Nowy uniwersalny komputer za około 2500 zł z system operacyjnym

przymierzam się do do zakupu komputera. Zakładam wydanie na niego 2500 zł. Mogę dołożyć, jak będzie warto. Komputer do internetu + office + czasem gry ale przede wszystkim poziom EU4 lub CIV6 (może z jakimś zapasem)

Tak sobie go wyobrażam

Procesor AMD Ryzen 5 2400G 3.6GHz, 4MB (YD2400C5FBBOX)
Płyta główna Gigabyte GA-A320M-S2H, A320, DDR4, SATA3, USB 3.1 Gen1, uATX
Pamięć Patriot Viper 4, DDR4, 8 GB,3000MHz, CL16 (PV48G300C6K)
Dysk SSD ADATA XPG SX6000 Pro 256GB PCIe x4 NVMe (ASX6000PNP-256GT-C)
Dysk Toshiba P300 1TB (HDWD110UZSVA)
Napęd LG SuperMulti GH24NSD1 RBBB
Zasilacz SilentiumPC Vero L2 600W (SPC165)
Obudowa Zalman Z3 PLUS (Z3PLUS)
System operacyjny Microsoft Windows 10 Home PL 32-bit/64-bit USB (KW9-00497)

Co z tym zestawem jest nie tak, co zamienić a może coś dodać?

Ps. może jest jakiś kod na morela na darmowy montaż i instalację Windowsa ?? Kiedyś bywały.

Ogólnie jest nieźle zbalansowany do Twoich celów, gdyby chodziło o lepsze gry, to można by mocniejszy procek i kartę.
U Ciebie bym zrobił jednak 2 rzeczy:

1. Wyrzuć dysk NVM i daj SSD tańszy będzie, a nie ma 100% gwarancji, że NVM wykorzysta cały potencjał (okrojona liczba linii pcie w G o połowę - jakbyś dokładał kartę z rodziny 570/580 lub 1660 czy 2060, to nie będzie z liniami kłopotu)
  2. Zamiast tego, weź za 250 zł płytę z 4 slotami na RAM, nawet a 320 jak nie podkręcasz :wink:

A konkretne linki do SSD i płyty? Podkręcać nie będę. Rozumiem że chodzi o możliwość dokupienia w przyszłości więcej RAM-u ? 120 GB na Windowsa 10 starczy ?

Płyty w pzredziale 200-300 to budżetówki, jest tam jedna 350, ale lepiej b450 już taką https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-b450m-ds3h-4141320/

a dysk ssd to 240, z modelami do 200, wszędzie masz tanie moduły :slight_smile:

Też bym poszedł w opcję z ciekawszą płytą. W końcu mobo to podstawa. Kupić raz a porządnie.

A oszczędzić można na CPU. Taki 200/220/240GE powinien wystarczyć. Zasilacz też ciut za mocny, 500 będzie tańsza, a równie dobra.

Wg mnie zestaw powinien wyglądać mniej więcej tak (dysk HDD puść w niepamięć).

Zamiast terabajtowego SSD wziąłbym mniejszy SSD + HDD. Więcej za mniej.

Do tej obudowy chyba DVD nie wcisnę. A dyski to wolałbym jednak dwa - jeden na system a na drugim bym robił kopię zapasową też.

Lepiej jednak 2400g ostatecznie 2200G, te strategie od Paradoxu potrafią dać po procku czasami, przynajmniej na mojej A8, która ~~= Athlonowi :wink:

Zgadzam się, rozsądne podejście. Na SSD rzucisz spokojnie Windowsa i ze 2-3 ulubione gryn na hd kopie robić możesz i śmieci trzymać :wink:

Nie wciśniesz. Więc albo zmiana budy albo napęd zewnętrzny. Jeśli opcja nr 1, to zobacz na inne obudowy od SilentiumPC (np. Regnum RG1, Armis AR3). Zalman trąci myszką :wink:

A swoją drogą nieustająco płakać mi się chce, gdy widzę koszt licencji na system. Pięć stów w błoto.

Muszę mieć licencję na Windowsa. Ale z tego co czytałem to wersja na usb moze być potem przeniesiona na inny komputer.

A konkretnie wersja BOX. OEM pozostaje przypisana do danej maszyny.

Jak koniecznie SSD+HDD to zamień w koszyku na SSD Crucial MX500 256 GB (5 lat gwarancji) i Toshiba P300. Obudowa to kwestia umowna, tą dałem jako przykład z dobrym obiegiem powietrza, te DVD konieczne?

Wg mnie nie ma sensu pchać się w 5 lat gwarancji w przypadku tak małego dysku. Jeszcze 1TB rozumiem, ale 250-tka? 3 lata w zupełności wystarczą (zwłaszcza, że będzie drugi dysk na ważne pliki). A stówka nie chodzi piechotą.

Ok to zostaje mu do wyboru z tańszych tylko BX500, który po zajęciu 80% wyraźnie zwalnia, bo reszta tanich zwalnia po zajęciu 50%. Dlatego wybrał em MX500 bo do 100% trzyma prędkość.

Z uwzględnieniem uwag, coś takiego:

Pamięci nie jestem pewien. Kierowałem się największą ilością MHZ i CL em …

No zmień koniecznie pamięci na dowolne tanie 3000MHz i CL16 (im mniej CL tym lepiej).

Precz duszo nieczysta!

Myślałem że odwrotnie :slight_smile: