Za dużo egzorcysty sie naoglądałeś?
Idź doradzaj siłą swojej depresji gimnazjalnej gdzie indziej.
Wystarczą Goodram IRDM z mojego zestawu.
Może mam sie jeszcze wyspowiadać
Teraz:
może być?
Nie zrozumiałem co autor ma na myśli. Mógł mi by to wytłumaczyć puki jeszcze żyje
Jak możesz dać ciut więcej na RAM, to te byłyby idealne.
200 zł musiałbym dołożyć. Mam, ale nie wiem czy warto. Teraz używam komputera i 8 GB RAM jest OK, mam teraz komputer z 2013 roku, Windows 7 i procesor AMD APU A10-5800k 3.8GHz BOX FM2 BE (AD580KWOHJBOX)
Tak się zastanawiam o ile szacunkowo lepiej będzie na tym nowym komputerze z procesorem i grafiką w porównaniu z tym co mam ?? Bo może jeszcze poczekać?
Jest spodziewany może w jakimś bliższym terminie następca tego AMD Ryzen 5 2400G 3.6GHz ? Może będzie jakiś Ryzen 7 ze zintegrowaną grafiką ?
W lipcu mają pokazać się nowe Ryzeny (3 generacja). Na Ryzeny 7 z integrą nie liczyłbym.
Nie, ale istnieje szansa, ze pojawią się 6 rdzeniowce z mocniejsza integrą, mieli pokazac w styczniu… ale nie ma;)
Twój komputer, to mniej-więcej odpowiednik Athlona 200Ge. Wydajność 2400G będzie około 2x wyższa w przypadku grafiki i 1,5 raza wyższa dla procesora, to tak “syntetycznie”. Jeżeli nie masz “parcia”, to poczekaj, w najgorszym wypadku kupisz 2400G taniej, jak wyjda kolejne generacje
Nauczyciele zastrajkowali i kaktus ma wolne żeby siedzieć na necie Uważaj, katecheci nie strajkują i Ciebie na przymusowa indoktrynację zgarna w poniedziałek!
Jestem ateistą wypisanym z Religi grasz dalej
To temat o zestawie komputerowym dla autora a nie o egzorcyzmach, ateizmach i innych tego typu gunwach. Chcesz trolować to idz gdzie indziej…
Wracając do tematu:
- W przypadku systemu OEM / BOX - zapisy prawne UE pozwalają przenosić również licencje OEM na inny sprzęt, tylko, że jest to bardziej utrudnione niz w przypadku BOX/RETAIL.
- VEGI w tym momencie wgniatają w ziemię Intel Ultra HD Graphics Do mniej wymagających tytułów wystarczy w zupełności.
- “Im mniej CL tym lepiej” - tak, ale nie ma to przełożenia na kolosalne różnice w wydajności przy codziennej pracy. Biorąc pod uwagę, że najprawdopodobniej wystarczy Ci zintegrowana grafika to przy wyborze RAM sugeruj sie po prostu ceną.
- Media Expert - tfu!
- Dyski - 256SSD + 1TB lub 2TB z serii P300 Toshiby (to są naprawdę świetne talerzowce). Do tego wyrzuć sobie TEMP oraz Dokumenty/Obrazy/Filmy/Muzyka/Pobrane na ten talerzowiec i miejsca na SSD Ci nie zabraknie nawet jak wrzucisz obydwie gierki na raz
Z kolei SSD - ja kupiłem w tamtym roku SSD od SiliconPower i nie mam narazie zarzutów. - DVD - jeśli używasz sporadycznie to zawsze możesz pomyśleć o rozwiązaniu USB 3.x
W granicach rozsądku, jeżeli pomiędzy 3000, 2800 lub nawet 2666 z cl 15 lub 16 róznice sa stosunkowo niskie, to jak “Wsadzi” 2133 cl 19 bo kości są po 120 zł sztuka w promocji, to spadek będzie naprawdę duży
Zgadza się, gdzieś czytałem, na anglojęzycznym forum, że “komputer” w definicji MS jest …. obudową, tzn wymienić można wszystko, ale “komputer” może być ten sam. To by się z łatwiejszym przenoszeniem OEM pokrywało nawet.
Jak jeszcze kupowałem XPeki w wersjach OEM, to za definicję komputera MS uznawał płytę główną.
Gdybym miał teraz kupować (na szczęście mam to już za sobą), brałbym BOX. Różnica w cenie pomijalna, a spokój bezcenny.
Może tak było, tylko w umowie licencyjnej tej informacji nie ma, zabrakło definicji, i …trzeba by faktycznie pisać do USA z pytaniem “co to jest komputer”
Nie, kupię wersję box. Ale zakładając że kolejny komputer kupię za 7 lat to ciekawe czy ten Windows 10 będzie jeszcze funkcjonował i będzie sens instalować to co kupię w 2019 roku.
Licencja pewnie tak. Nośnik… ściągniesz sobie nowy (świeży) z Internetu.
Ciekawe czy za te 7 lat Windows nadal będzie oparty na własnym kernelu czy też będzie kolejną dystrybucją Linuksa?
Byłbym o to spokojny, że tak się nie stanie. A gdyby nawet się stało, to tak usprawnią, że będzie nieużywalne.
Nie, nie za 7, a raczej jakieś 10-12 lat za 5-7 lat kupisz za grosze używanego Ryzena 3XXX G, dołożysz używane kośc DDR4, będzie już DDR5, no i fajnie
To teraz już mój ostateczny plan który pewnie wdrożę.
I jeszcze parę pytań:
- czy warto dołożyć 80 zł na chłodzenie CPU czy też postawić tylko na chłodzenie BOX zwarte w zestawie z procesorem - zależy mi na małym hałasie
- obudowa ma wbudowane 3 wiatraki a płyta główna tylko jedno sterowanie SYS_FAN - czy to się nie gryzie ? Da się podłączyć sterowanie wiatraków z płyty do wszystkich 3 wiatraków i jak? czy też 2 z nich nie będą działać lub co gorsza cały czas hałasować na full obrotach ? Hałas się dla mnie liczy.
- czy zamiast AMD Ryzen 5 2400G nie lepiej wziąć AMD Ryzen 5 1600, 3.2GHz, 16MB (YD1600BBAEBOX) + jakaś karta graficzna GT 1030 [stać mnie na dopłatę, jakby to było wydajniejsze od zintegrowanej grafiki]
- dysk SSD - warto dołożyć do 480 GB czy też na 240 GB zmieszczę się z system, Office, Firefoxem i kilkoma grami ?
- coś może zmienić jednak na inne ?