie zmianę trybu przenieść na górę strony.

Idealne miejsce na mały przycisk…

1 polubienie

Powymieniajcie się jeszcze pomysłami tutaj, zróbmy burzę mózgów - a w poniedziałek zbiorę w tym temacie wszystkie propozycje w formie podsumowania i zadecudujemy co i jak zmieniamy ok ? :slight_smile:

1 polubienie

Ładujcie wszystkie komentarze na raz po przewinięciu albo nawet po kliknięciu i nie dzielcie na porcje. Jak ktoś chce czytać komentarze, to i tak załaduje wszystkie, jak ktoś nie chce, to nie będzie ładował żadnych. Nie będzie problemu z wyszukiwaniem z poziomu przeglądarki. Pomijając wojenki Win vs Linux liczba rzadko przekracza 100, więc nie jest to jakieś kosmiczne obciążenie.

Jasnoszare elementy są trochę zbyt jasne - na kiepskich matrycach TN napisy są słabo widoczne.
I dałbym jednak jakieś delikatne ramki i zmniejszył odstępy, bo teraz wygląda to jak drobinki tekstu zawieszone w przestworzach bieli.
Przyciski bez tła, na zielono lub czarno z zielonymi akcentami lub po najechaniu.

1 polubienie